Veroilmoituksia täytetään tällä hetkellä kuumeisesti ympäri Suomenniemeä. Järkevän veronkantajan kannattaa muistaa erilaiset verovähennykset.
Ilmoituksen palautuspäivä on tänä vuonna joko tiistaina 8. toukokuuta tai tiistaina 15. toukokuuta. Palautuspäivä on merkitty esitäytettyyn lomakkeeseen.
Verovähennykset muistamalla veronmaksaja voi säästää pitkän pennin.
Esitäytetty veroilmoitus ei aina ole avain onneen. Ilmoitusta täytettäessä on muistettava monta asiaa, ja monia verovähennyksiä on osattava itse vaatia.
1. Kotitalousvähennys
– Kotitalousvähennyksen moni muistaa nykyisin aika hyvin. Jos on teettänyt remonttia tai ostanut hoivapalveluita, kannattaa säilyttää tositteet ja tehdä vähennys, toteaa johtava asiantuntija Atso Kiuru Sisä-Suomen verotoimistolta.
Lue myös:
Kuinka paljon naapuri tienasi? Näin helppoa on selvittää kenen tahansa verotiedot!
Enintään 2400 euron kotitalousvähennyksen voi saada monenlaisista kotiin tai vapaa-ajan asuntoon teetetystä remontti- tai kotitaloustyöstä.
Yllättävätkin työtehtävät voivat kuulua kotitalousvähennyksen piiriin.
Vähennystä voi saada esimerkiksi tietokoneohjelmien asennus- ja päivittämistyöstä tai kukkien kastelusta.
Myös perhejuhlien yhteydessä kotona tapahtuva tarjoilu-, kahvinkeitto- ja ruoanlaittotyö on vähennyskelpoista.
2. Matkakuluvähennykset
Työssä käymiseen ja töiden tekemiseen liittyvät matkakulut ovat vähennyskelpoisia.
Kulut korvataan halvimman mahdollisen kulkuneuvon mukaan. Matkakuluvähennyksiin kuuluu 750 euron omavastuu, ja Kiurun mukaan pienien työmatkakulujen ynnäily ei usein ole vaivan arvoista.
– Jos työmatka on lyhyt, ei monella maksa vaivaa lähteä tekemään selvityksiä. Voi tulla turha vaiva omavastuun takia, Kiuru sanoo.
Vähennystä voi saada joukkoliikenteellä tai omalla autolla kuljettujen matkojen ohella myös mopolla tai jopa polkupyörällä kuljetuista matkoista.
Työmatkapyöräilystä voi vähentää 85 euroa vuodessa, joten ilman muita matkatapoja se menee omavastuun piikkiin, mutta vaikkapa autoilun kuluihin yhdistettynä pyöräilykin voi olla vähennettävissä.
3. Työhuonevähennys
Mikäli verovelvollinen työskentelee vaikkapa freelancer-työssä kotoaan käsin, eikä työnantaja ole järjestänyt hänelle työpistettä työpaikalta, on hän oikeutettu 840 euron vähennykseen.
Myös osan päivästä kotonaan työskentelevät – esimerkiksi opettajat – voivat olla oikeutettuja pienempiin vähennyksiin.
4. Ammattikirjallisuus, työvälineet ja edustusmenot
Verottaja tulee vastaan monissa työntekoon liittyvissä kustannuksissa.
Ammatillisen taidon ylläpitämiseksi hankittavat kirjat ja ammattilehdet ovat vähennyskelpoisia. Myös itse hankitut työvälineet ja työkäyttöön hankitut tietokoneet ovat vähennettävissä.
Mikäli työpukua ei voi käyttää kuin työtehtävissä, on veronmaksaja oikeutettu vähennykseen. Tähän kategoriaan uppoavat esimerkiksi sotilaiden, poliisien ja pappien virkapuvut sekä "esiintyvän taiteilijan tavanomaisesta poikkeavat, rajoitettuun käyttöön tarkoitetut esiintymisasut".
Esimerkiksi myyntimiehet voivat saada vähennystä muun muassa liiketuttaviin kohdistuvista "tavanomaisesta vieraanvaraisuudesta tai muusta huomaavaisuudesta" aiheutuvista edustusmenoista.
5. Tieteen ja taiteen harjoittaminen
Niin tieteellisen kuin taiteellisenkin työn kustannukset voivat olla verovähennyskelpoisia, jos niitä ei ole korvattu stipendillä tai apurahalla.
Vähennystä voi saada esimerkiksi tieteiskirjallisuudesta, soittimista, tai jopa esiintymisvaatteista.
Aivan aloittelevien sankarimuusikkojen ja rokkitähtien ei kuitenkaan kannata haaveilla liikoja – tuloa tuottamaton harrastustoiminta ei ole vähennyskelpoista.
Lähde: www.vero.fi