Pippa Laukka purkaa syömiseen liittyviä harhaluuloja: ”Kuvitellaan, että laihtuminen vaati kitudieettejä”

0:47img
Julkaistu 07.10.2018 12:10
Toimittajan kuva

Ida-Annika Niva

ida-annika.niva@mtv.fi

Olet mitä syöt -ohjelman uutena juontajana aloittavalla lääkäri Pippa Laukalla on pitkä kokemus ihmisten auttamisesta.

Videolla Pippa Laukka kertoo, millaista perspektiiviä syömishäiriötausta on antanut ihmisten auttamiseen.

Lääkäri Pippa Laukka auttaa Olet mitä syöt -ohjelman uudella kaudella ihmisiä paremman elämän alkuun. Hän kertoo MTV.fin haastattelussa, millaisia harhaluuloja laihduttamiseen ja terveelliseen syömiseen liittyy.

Laukan mukaan yleisin syömiseen liittyvä virhe on huono ruokailurytmi. Aterioita jätetään väliin useimmiten kiireen vuoksi. Laukan mukaan on tavallista, että etenkin ylipainoinen tuntee syyllisyyttä syömisestä ja ajattelee laihtuvansa jättämällä aterioita väliin.

– Se johtaa vain siihen, että elimistö menee säästöliekille ja tulee nälkävelka. Kun sitten on kiljuva nälkä, syödään kaikki mitä käsiin saadaan, eli usein nopeita hiilihydraatteja, hän sanoo.

Toinen yleinen virhe on Laukan mukaan se, ettei nälkään osaa varautua. Jos päivän ruokailuja ei suunnittele etukäteen, tulee helposti haettua kaupasta nopeaa ja epäterveellistä ruokaa.

– Seuraavan päivän syömiset kannattaa suunnitella jo edellisenä iltana, Laukka opastaa.

LUE MYÖS: Sampo Kaulasen Michele-vaimo tekee täyskäännöksen elintavoissaan – tavoitteena laihduttaa 20 kiloa

Syömisen lisäksi myös laihduttamiseen liittyy useita harhaluuloja. Laukan mukaan yleisin on, että syödään liian vähän.

– Kuvitellaan, että laihtuminen vaatii kitudieettejä. Usein myös luullaan, että hiilihydraatit lihottavat ja keinomakeutetut juomat ovat parempi vaihtoehto kuin sokeriset.

Laihduttaja kokee usein syyllisyyttä mieliteoista. Laukan mukaan se ei ole tarpeen, esimerkiksi sokerin himo saattaa olla merkki siitä, että elimistö yrittää kertoa jotain.

– Se voi viestiä, ettei ole syönyt tarpeeksi kunnollista ruokaa tai kuituja.  

Olet mitä syöt alkaa AVAlla keskiviikkona 17.10. klo 21.

Tuoreimmat aiheesta

Olet mitä syöt