Pikkuinen hirvi löydettiin kuoleman kielistä ojanpohjasta – nyt Markku Harju hoitaa Rudy-vasaa olohuoneessaan: "Luonto on raaka. Heti selvisi, miksi se oli hylätty"

2:56img
Rudy-vasa osaa nyt juoda tuttipullosta, kiitos Markku Harjun hellä opastuksen.
Julkaistu 19.05.2020 18:04
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Villieläinhoitaja Markku Harjulle soitettiin toukokuun ensimmäisenä lauantaina, että Mynämäeltä on löytynyt hirvenvasa ojanpohjalta puoliksi vedestä. Emonsa hylkäämä Rudy asuu nykyään Harjun olohuoneessa, mutta joutui ensin kamppailemaan selviytymisestä.

Katso hellyttävä video siitä, miten pikkuinen Rudy-vasa on oppinut imemään tuttipullosta!

– Mies oli ajanut autolla rauhallista metsätietä ja ojanpohjalla oli maannut hirvenvasa puoliksi vedessä, Harju kuvailee saamaansa puhelua parisen viikkoa sitten.

Mies oli pysähtynyt, mutta hirven emoa ei näkynyt. Vedessä makaava vasa oli kuitenkin paikassa, josta se oli pakko nostaa pois.

Mies vei vasan kotiinsa, kuivasi sen ja soitti Harjulle Villieläinhoitola Nordic Wildlife Careen. Harju neuvoi, miten juottaa ja syöttää vasaa.

Paikallisen eläinlääkärin kanssa neuvoteltuaan he päättivät, että vasa on paras toimittaa villieläinhoitolaan Harjun luokse Mustasaareen, Pohjanmaalle. Ensimmäisenä Rudy-vasan löytymisestä kertoi Maaseudun Tulevaisuus.

Emo jättää sairaan vasan kuolemaan

Harjun villieläinhoitolassa hoidetaan kaikenlaisia kotimaisia villieläimiä, ja hoitolassa on tälläkin hetkellä noin 200 eläintä. Heikossa kunnossa olevan vasan hän otti sisälle kotiinsa, kuten on ottanut aiemminkin. 

– Sitten kun minä sitä seurailin täällä kotona, heti selvisi miksi se oli hylätty. Se ei osannut imeä ollenkaan, Harju kertoo.

– Luonto on sen verran raaka aina, että jos hirviemolla on tämmöinen poikanen joka ei osaa juoda, se ottaa terveen vasan ja jättää sairaan kuolemaan.

Harjun mukaan vasojen hylkäämistä tapahtuu usein, ja heillekin tulee säännöllisesti ilmoituksia hylätyistä hirvenvasoista. Rudy ei ollut vielä pelastunut, vaikka olikin päässyt pois ojasta.

– Mutta jos ei osaa imeä, ei siinä oikeastaan ole minkäänlaista mahdollisuutta pitää hengissä. 

Vanhat maatilojen emännät apuun

Seuraavana päivänä eläinlääkärien kanssa vasaa lääkittiin, nesteytettiin ja ruokintaa jatkettiin letkulla. Se on kuitenkin rankkaa pienelle eläimelle eikä sitä voi jatkaa loputtomiin. 

Moneen viikkoon Rudy ei oppinut itse juomaan, ja tilanne näytti jo huonolta. Kun tieto Rudyn pelastamisesta kiiri paikallislehtiä pitkin kyläläisten korviin, ihmiset innostuivat tarjoamaan apuaan.

– Joka päivä yritimme eri keinoilla saada sitä juomaan, Harju kertoo.

– Vanhat maatilanemännät, jotka ovat 60-luvulla pitäneet lehmiä, ovat olleet erittäin aktiivisia ja ottaneet paljon yhteyttä siitä, kuinka he ovat aikoinaan saaneet vasikat juomaan. Monenlaisia emäntien keinoja kokeiltiin, kunnes lopulta Rudylle sopiva kikka löytyi. 

Vasa sai lutkutella suussaan vaimon sormea, kunnes se alkoi imemään sitä. Sitten Markku hienovaraisesti ujutti samalla suuhun ruiskun avulla maitoa, minkä jälkeen Rudolf eli Rudy alkoikin juomaan sitä pikkuhiljaa.

Seuraavaksi etsinnässä tutti

Ensimmäisistä itse juoduista maidoista on nyt kolme päivää, ja homma sujuu jo hyvin pieniä ongelmia lukuun ottamatta.

Edelleen vaimon peukalon täytyy olla mukana jokaisella syöttökerralla, joten he etsivät tuttia korvikkeeksi. Rudya ei kuitenkaan ole yhtä helppo tyydyttää kuin hoitolan aiempia hirvenvasoja.

– Olemme jo etsineet kaikkialta, mutta ei ole löytynyt. Se ei tykkää isoista vasikkatuteista. Emän tissi on sen verran erilainen lehmään verrattuna. Se vain puree sitä, eikä sieltä tietenkään tule mitään.

Rudy saattaa päästä vielä vapauteen

Harjun eläinhoitola Mustasaaressa laajentui villieläinten hoitamiseen vuonna 2005. Siitä asti Harjujen perhe on hoitanut satoja suomalaisia villieläimiä, aina ilveksistä ja kuuteista lähtien. Rudykin pääsi mukaan ihmettelemään, kun hoitolaan tuotiin joutsen.

Lahjoitusten ja tukijäsenten varassa pyörivä hoitola on Harjulle elämäntapa. Hänen mukaansa hoitola on käynyt neuvotteluja Luonnonvarakeskuksen kanssa tutkimustyöstä. Nykyään hirviä on niin paljon, että he miettivät, miten hylättyjä vasoja voisi palauttaa takaisin luontoon.

On siis mahdollista, että Rudykin pääsee vielä takaisin vapauteen. Mutta sitä ennen sen täytyy vielä harjoitella syömistä tuttipullosta ja kasvattaa voimia Harjujen olohuoneessa.

Tiedätkö miten toimia, jos löydät hirvenvasan yksin metsästä? Katso villieläinhoitaja Markku Harjun haastattelu ja Rudy-vasan terveisiä MTV Uutiset Livestä yllä olevalta videolta!

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet