Pitäisikö maanviljelyn tuista luopua, koska toiminta kannattamatonta? Ministeri: "Tukien ansiosta meillä kanoilla on nokat ja sioilla saparot"

10:18img
Julkaistu 09.07.2018 08:31

MTV UUTISET

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi viime viikolla, että nyt on yhdessä haettava kaikki keinot käyttöön maanviljelyn kannattavuuden parantamiseksi. Tiesitkö, että jokaista maatalouden tuottamaa euroa kohden Suomessa maksetaan maataloustukia lähes kaksi euroa? Syitä maatalouden huonolle menestymiselle on monia. MTV:n Huomenta Suomessa asiantuntijat keskustelivat maataloudesta, tuista ja ruokatuotannosta. 

Video: Kotimaisen maatalouden tuottavuus sakkaa. Tarvitaanko maataloustukia kannattamattomalle toiminnalle? 

– Meillä tuotantokustannukset ovat nousseet viime 15 vuoden aikana erittäin rajusti. Ne ovat nousseet reilulla 50 prosentilla, samaan aikaan tuottajahinnat eivät ole nousseet kuin noin 10 prosenttia. Ja tästä erosta tulee se ongelma, että kannattavuus ei ole kohentunut, vaan mennyt huonompaan suuntaan, eli kustannusten ja tuottojen välinen ero on vain revennyt, perustelee maa ja metsätalousministeri Jari Leppä kehnoa tilannetta.

Miten maatalouteen suhtauduttava?

Kustannuksia ovat Lepän mukaan nostaneet muun muassa lannoitteiden hintojen nousu kaksinkertaiseksi. Myös energian hinta, rakentaminen, koneet ja laitteet ja rehun hinta ovat nousseet. Ne ovat nousseet Lepän mukaan tuottajahintoihin nähden aivan eri käyrällä.

MustReadin sisältöjohtaja Heikki Pursiainen näkee, että maatalous ei yksinkertaisesti ole kannattavaa. Kannattamattomasta liiketoiminnasta hänen mukaansa yleensä luovutaan.

– Tämä on aivan erikoinen suhtautuminen tähän maatalouteen jonakin pyhänä aktiviteettina sen sijaan, että sitä ajateltaisiin liiketoimintana, hän ihmettelee.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine puolestaan on samaa mieltä ministerin kanssa ja lisää, että Venäjän rajojen sulkemisesta aiheutui kaupalle todella suuria ongelmia.

– Ministeri on puhunut noin 500 miljoonan euron menetyksestä kapalle. Kyllähän se kannattavuuden parantaminen todella iso haaste on ja silloin pitää löytää pieniä puroja, jotta päästään elpymään, Laine sanoo.

Ruoan tuotannosta ei voida luopua

Ruoka koetaan ministeri Lepän mukaan pohjoisessa kuitenkin välttämättömyyshyödykkeeksi, josta täytyy pitää huolta.

– Ei voi ajatella, että me luopuisimme omasta ruoantuotannostamme. Se on meidän henkivakuutuksemme ja haluamme sitä ylläpitää, Leppä sanoo.

Tuki maataloudelle on noin 1,6 miljardia euroa vuosittain. Lepän mukaan tukijärjestelmän ansiosta kuluttaja saa ruokansa halvemmalla. Tuki on noin 1,6 miljardia euroa vuosittain.

–Tuki valuu kuluttajahintoihin, se on aivan päivänselvä asia, ministeri Leppä lisää.

MustReadin sisältöjohtaja Heikki Pursiainen on tuista eri mieltä.

– Kyllä se on silkkaa hämäystä sanoa, että kuluttajat hyötyvät maataloustuista.

– On aivan selvää, että suurin osa tuesta menee hukkaan, eikä minnekään kuluttajien taskuun. Jos me haluamme tukea kuluttajia ruoan ostamisessa, niin voisimme käyttää ne miljardit, jotka menevät maataloustukiin toisin. Voisimme esimerkiksi jättää verottamatta ne ihmisiltä tai antaa tulonsiirtoina köyhille. Silloin ne menisivät kuluttajien taskuun, Pursiainen sanoo.

Maataloustuista monia hyötyjä

Pursiaisen mielestä koko järjestelmää pidetään yllä monien eri syiden takia.

– Tällainen eturyhmäpolitiikka on erittäin vahva kandidaatti sille, miksi tämä vuodesta toiseen onnistuu. Meillä maatalousyrittäjät ovat hyvin vahvasti järjestäytyneet ja meillä on hyvin vahva puolue, joka ajaa viljelijöiden etua. Jonkin asteiselle tukipolitiikalle voi olla joku järjellinen perustelu. Kysymys ei ole kaikkien tukien poistamisesta, mutta voitaisiinko sieltä poistaa vaikka miljardin verran rahaa johonkin muuhun käyttöön.

Ministeri Leppä on eri mieltä.

– Tämä on maailmanlaajuista, näin toimitaan kaikkialla maailmassa, vain muutamaa maailman maata lukuun ottamatta. Se on globaali järjestelmä, jota me Suomessa ylläpidämme. Maataloustuilla saadaan hyvinkin paljon hyötyjä. Meillä on maailman paras ruoka, maailman puhtain ruoka, meillä käytetään vähiten antibiootteja, meillä on paras eläintautitilanne, meillä on paras kasvitautitilanne, meillä on hormonien käyttö kielletty ruokinnassa ja niin edelleen. Meillä sentään vielä on sioilla saparot ja kanoilla nokat aivan toisin kuin tuolla maailmassa valtavirralla ruoan tuotannossa. Kyllä me saamme valtavasti maataloustuilla vastinetta rahoillemme, Leppä vastaa.

Miten viljatilallinen ylipäätään pärjää? Huomenta Suomen sohvilla maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja maanviljelijä Karl Åberg. 

8:08img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa