Miestä syytetään puolisonsa murhasta Vantaan Tikkurilassa – kontrolloi vaimon liikkeitä vakoiluohjelmalla

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus aloittaa tänään Vantaan Tikkurilassa 19. kesäkuuta tapahtuneen perheenäidin murhan käsittelyn.

Syytettynä on kuolleen naisen, 43-vuotiaan perheenäidin 49-vuotias aviomies.  Pariskunta on kotoisin Etelä-Aasiasta.

Asianomistajana käräjäoikeudessa ovat uhrin lapset. 

Mies on myöntänyt aiheuttaneensa uhrin kuoleman. Hänet otettiin kiinni perheen asunnosta, jossa rikoskin tapahtui.

Poliisi on ollut tutkinnasta hyvin niukkasanainen mutta on kertonut, että uhriin oli kohdistettu vakavaa väkivaltaa. Pariskunnalla on alaikäisiä lapsia.

Käräjäoikeus päätti oikeuskäsittelyn julkisuudesta tänään istunnon alussa. Puheenjohtaja totesi, että osa oikeudenkäynnistä on avoin, osa ei. Osa oikeudenkäynnistä käsittelee perheen elämään ja lasten yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia seikkoja.

Syytetty mies peitti kasvonsa astuessaan oikeuden eteen. Hänellä oli kasvoillaan kasvomaski ja syvälle päähän vedetty huppu. Syyttäjän lukiessa syytettä mies nyyhki voimakkaasti.

Syyttäjän mukaan miehelle ja naiselle tuli riitaa naisen viestittelystä eräälle miehelle. Riita johti useisiin veitseniskuihin. Syyttäjä pitää rikosta vakaasti harkittuna, sillä mies oli jo aiemmin uhannut tappaa naisen, seurannut tämän puhelimen käyttöä vakoiluohjelmalla ja muutenkin kontrolloinut naisen elämää voimakkaasti. Lisäksi mies oli hakenut internetistä tietoa teräaseista ja henkirikoksen rangaistuskäytännöstä.

Pariskunnan lapset yhtyvät pääosin syyttäjän vaatimuksiin ja vaativat myös korvauksia. Perheen vanhin lapsi taas katsoo, että isä tulisi tuomita murhan sijasta taposta.

Järjestetty avioliitto

Uhrin vanhempien asianajaja huomautti, että päällisin puolin käsiteltävä rikosasia näyttää yksinkertaiselta, mutta taustalla on ollut huomattavasti monimutkaisempi kuvio. Siihen on liittynyt muun muassa pieleen mennyt järjestetty avioliitto.

Vanhemmat katsovat, että kyseessä on kuitenkin ollut kylmäverinen murha.

Syytetty mies taas kiistää murhasyytteen. Hän myöntää syyllistyneensä tappoon, mutta sitä ei ole hänen mukaansa tehty vakaasti harkiten. 

– Vastaajan tavoitteena ei ollut aviopuolison kuolema, vaan avioliiton pelastaminen, miehen avustaja, varatuomari Heikki Lampela sanoo.

Lampela luetteli useita seikkoja, jotka puolustuksen mielestä tukevat sitä, ettei kyse ollut vakaasti harkitusti tehdystä murhasta.

– Surmaamistapa vastaa ihan tyypillistä tappona syyksi luettavaa tekoa. Keittiöveitsellä oli vain tarkoitus pelotella, jotta perhe pysyy kasassa.

Puolustuksen mukaan perheen pienet lapset olivat paikalla rikoksen tapahtuessa. Lampela sanoo, että sekin puhuu sen puolesta, ettei teko ollut vakaasti harkittu.

Lampela huomauttaa myös, että syytetyn on väitetty hakeneen teolla jonkinlaista kunniaa. Sen syytetty kiistää jyrkästi.

– Vastaaja kokee, että hänen tekonsa on halveksittava ja vastenmielinen. Hän katuu syvästi. Ei tässä ole ollut mistään kunniasta kyse, Lampela sanoo.

Elivät vanhoillisten tapojen mukaan

Syytetty mies muutti Suomeen jo yli 30 vuotta sitten. Hän meni naimisiin uhrin kanssa järjestetyn avioliiton kautta.

Syyttäjän mukaan naisen elämä oli Suomessa hyvin kontrolloitua ja perhe eli vanhoillisten srilankalaisten arvojen mukaan. Naisella ei ollut omaa kotiavainta tai verkkopankkitunnuksia. Hän joutui pyytämään mieheltä lupaa esimerkiksi ystäviensä näkemiseen. 

Mies on käyttänyt naiseen väkivaltaa aiemminkin, esimerkiksi silloin, kun nainen oli leikannut hiuksensa omin lupinensa.

Nainen löysi elämäänsä sisältöä esittelemällä siellä srilankalaisen perheen arkea Suomessa. Mies ei ainakaan täysin hyväksynyt tätä.

Alkuvuodesta 2024 nainen löysi somesta miehen, jonka kanssa käyty viestittely muuttui pian romanttiseksi. Kun suhde paljastui miehelle, tämä kuristi puolisoaan ja teki tälle muuta väkivaltaa.

Pariskunnan oli tarkoitus erota, mutta mies ei syyttäjän mukaan suostunut allekirjoittamaan eropapereita. Ero olisi pilannut perheen maineen Suomessa ja Sri Lankassa, syyttäjä totesi.

Syyttäjän mukaan mies oli myös soittanut vaimonsa isälle ja huutanut tälle, että aikoo tappaa vaimonsa.

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat