Pilaatko yöunesi näillä tavoilla? Tarkista heti!

Shutterstock
Copyright MTV Oyj 2009/Shutterstock
Julkaistu 18.04.2012 16:02

Tunnetko olevasi jatkuvasti väsynyt, vaikka nukut riittävästi? Ehkä unesi ei ole tarpeeksi virkistävää ja syvää. Nämä häiriötekijät vaikuttavat unesi laatuun!

Hyvä ja virkistävä uni ei tarkoita sitä, että olet nukkunut yhdeksän tuntia. Unen määrää tärkeämpää on unen laatu. Jos pitkien yöunien jälkeen yhä väsyttää, vika voi olla näissä iltarutiineissa.

Television katselu tai netissä surffailu

Television katselu tai netissä surffailu voi tuntua rennolta ja passiiviselta iltatoiminnalta, mutta ruudun valot ja liikkuvat kuvat huijaavat aivosi uskomaan, ettei vielä ole aika nukkua. Jotkut voivat väittää saavansa paremmin unta nukahtaessaan television ääreen, mutta uni ei ole silloin välttämättä tarpeeksi syvää. Ihmisen täytyy levätä kunnolla rauhallisessa ympäristössä ilman visuaalisia ärsykkeitä.

Puhelimessa puhuminen

Iltaisin on yleensä eniten aikaa jutella ystävien ja perheenjäsenten kanssa puhelimessa. Iltapuhelut verottavat kuitenkin yöunesi laatua, sillä onhan rakkaan ihmisen kuunteleminen virkistävää. Mitä jos sopisitte soittelevanne aina aamuisin? Työpäivä lähtisi piristävällä tavalla käyntiin – kunhan et myöhästy.

Liian lämmin makuuhuone

Ihanan lämmin makuuhuone voi tuntua kivalta, mutta nukahtaminen vaikeutuu, jos lämpötila nousee kohti trooppista ilmastoa. Makuuhuoneessa tulisi olla viileää ja helposti hengitettävää ilmaa. Jos olet vilukissa, tuuleta makuuhuone ja petivaatteet riittävän usein taataksesi hyvät yöunet.

Liikaa valoa

Hyvä uni tulee pimeässä. Pimennysverhot ovat hyödyllinen hankinta paremman unen saamiseksi. Hämärässä aivot tiedostavat, että on aika nukkua, ja nukahtaminen helpottuu luonnollisesti. Pienikin valo, kuten lattialla latauksesta vilkkuva läppäri, voi tiedostamatta häiritä untasi.

Liian tiukat yövaatteet

Liian pienet ja tiukat yöpaidat vaikeuttavat unensaantia. Rintaliivien ja muotoilevien alusvaatteiden kanssa nukkumiseen ei ole mitään järkevää syytä. Nuku mieluummin alasti kuin puristavien vaatteiden kanssa.

Kofeiini

Kuva: Shutterstock


Harva tietää, että kofeiini poistuu elimistöstä kokonaan vasta kahdeksan tunnin jälkeen sen nauttimisesta. Neljässä tunnissa puolet kofeiinin virkistävistä vaikutuksista on poissa. Aamukahvista ei tarvitse luopua, mutta yritä vähentää kahvin, teen, virvoitus- ja energiajuomien kulutusta iltaisin.

Tupakointi

Jälleen yksi hyvä syy lopettaa tupakointi! Iltasavuke ei rauhoita, sillä nikotiini vilkastuttaa aivoja ja tekee nukkumisesta levotonta. Näet parempia unia, jos jätät tupakan.

Alkoholi

Lasillinen punaviiniä iltaisin lämmittää ja rentouttaa mukavasti, mutta pienikin alkoholiannos vaikuttaa unen laatuun. Alkoholilla ei kannata tavoitella unta, sillä keho joutuu yön aikana tekemään töitä sen poistumiseksi elimistöstä. Anna kehollesi myrkytön tapa palautua ja levätä kunnolla.

Kellon vilkuilu

Pidä herätyskello tarpeeksi kaukana sängystä, ettet vilkuile koko ajan levottomana miten paljon kello on. Se lisää stressiä ja pelkoa seuraavasta aamusta aivan turhaan. Hengitä syvään ja rauhoitu, kyllä se uni sieltä tulee.

Lue lisää:


MTV3/Helmi

Lähde: Allure, tohtori.fi

Kuva: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle