Pohjois-Karjalan Nurmeksessa tapahtui joulun alla vuonna 2019 halvaantuneen naisen kuolemaan johtanut rikos. Omaishoitajana toiminut mies ei kokenut tehneensä mitään laitonta.
36-vuotias mies oli asunut noin kolmen vuoden ajan avopuolisonsa kanssa ja toiminut hänen omaishoitajanaan. Nainen oli liikuntakyvytön ja käytti pyörätuolia. Selkäydintulehdus oli halvaannuttanut hänet niin, ettei sängystä nouseminen onnistunut ilman apua.
Diabeteksen hoitoon tarvittujen insuliinipistosten ja muiden lääkkeiden ottaminen vaativat jatkuvaa seurantaa ja avustusta, siinä missä muutkin päivittäiset askareet.
Kuolinpäivänä synkeät tunnelmat
Oikeusasiakirjoista ilmenee, että naisen kuolinpäivänä pariskunta oli ajautunut varsin synkkiin tunnelmiin. Tapahtumien kulku perustuu täysin miehen kertomaan, koska muita ihmisiä ei kaksikon lisäksi ollut paikalla.
Pariskunta oli valvonut yhtäjaksoisesti kahdesta kolmeen vuorokautta. Jouluaattoon oli viisi päivää.
Elämänrytmi oli miehen mukaan ollut jo pitkään epätasaista. Naisella oli ajoittain pitkiäkin "valvomisjaksoja", jolloin myös mies joutui pysyttelemään valveilla puolisonsa kanssa.
Mies yritti sanojensa mukaan pitää oman alkoholinkäyttönsä aisoissa, jotta kykenisi huolehtimaan kumppanistaan. Naisen alkoholinkäyttö sen sijaan oli miehen mukaan runsastunut kuluneen vuoden aikana.
Kuolemaa edeltävien päivien aikana mies oli antanut naiselle alkoholia lisää aina, kun tämä oli pyytänyt. Jälkeenpäin mies oli ajatellut, ettei nainen ehkä ollut aivan täysissä sielunvoimissa.
Lue myös: Syyte: Omaishoitaja suostutteli humalaisen avopuolisonsa tekemään itsemurhan väittämällä tappavansa itsensä - kävikin nukkumaan
Raskaita päätöksiä
Myöhemmässä vaiheessa nainen oli miehen kertoman mukaan saanut jonkinlaisen raivokohtauksen ja hakannut pöytää. Sen seurauksena hänen tietokoneensa oli pudonnut lattialle.
Nainen oli hätääntynyt, kammennut itsensä sängynreunan yli ja pudonnut lattialle. Mies kertoi peitelleensä naisen lattialle, koska tämä ei halunnut nousta.
Noin tunnin unien jälkeen nainen oli herännyt ja kertonut halustaan kuolla. Hän aikoisi ottaa yliannostuksen lääkkeitä ja pyysi, ettei mies soita ambulanssia. He keskustelivat lattialla ja joivat lisää viinaa.
Mies itsekin koki olevansa todella väsynyt ja koki psyykkeensä pettäneen. Myös hänellä oli itsetuhoisia ajatuksia, joista hän kertoi naiselle. Nainen puolestaan pelkäsi, että joutuisi laitoshoitoon tai jäisi vaille hoitajaa, jos mies kuolisi.
Hän halusi kuolla ensin.
Mies kertoi nostaneensa naisen takaisin sänkyyn ja antaneensa hänelle dosetin, jota nainen oli pyytänyt.
Seuraavaksi hän oli sanojensa mukaan tyhjentänyt noin neljän päivän lääkeannokset kippoon ja ojentanut sen naiselle sänkyyn. Nainen oli ottanut lääkkeet.
Lisäksi mies oli noutanut jääkaapista käyttämättömiä insuliinikyniä ja antanut niitä naiselle muistikuviensa mukaan yhden tai useamman kappaleen. Nainen oli pistänyt itseensä useamman annoksen insuliinia.
Mies oli vaipunut uneen.
Lue myös: Iisalmen haulikkosurmaa edelsi kauhelokuvamainen tilanne – poika tarttui aseeseen vuosien piinan jälkeen: "Ihan kuin se olis suoraan helvetistä katsonut"
Iltapäivällä tulivat poliisit
Herätessään mies näki, kuinka nainen oli omalla sängyllään hengettömänä. Mies soitti hätäkeskukseen hieman ennen kello kolmea torstaisena iltapäivänä. Hän kertoi hätäkeskuspäivystäjälle, että avopuoliso on kuollut insuliinin yliannostukseen.
Poliisipartio oli ensin siinä käsityksessä, että kuolema olisi niin sanotusti luonnollinen. Todistajana kuullun poliisin mukaan mies oli vastaillut kysymyksiin asiallisesti ja kertonut itse antaneensa naiselle lääkkeitä.
Rikospaikan olosuhteet täsmäsivät miehen sanoihin. Tutkijat löysivät yöpöydältä viinapullon ja tyhjiä lääkeliuskoja.
Poikkeuksellinen tapaus – mikä oli miehen rooli?
Tapaus eteni Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden käsittelyyn. Näytöstä ja tapahtumien kulusta ei sinänsä ollut epäselvyyksiä, mutta mikä miehen rooli rikoksentekijänä lopulta olisi?
Poikkeuksellinen rikostapaus ei vaikuttanut olevan syyttäjällekään läpihuutojuttu. Vastaavanlaisia tekoja ei punnita käräjäoikeuksien saleissa välttämättä edes vuosittain.
Mies sai syytteen taposta, mutta vaihtoehtoisia syytekohtia oli useita: törkeä pahoinpitely, vaaran aiheuttaminen, heitteillepano, pelastustoimen laiminlyönti, törkeä kuolemantuottamus tai vammantuottamus.
Syytteen mukaan omaishoitajana toiminut mies oli joka tapauksessa luonut naiselle aikapaineen henkensä riistämiseksi, koska nainen ei tahtonut laitoshoitoon tai jäädä vaille hoitajaa.
Oikeuskäsittelyssä painoa annettiin erityisesti sille, kuinka merkittävästi heikentynyt päiväkausia valvoneen ja päihteitä käyttäneen naisen itsesäätelykyky saattoi olla. Miehen omien itsetuhoajatusten esilletuonti oli oikeuden mukaan vaikuttanut naisen tahdon muodostukseen.
Lue myös: Isä teippasi tutin 3 kuukauden ikäisen tyttövauvan suuhun – vanhempia syytetään törkeästä pahoinpitelystä
Avustettu itsemurha?
Käräjillä huomioitiin myös lieventäviä asianhaaroja. Vuodet omaishoitajana olivat epäilemättä olleet miehelle psyykkisesti raskaita. Vaikka miehen todettiin olevan syyntakeinen, hänenkin kykyään vakaseen harkintaan voitiin oikeuden mukaan pitää alentuneena teon hetkellä.
Mies kiisti henkirikossyytteet. Hän katsoi korkeintaan antaneensa apua itsemurhaan, josta häntä ei voitaisi rankaista.
Itsemurhassa avustaminen onkin eräänlainen oikeusjärjestelmän sokea piste Suomessa. Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan Suomen laki ei kerro suoraan, onko menettely laitonta vai ei.
– Avustetun itsemurhan käsite on hyvin epämääräinen, etenkin näissä tilanteissa, joissa toinen on velvollinen pitämään huolta toisesta, professori on todennut Ylen haastattelussa.
Oikeuden mukaan mies oli kuitenkin selkeästi jättänyt estämättä avopuolison kuoleman – antanut lääkkeet ja mennyt itse nukkumaan. Hän oli aktiivisesti ja tarkoituksellisesti tarjonnut apua naisen hengenriistoon.
Terveydentilaltaan heikon naisen oma suostumus asiaan ei oikeuden näkemyksissä poistanut miehen tekojen rangaistavuutta.
Lue myös: Espanjan parlamentti hyväksyi eutanasian sallivan lain – pääministeri: "Tänään olemme humaanimpi ja vapaampi maa"
Hyvin harvinainen surmatuomio
Käräjäoikeus katsoi tammikuun alussa antamassaan tuomiossa, että tappo oli tehty kokonaisuutena arvostellen lieventävien asianhaarojen vallitessa.
Tapon sijaan miehen katsottiin syyllistyneen surmaan, josta annetaan Suomessa tuomioita hyvin harvoin.
Miehen vankeustuomion mitaksi määrättiin 4,5 vuotta. Vankeusvuosien määrä on surmatuomioasteikon lievimmästä päästä.
Tuomittu valitti käräjäoikeuden ratkaisusta Itä-Suomen hovioikeuteen, mutta tapausta ei ehditty tarkemmin ruotia ylemmässä oikeusasteessa. Keskiviikkona antamassaan ratkaisussa hovioikeus kertoi, että mies oli vetänyt valituksensa pois ja tyytynyt tuomioonsa.
Käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.