Pimeän verkon kansainvälisissä pedofiiliringeissä on satojatuhansia jäseniä. Heitä yritetään tavoittaa uuden hoito-ohjelman avulla.
Syyskuun lopussa julkaistiin hätkähdyttäviä tuloksia lasten seksuaalista väkivaltaa sisältävän materiaalin kuluttajista. Suomalaisen Suojellaan Lapsia -järjestön kyselytutkimuksen mukaan peräti 40 prosenttia kontaktoi lasta materiaalia katsottuaan.
Tulokset ovat erityisen merkittäviä, sillä vastauksia kertyi peräti yli 10 000. Kyselyyn vastatessaan yli puolet kertoi haluavansa apua tilanteeseensa.
Apua tarjotaan uudenlaisella ReDirection-omahoito-ohjelmalla, joka on kohdistettu lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttömateriaalista kiinnostuneille henkilöille.
Anonyymisti käytettävällä ohjelmalla pyritään vaikuttamaan henkilöihin, jotta he voisivat muuttaa käyttäytymistään ennen kuin he syyllistyvät rikoksiin, kertoo Riihimäen vankilan psykologi Mikko Ylipekka. Hän oli kehittämässä ohjelmaa yhdessä Rikosseuraamuslaitoksen psykologin Nina Nurmisen ja Suojellaan Lapsia ry:n asiantuntijoiden kanssa.
Kolme vaihetta
Ohjelmassa on kolme osaa. Ensimmäisessä, niin sanotussa motivointivaiheessa pyritään keskittämään henkilö muutostyöskentelyyn.
Toisessa vaiheessa tutkitaan materiaalin käyttöön johtavaa prosessia, ja kolmannessa rakennetaan vaihtoehtoista käyttäytymismallia.
Lue myös: Näin toimivat pimeän verkon pedofiiliringit – korona-aika lisäsi lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivaltamateriaalin livestriimausta
Ylipekan mukaan keskiössä on vaiheista toinen, jossa kehitetään itsesääntelykeinoja.
– Siinä henkilö pääsee hyvin tarkasti pohtimaan omaa elämäntilannettaan, jossa on päätynyt käyttämään tällaista materiaalia ja sitä, millaiset tekijät johtavat sellaiselle polulle astumiseen.
– Millaiset psykologiset ja seksuaaliset tarpeet ja motiivit työntävät siihen suuntaan, minkälaisilla ajatusvääristymillä oikeuttaa itselleen tällaisen käyttäytymisen ja miten mahdollistaa sen, että tekee.
Moni tahtoo apua
Moni lapsen seksuaalista väkivaltaa todistavaa materiaalia kuluttavista on huolissaan ajatuksistaan ja käyttäymisestään.
– Motivaatio on monella olemassa, mutta siihen liittyvä stigma estää hakemasta apua, Ylipekka kertoo.
ReDirection-ohjelma on tuotu pimeän verkon alustoille, jotta avun saaminen olisi mahdollisimman matalan kynnyksen takana. Ohjelmaan pääsee myös Mielenterveystalon verkkosivuilta.
Taustalla eri tekijöitä
Mikä ajaa ihmistä katselemaan näinkin vastenmielistä sisältöä? Selitys on aina yksilöllinen ja tekijöitä voi löytyä monenlaisia, psykologi sanoo.
Yksi motiiveista on seksuaalinen. Joidenkin ihmisten seksuaalinen kiinnostus kohdistuu alaikäisiin, mutta muitakin selityksiä on.
– Siellä voi olla tarpeita, jotka liittyvät esimerkiksi läheisyyden tai hallinnantunteen tarpeeseen.
Joidenkin voi Ylipekan mukaan olla vaikea hallita tunteita, ja lapset tuntuvat turvallisilta ja viattomilta.
– Sieltä saatetaan hakea seksuaalisuuden puolelta sellaisia asioita, mitä muut ihmiset hakevat lähisuhteista.
Apua lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa sisältävästä materiaalista kiinnostuneille antaa Suojellaan Lapsia järjestön ReDirection-projekti, joka löytyy Mielenterveystalon sivuilta.