Pitäjänmäen McDonald's-murha: Syyttäjä esitti viestin "haudan takaa" ja ex-miehen kylmäävät uhkaukset

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti helsinkiläisessä pikaruokaravintolassa tapahtuneesta henkirikoksesta. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Kolmekymppisen miehen syytetään murhanneen nuoren naisen huhtikuussa Pitäjänmäen McDonald'sissa. Mies ja nainen olivat aiemmin olleet parisuhteessa.

Mies saapui oikeuteen painaen päänsä alas niin, että hänen valkoinen hattunsa peitti hänen kasvonsa.

Miehen syytetään lyöneen parikymppistä naista puukolla 13 kertaa käsivarsiin ja vasempaan reiteen. Nainen kuoli runsaaseen verenvuotoon. Syyttäjän mukaan mies oli hampurilaisravintolassa yllättäen ottanut puukon esiin ja iskenyt naista useita kertoja puukolla. Nainen kuoli rikospaikalle viranomaisten elvytyksestä huolimatta. Naisen ja miehen yhteinen kolmiviikkoinen vauvaikäinen tyttölapsi näki surman.

Uhri oli miehen entinen avopuoliso. 

Oikeus piti tekoa paitsi vakaasti harkittuna, myös erityisen raa'alla ja julmalla tavalla tehtynä. Naisen isää oli jo aiemmin uhattu tämän tyttären surmaamisella.

Mies oli yrittänyt sopia tapaamista naisen kanssa asuntoon, mutta ilmeisesti miehen toimintaa pelännyt nainen oli saanut sovittua tapaamisen ravintolaan. Syyttäjä epäili, että nainen epäili joutuvansa ansaan. Puolustuksen mukaan kyse oli kuitenkin siitä, että uhri ei halunnut miehen uutta naisystävää kotiinsa.

Tapaamisen sopinen julkiselle paikalle ei kuitenkaan suojannut naista henkirikokselta.

Neuvonpitoa pidettiin ravintolassa pitkään, yli tunnin, jonka ajan miehen naispuolinen tuttava odotti ravintolan ulkopuolella taksikuskin autossa. Oikeudessa tuotiin esille, että nainen oli tapaamisen aikana keskustellut puhelimessa miehen entisen puolison ja toisen lapsen äidin kanssa. Tätä kerrotaan seuranneen miehen "primitiivinen raivokohtaus" ja henkirikos. 

Pahoinpitely ja uhkausviestejä: "Teit lapsesta orvon"

Miehellä on aiempaa rikoshistoriaa eri puolilta Suomea. Hänet on tuomittu muun muassa useista pahoinpitelyistä.

Oikeudessa puitiin myös miehen aiempaa tapetun naisen pahoinpitelyä. Syyttäjä totesi, että naisen pahoinpitelyn jälkeen kirjatut lääkärinlausunnot toimivat naisen kuulemisena "haudan takaa". Nainen oli pahoinpitelyn aikaan raskaana. Mies oli heittänyt naisen alas ulkoportaita ja lyönyt nyrkillä. Nainen oli menettänyt lääkärinlausunnon mukaan hetkellisesti menettänyt tajuntansa.

Nainen oli sittemmin hakeutui vankilaan sakkovangiksi. Tästä seurasi epäily siitä, onko hän hakeutunut vankilaan turvaan ex-miestään.

Mies myöntää pahoinpitelyn mutta kiistää tällöin potkineensa naista kasvoihin.

Oikeudessa luettiin myös miehen naiselle laittamia uhkaavia viestejä. Viestejä oli lähetetty kuukausien ajan.

– Luulekko että sä puhut miten tykkäät niillä on seuraukset etin sut käsii ja kato mitä teen, mies kirjoitti.

Uhkaavia viestejä oli runsaasti, joissa uhkauduttiin tunkeutua asuntoon, satuttaa ja viedä naisen henki. Viesteissä toistui mustasukkaisuutta, naisen kontrollointia ja uhkailua siitä mitä tapahtuu, jos lapsen tapaamisiin tulee ongelmia.

Tapan sut ku saan käsii.

Teit lapsesta justii orvon, eräässä toisessa viestissä sanottiin.

Viesteissä hän uhkasi myös naisen äidin henkeä. 

Mies oli myös julkaissut sosiaalisen median palvelu Tiktokissa videon, jossa kertoi naisen oleskeluosoitteen ja antoi ainakin epäsuorasti kehotti muita ihmisiä menemään sinne tekemään ilmeisesti väkivaltaa.

Viesteissä näkyi sama teema myös vielä tekopäivänä, jolloin mies oli ilmaissut viesteissä mustasukkaisuutta, syyttäjän tulkinnan jopa väkivallan uhkaa.

Saat iskun usko, mies lähetti naiselle viestin aamuyöllä tekopäivänä. 

Oikeudessa tarkasteltiin myös kuvia uhrin päällä olleista vaatteista. Nainen oli pukeutunut perinteiseen romaniasuun ja oikeudessa nostettiin esille, että romaniasuun kuuluva hame on niin raskasta kangasta, että sen läpi tehdyt syvät haavat kertovat omaa kieltään puukoniskujen voimasta. 

Naisia syytetään avunannosta murhaan

Miehen lisäksi asiassa syytteessä on kaksi naista. Heitä syytetään avunannosta murhaan. Syyttäjän mukaan naiset ovat auttaneet miestä ostamaan rikoksentekovälineenä käytetyn puukon, säilyttäneet sitä häntä varten, välittäneet tietoja ravintolassa tapahtuvasta tilanteesta ja pitäneet huolta, että tekijällä olisi ollut käytössään pakoauto. 

Toisen naisista syytetään myös vieneen rikoksen tehneen miehen piiloon asuntoonsa ja auttaneen tekovälineenä käytetyn puukon hävittämiseen sekajäteastiaan niin, ettei poliisi sitä enää löytänyt.

Naiset kiistävät syytteet avunannosta murhaan. He eivät kertomansa mukaan tienneet, että puukon hankinta liittyy henkirikosaikeeseen. 

Mies myöntää osan syytteistä

Mies kiistää syyllistyneensä murhaan. Hän myöntää tehneensä väkivaltaa, mutta kiistää teon olleen erityisen raaka tai julma tai vakaasti harkittu. Puolustus katsoo, ettei teko ollut kokonaisarvostellen törkeä.

Mies kiistää myös tapon, koska hänen tarkoituksena ei olisi ollut naisen surmaaminen, eikä teon todennäköisenä seurauksena olisi ollut naisen kuolema. Sen sijaan mies katsoo kyseessä olleen törkeä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus.

Oikeudessa puidaan myös miehen aiemman entisen puolison kaltoinkohtelu. Miehen syytetään pahoinpidelleen naista laajalti ja loukanneen tämän kunniaa esimerkiksi leikkaamalla tämän hiukset ja julkaisemalla verkossa videoita tästä. Kitkaa oli syyttäjän mukaan aiheuttaneet ainakin lapsen tapaamisasiat ja naisen uusi miessuhde. Mies myöntää pahoinpidelleensä naisen ja loukanneensa tämän kunniaa. 

Lue myös:

    Uusimmat