Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esittää maataloustuottajille laajaa tukipakettia hallituksen budjettiriihessä ensi viikolla. Olennaista on ministerin mukaan saada nopeasti rahaa viljelijöiden tilille.
Kaksi kehnoa satovuotta ovat kuivattaneet monen maataloustuottajan tilin. Hätäavusta päätetään ensi viikon budjettiriihessä maa- ja metsätalousministeriön ehdotuksen pohjalta.
Vaikka tuen tarpeesta on yhteiskunnassa ja hallituspuolueissa laaja yhteisymmärrys, saattaa rahasta syntyä budjettiriihessä vielä vääntöä. Siksi maa- ja metsätalousministeri ei suostu paljastamaan ehdotuksensa euromääräistä arvoa.
– En vielä arvioi sitä kokonaispakettia muilta osin kuin että ykkösmiljoonilla ei nyt selvitä. On selvää, että sen täytyy olla jotakin muuta kuin ykkösmiljoonia, ministeri Jari Leppä sanoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.
Ruotsissa on päätetty noin 117 miljoonan euron tuesta, ja Suomessa maataloustuottajien edunvalvoja MTK on vaatinut peräti 190 miljoonaa euroa seuraaville kahdelle vuodelle.
Lepän mukaan olennaista on saada nopeasti rahaa viljelijöiden tileille. Siksi mitään uusia tukijärjestelmiä ei olla luomassa, vaan viljelijöitä autetaan olemassa olevin keinoin.
– Se (tukipaketti) koostuu meidän osaltamme tukielementeistä ja niiden soveltamisesta nykyiseen tilanteeseen. Se koostuu verotuksen elementeistä, joita olemme yhdessä valtiovarainministeriön kanssa valmistelleet. Se koostuu sosiaalipuolen elementeistä, joita olemme sosiaali- ja terveysministeriön kanssa valmistelleet. Näistä se paketti kootaan, Leppä luettelee.
“Tämä yhtälö ei toimi”
Joidenkin viljelijöiden akuuttiin rahapulaan tuovat helpotusta ensi kuussa tileille maksettavat energiaveron lisäpalautukset. Tämä 25 miljoonan euron toimi on osa vuosi sitten tehtyä viljelijöiden tukipakettia. Vastaava toimi on ehdolla myös tämän vuoden pakettiin.
Kriisitukikierteestä olisi kuitenkin päästävä pois. Ministerin mukaan yksi avaimista on ruuan halpuuttamisen lopettaminen.
– Meidän pitää tehdä kestävästi ruokaa ja meidän pitää ottaa huomioon ympäristö, ilmastonmuutos ja eläinten hyvinvointi, ja puhutaan yhtäaikaa siitä, että ruoan pitää olla halpaa, niin tämä yhtälö ei toimi, Leppä sanoo.
Viesti on suunnattu erityisesti päivittäistavarakaupalle.
– Nyt on kaupan aika siirtyä sanoista tekoihin. Otetaan esimerkiksi pitkät toimitussopimukset, jotka teollisuus ja kauppa ovat sopineet ihan erilaisessa kustannusmaailmassa kuin missä nyt ollaan. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että force majeure -pykälät pitää ottaa käyttöön. Sopimukset pitää avata, ja sitä kautta tuoda helpotusta tiloille.
Mikä on maataloustuottajien oma vastuu tilojensa kannattavuudesta? Katso maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän koko haastattelu yllä olevalta videolta. Aiheena maatalouden lisäksi muun muassa uusi eläinsuojelulaki.