Pitkäaikainen diplomaatti Jaakko Iloniemi kuvaa Suomen välejä Venäjään surkeiksi: "Suomi ei ole koskaan uhonnut idän suuntaan, ei myöskään nyt Naton jäsenenä"

Ainutlaatuisen uran diplomaattina ja ulkopolitiikan ammattilaisena 1950-luvulta lähtien tehnyt Iloniemi luonnehtii suhteitamme Venäjään suoraan. 

Joe Bidenin vierailu maassamme korostaa Suomen merkitystä Naton uutena jäsenenä, luonnehtii ministeri Jaakko Iloniemi

Vilnan Naton huippukokoukselta Iloniemi ei silti odota liikoja – Ruotsin jäsenyyttä saamme yhä odottaa, samoin kuin Suomen ja Venäjän suhteiden elpymistä.

Välit Venäjään surkeimmat vuosikymmeniin

Iloniemi kuvaa välejämme itänaapurin kanssa surkeimmiksi vuosikymmeniin.

– Kyllä ne ovat huonommassa jamassa kuin ovat olleet vuosikymmeniin, se on selvä. Mutta kaikki on seurausta hyökkäyssodasta, se ei ole meidän aikaansaamaamme.

Iloniemi kokee tilanteen iskevän eniten talouteen etenkin itärajalla, sekä venäläis-suomalaisiin ihmissuhteisiin. 

Iloniemen mukaan turvallisuuspoliittista uhkaa ei ole, sillä Suomi on nyt Natossa, eikä Venäjällä tänään edes riittäisi armeijaa meidän rajallemme. Ministeri myös muistuttaa, että Suomi ei ole kokskaan uhonnut idän suuntaan, ei myöskään nyt Naton jäsenenä.

– Suomen käyttäytymiseen ei ole kuulunut ennenkään mikään pullisteleva ja provoisoiva linja. Olemme pikemminkin olleet aina hillyttyjä, ja se on hyvä linja.

Iloniemen mukaan suhteiden normalisointia ei estäisi Nato-jäsenyys, vaan syy on Kremlin nykyinen johto. 

– Ei ole mitään estettä sille, että ne taas joskus toteutuisivat, mutta se edellyttää kyllä suuria poliittisia muutoksia Venäjällä.

Tunnustus Suomelle

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin jo 1980-luvulla tavannut Iloniemi pitää nyt suurimman Nato-maan presidentin vierailua tunnustuksena Suomelle.

–Me olemme uusin Nato-maa, ja sitä taustaa vasten on johdonmukaista, että Yhdysvallat, joka on kuitenkin Naton johtovaltio, käy ikäänkuin tervehdyskäynnillä toivottamassa Suomen joukkoon mukaan. Se on ikään kuin tunnustus. 

Ruotsin Nato-jäsenyys sen sijaan antaa yhä odottaa itseään. Iloniemen mukaan Vilnassa Turkkia varmasti patistellaan ratifiointiin,ja toinen jarruttaja Unkari peesailee Turkin selän takana. 

– Turkki odottaa sotilaallisia hyötyjä, tämä on Ruotsin kohteluun suurempi syy kuin koraanin poltto, muistuttaa Iloniemi.

Iloniemi näkee Ruotsin jäsenyyden viipymisen aiheuttavan haittaa. 

– Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyö edellyttää saman liittokunnan jäsenyyttä, ja jos Ruotsi on heikomassa asemassa kuin me, niin see heikentää myös meitä.

Lue myös:

    Uusimmat