Kukapa meistä ei haluaisi asua kotonaan myös elämänsä viimeisinä vuosina? Aina se ei ole mahdollista terveydentilasta, kodin turvallisuudesta ja esteettömyydestä johtuen, mutta niin kauan kuin asuinoloja voidaan parantaa erilaisilla apuvälineillä ja toimilla, se on mahdollista.
Vanhuksen asuessa kotona yksin, omaisilla on huoli, kuinka vanhus pärjää itsekseen. Mitä jos jotain sattuu, miten avustajat ja esimerkiksi kotipalvelu pääsevät sisälle – ja kuinka turvata vanhuksen asuminen kotona mahdollisimman pitkään?
Yksinasuvalle vanhukselle turvaranneke ja turvapuhelin ovat ehdottoman tärkeitä. Mutta on olemassa myös muita keinoja auttaa vanhuksen arkea, parantaa elämänlaatua ja turvata hänen asumisensa kotona.
5 syytä valita älylukko:
1. Ovi lukittuu automaattisesti – ei huolta enää auki jääneistä ovista!
2. Jos kulkutunniste katoaa, voidaan se poistaa kokonaan käytöstä ja ohjelmoida uusi kulkutunniste.
3. Ovi hälyttää, jos sitä yritetään avata väkisin tai jos se jää auki.
4. Oven liikennettä voi seurata etänä.
5. Ei enää kadonneita avaimia ja uusien avaimien teettämistä.
Elektroninen ovisilmä tuo turvaa
Ovea ei kannata koskaan avata tuntemattomille. Vanhanaikainen ovisilmä, se pieni reikä ovessa, on useimmiten asennettu vanhukselle liian korkealle. Eikä siitä pienestä ympyrästä näe tarpeeksi selvästi sisälle pyrkijää. Elektroninen ovisilmä voidaan asentaa juuri oikealle korkeudelle ja sen suuresta näytöstä on helpompi tunnistaa ovikellon soittaja.
Älylukko helpottaa niin asukkaan kuin omaisenkin huolta turvallisuudesta. Oven kulkurekisteristä voi seurata oven liikennettä etänä, vaikka toiselta paikkakunnalta ja varmistaa esimerkiksi, ettei ovesta ole kulkenut kutsumattomia vieraita. Lisäksi ovi hälyttää, jos sitä yritetään avata väkisin.
Kotona asuva seniori tarvitsee ulkopuolista apua selvitäkseen arjesta. Kotipalvelu, siivooja ja muut avustajat tarvitsevat avaimen päästäkseen sisälle asuntoon. Jos palveluntarjoaja vaihtuu, on avaimien kanssa pelailu usein vaikeaa.
Avaimeton älylukko helpottaa avainrumbaa, sillä eri palveluntarjoajille voi ajastaa avauskoodeja, joilla pääsee sisään vain ennalta sovittuna aikana. Enää ei tarvitse huolehtia unohtuneista tai kadonneista avaimista tai miettiä kuinka monella palveluntarjoajalla on avain vanhuksen kotiin. Harvemmin käyville vieraille voi antaa tilapäisen koodin käyttöön vaikka vain päiväksi, yhtä käyntiä varten.
Älylukon käyttö on vanhuksellekin helppoa. Avaimen sijaan oven voi tarvittaessa avata koodilla tai kulkutunnisteella – jonka voi antaa tarvittaessa myös läheisen haltuun. Oven avaaminen hoituu myös helposti etänä älypuhelimella, mikäli vaikkapa vanhuksen läheinen lataa puhelimeensa sovelluksen, jonka avulla tämä onnistuu.
Katso videolta kuinka helppoa älylukon käyttäminen on!
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.