Pimeitä joulupukkeja ilmiannetaan vuosittain verottajalle – reipas joulupukki voi tienata aattona yli 2 000 euroa

1:57img
Julkaistu 04.12.2018 05:56

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Työteliäs joulupukki pääsee aattona jopa 2 000 euron ansioihin. Myös joulupukin on maksettava verot tienesteistään.

Katso video: Kukaan ei tunne joulupukkia tai tonttuja paremmin kuin lapset

Suomessa on jouluaattona liikkeellä tuhansia joulupukkeja. Pukki tekee keskimäärin päivän aikana 10 keikkaa, mutta parhaimmillaan jopa 25. Se, paljonko joulupukki tienaa, riippuu luonnollisesti keikkojen määrästä ja hinnoittelusta.

– Jotka ahkerimmin töitä tekevät saattavat hyvinkin päästä reilun 2 000 euron ansioon päivässä, kertoo Suomalaisen Joulupukkiyhdistyksen presidentti Mika Väkeväinen.

Hinta, jolla joulupukin saa ovelleen, vaihtelee suuresti. Pukit veloittavat muutamasta kympistä satoihin euroihin. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee myös joulupukkibisneksessä. Perinteisesti kalleimmat pukit löytyvät Lapin laskettelukeskuksista.

– Siellä pukin vierailu saattaa maksaa jopa 250 euroa. Etäisyydet ovat pidempiä, eikä illan aikana tule välttämättä käytyä läpi niin montaa paikkaa, Väkeväinen sanoo.

Grafiikka

"Varusteet saattavat maksaa useita tuhansia euroja"

Hinnoittelussa näkyvät pukin ilmiasu, lisäpalvelut, vierailun kesto sekä ajankohta. Väkeväinen toteaa, että laatu ja hinta kulkevat usein käsi kädessä. Joukossa on kuitenkin aina myös niitä, jotka ovat liikkeellä ainoastaan ansaitakseen mahdollisimman paljon helppoa rahaa.

– Toisena ääripäänä ovat työhönsä erittäin vakavasti suhtautuvat joulupukit, joilla varusteet saattavat maksaa useita tuhansia euroja, Väkeväinen toteaa.

Myös se, kuinka tunnollisesti joulupukki hoitaa veronsa, voi näkyä hinnassa. Verohallinnosta kerrotaan, että joulupukin saama työkorvaus on hänen veronalaista ansiotuloaan, joka on ilmoitettava  veroilmoituksessa. Pimeitä joulupukkeja ilmiannetaan verottajalle kymmenkunta vuodessa.

Joulupukki saa vähentää ansaitsemastaan tulosta siihen kohdistuvat kulut. Näitä ovat esimerkiksi matkakulut ja asusteiden kustannukset.

Kun kotitalous maksaa pukille 

Kun kotitalous tilaa joulupukin, osapuolten välille ei yleensä muodostu työsuhdetta, ellei siitä ole nimenomaisesti erikseen sovittu. Joulupukille maksetusta työkorvauksesta ei tarvitse toimittaa ennakonpidätystä eikä antaa vuosi-ilmoitusta, jos perheen kyseiselle henkilölle maksamat palkkiot eivät ylitä 1 500 euroa vuoden 2018 aikana.

Jos suoritus maksetaan vuoden 2019 puolella, työkorvaus on ilmoitettava tulorekisteriin, jos pukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Suoritus on ilmoitettava, vaikka suorituksesta ei muutoin tarvitse toimittaa ennakonpidätystä.

Tuoreimmat aiheesta

Joulupukki