Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja PK-seutu epidemian leviämisvaiheeseen – ylilääkäri nosti esiin huolen: "Eivät tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet"

Katso:imgSeuraa suorana: MTV Uutiset Live raportoi Helsingin kaupungintalolta
Julkaistu 03.08.2021 15:11(Päivitetty 03.08.2021 15:48)
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Sekä Varsinais-Suomi että Pirkanmaa ovat siirtynyt tänään koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Leviämisvaihe on vaarallisin vaihe kolmiportaisella asteikolla.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä tiedotti asiasta tänään päivällä ja Pirkanmaa myöhemmin iltapäivällä.

Maakunnista muutos tapahtui myös Etelä-Pohjanmaalla, joka siirtyi kiihtymisvaiheeseen.

Lue myös: Sanna Marin kokoaa ministerinsä pitkästä aikaa perusteelliseen koronakokoukseen – IS: Koulu- tai ravintolasulkuja ei suunnitteilla

Varsinais-Suomessa syynä on koronatartuntojen lisääntyminen vauhdilla. Uusia koronatapauksia todetaan Varsinais-Suomessa lähes 100 päivittäin.

Koko epidemian ajan kolmanneksi korkein päiväkohtainen lukema, 134 positiivista koronavirustapausta, todettiin viime keskiviikkona.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 174,3.

Varsinais-Suomen koordinaatioryhmä toteaa, että epidemian kaikki kriteerit täyttyvät nyt maakunnassa.

Pirkanmaalla tilanne pahempi kuin koskaan

Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 521 uutta tartuntaa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut.

Koronan ilmaantuvuus alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 149 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Positiivisten testien osuus edellisen viikon aikana oli 4,4 prosenttia.

Kahden maakunnan lisäksi myös pääkaupunkiseutu siirtyy leviämisvaiheeseen. Asiasta kertoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö STT:lle.

Ilmaantuvuusluku on Uudenmaan maakunnassa tällä hetkellä Suomen suurin, 211,4. Helsingissä keskustassa on kaupunginosia, joissa ilmaantuvuus on noussut jopa yli 600:n.

Nuoret aikuiset valtaosassa

Nuoret aikuiset edustavat nyt ”suurta valtaosaa” tartunnan saaneista, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. 

– Perusterveitä nuoria aikuisia on mukana ryhmässä, joka nyt tarvitsee sairaalahoitoa, sanoo Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala tiedotteessa.

Myös Pirkanmaalla selvästi eniten tartuntoja on nyt 20-29-vuotiailla. Myös 30-39-vuotiaiden tartunnat ovat lisääntyneet runsaasti edelliseen viikkoon nähden.

Kesä-heinäkuun aikana Pirkanmaalla sairaalahoitoon joutuneista 51 prosenttia oli 20-39-vuotiaita.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:20imgKatso myös: Varsinais-Suomessa pohdittiin jo lähes kaksi viikkoa sitten leviämisvaiheeseen siirtymistä. Tuolloin ei näin kuitenkaan vielä toimittu, ja esimerkiksi Turussa järjestettiin tuhansia osallistujia kerännyt kaupunkifestivaali DBTL.

Huoli jäljityksestä

Varsinais-Suomessa huolta herättää myös vaikeudet tartuntojen alkuperän jäljityksessä. Kuluneella viikolla jäljitys onnistui vain 50 prosentissa tapauksista.

– Jäljitysprosessi ei pysy perässä koronatartunnoissa. Tämä on toki resurssikysymys, ettei ole tarpeeksi henkilökuntaa jäljitystyöhön, mutta kyse on myös siitä, että tartunnan saaneet henkilöt eivät itse tiedä, mistä ovat tartunnan saaneet, Rintala sanoo.

Rokotteet toimivat

Tilastojen valossa rokotus on hyödyllinen suoja koronaa vastaan. 

Kaikista Pirkanmaalla kesän aikana koronaan sairastuneista täysin rokottamattomia on ollut noin puolet ja kertaalleen rokotettuja 35 prosenttia.

Noin viisi prosenttia on saanut täyden rokotussarjan, ja tällaisissa tilanteissa sairastumiseen on johtanut hyvin voimakas tai pitkäaikainen altistuminen.

Kymmenessä prosentissa tapauksista rokotustiedot eivät olleet saatavissa.

Lähde: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Pirkanmaalla tartunnan lähde saatiin viime viikolla selville 71 prosentissa tapauksista.

Eniten tartuntoja Pirkanmaalla saatiin samasta taloudesta, kaikkiaan 118 tartuntaa eli 32 prosenttia. Kotiin tartunta tuotiin useimmiten sukulaisten, ystävien tai tuttavien tapaamisista: näitä tartuntoja oli kaikkiaan 66 eli 18 prosenttia.

Yökerhoista, baareista ja ravintoloista tuli 56 tartuntaa eli 15 prosenttia, ja yleisötapahtumista tartuntoja saatiin 33 eli yhdeksän prosenttia. Yksityisistä juhlista tartuntoja tuli 28 eli kahdeksan prosenttia.

Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala painottaa, että koronasuosituksia ei tule unohtaa.

– Nyt ei ole baarien, yökerhojen tai festivaalien aika, myöskään opiskelijabileitä ei tule pitää tässä vaiheessa. Riittävistä turvaväleistä sekä tehostetusta hygieniasta on pidettävä huolta myös ulkotiloissa.

*Päivitys kello 15.28: Myös Pirkanmaa siirtyi leviämisvaiheeseen, juttua täydennetty kauttaaltaan.

Lue myös: Kommentti: Missä järki? Deltamuunnos jyllää ja festareilla juhlii tuhansia ihmisiä ilman turvavälejä – samaan aikaan pohditaan etäkouluun siirtymistä

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus