Joka kolmas suomalainen tarttuu vapaan ja harrastaa kalastusta. Harrastus lisääntyy erityisesti alle 10-vuotiaiden ja yli 45-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa. Nuorista aikuisista taas kalaan ehtii yhä harvempi.
Luonnonvarakeskuksen tutkija Pentti Moilanen sanoo keskuksen tiedotteessa, että vapakalastajien määrä on ollut koko 2000-luvun laskussa, mutta nyt trendi on kääntynyt toiseen suuntaan.
Lähes jokainen onkii mökin laiturilta kerran kesässä. Moilasen mukaan aktiiviharrastajia on Suomessa kuitenkin satoja tuhansia.
Kalastajien määrän kasvaessa alle 10-vuotiaissa, erityisesti tyttöjen määrä kasvoi. Kalastusinto vähenee selkeästi teini-iässä ja erityisesti täysi-ikäisyyden myötä. Alle 45-vuotiaiden työikäisten kalastajien määrä on lähes puolittunut 2000-luvun alun huippulukemista.
Uusi kalastuslaki astuu voimaan ensi vuoden alussa.
– Se yksinkertaistaa lupa-asioita, koska 18–64-vuotiaat voivat yhdellä luvalla kalastaa koko Suomessa. Lakimuutos lisännee tulevina vuosina myös vapaa-ajan kalastajien määrää, Moilanen sanoo.
Harrastuskalastajien nostama kalasaalis kasvoi vuoteen 2012 verrattuna. Eniten kasvoi hauki- ja ahvensaalis, joiden osuus oli yli puolet lähes 29 miljoonan kilon kokonaissaalista.
Verkoilla pyydettiin saaliista enää alle 40 prosenttia, kun vielä vuonna 2000 osuus oli puolet. Heittovavan ja vetouistelun osuus saaliista oli yhteensä lähes 30 prosenttia.
– Ihmiset suosivat nykyään aktiivisempia kalastustapoja, kuten virveliä ja vetouistelua, verkkokalastuksen sijaan, Moilanen sanoo.
Moilasen mukaan ehdottomasti suosituin kalastusväline on edelleen perinteinen mato-onki.
Tiedot perustuvat väestörekisteristä poimittuun 7500 henkilön otokseen ympäri Suomea. Heille lähetettiin postikysely alkuvuodesta. Lisäksi osa postikyselyihin vastaamattomista haastateltiin puhelimitse.