Presidentti Niinistö toivoo yhteisymmärryksen löytymistä Turkin kanssa kesäkuun aikana – Nato-jäsenyys voi mahdollistaa asevientiä helpommin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo MTV Uutisten haastattelussa, etteivät Turkin kanssa käytävät keskustelut Suomen Nato-jäsenyydestä ole juuri edenneet asiakysymyksissä, mutta keskustelut jatkuvat.

Presidentti Niinistö toivoo, että yhteisymmärrys löytyisi ennen kesäkuun lopussa pidettävää Naton Madridin huippukokousta.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että viivettä tulee. Madridin huippukokous on  eräänlainen mittari. Suomen ja Ruotsin asia on siellä esillä, mutta yhä selvemmin tämä on myös Naton asia eli Natossa pystytään Madridissa yksimielisesti menemään eteenpäin.

Turkki vaatii muun muassa asevientikiellon lopettamista ja Niinistö nostaa juuri Nato-jäsenyyden olevan mahdollisesti osa ratkaisua.

– Meillä ei ole mitään erityistä Turkki-politiikkaa. Kohtelemme Turkkia samoin kuin muitakin maita. Kun puhutaan aseviennistä tai suojausvälineviennistä, kuten nyt on kysymys, Nato-jäsenyys ehkä antaa mahdollisuuksia tulkita hieman laajemmin, Niinistö pohtii.

Suomen ja Ruotsin kannalta olisi hyvä, että muut Nato-maat pyrkisivät vauhdittamaan ratifiointiprosessia Madridin huippukokouksessa, jos siihen on Turkin kanssa vielä aihetta.

– Siinäkin yhteydessä ilmaistulla tuella olisi merkitystä ratifiointiprosessiin ja sen etenemiseen, Niinistö toteaa.

"Suomi sivullinen uhri"

Niinistö vieraili maanantaina 90-vuotisjuhlallisuuksiaan viettäneen ministeri Jaakko Iloniemen kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa.

Iloniemi korostaa Turkin olevan ailahteleva.

– Turkki on ollut melko arvaamaton maa, kuten yleensäkin sellaiset maat, joissa päätökset on keskitetty yhdelle henkilölle niin, että yksi henkilö voi muuttaa mielensä kuten viisaaksi näkee, Iloniemi sanoo.

Suomi on Iloniemen mielestä joutunut sijaiskärsijäksi, kun Turkki pelaa omaa peliään Yhdysvaltojen kanssa.

– Suomen ja Ruotsin murjominen on välineellistä. Suomi on joutunut sivulliseksi uhriksi.

Iloniemen juhlatilausuudessa vieraillut Ruotsin entinen pääminisiteri Carl Bildt sanoo, ettei isoja kiistakysymyskiä pitäisi Turkin kanssa olla.

– Jos katsotaan perusasioita, ei ole paljon erimielisyyksiä. Olemme kaikki terrorismia vastaan ja alueellisen koskemattomuuden puolella. En olisi turhan hermostunut. Keskustelut vievät sen ajan, minkä vievät, Bildt miettii.

Lue myös:

    Uusimmat