Pitkäaikaistyöttömiä ennätysmäärä – ongelman poistaminen olisi halpaa

3:03img
Julkaistu 29.12.2014 20:31
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Suomessa on pitkäaikaistyöttömiä nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin 2000-luvun aikana. Työministeriön mukaan pitkäaikaistyöttömyys pitäisi ja voitaisiin poistaa ensi vaalikauden aikana – eikä se edes maksaisi paljoa.

Ennen 1990-luvun lamaa pitkäaikaistyöttömiä eli yli vuoden työttömänä olleita henkilöitä oli hädin tuskin 2500. Tuolloin työllistämismäärärahoja käytettiin yli kolme kertaa enemmän kuin nyt, jos ne suhteutetaan työttömien määrään.  

Kun lama alkoi 1991 ja pitkäaikaistyöttömyydestä tuli nopeasti valtava ongelma, tukityöllistäminen kaksinkertaistettiin 65 000 henkilöön vuodessa. Tämän jälkeen vuosien kuluessa työttömyyskäyrä saatiin laskemaan. Samankaltaista peliliikettä ei tehty finanssikriisin puhjetessa 2000-luvun loppupuolella. Jos Suomessa työllistettäisiin palkkatuella yhtä paljon kuin viime laman aikana, se tarkoittaisi kymmeniätuhansia henkilötyövuosia nykyistä enemmän. 

– Jos se on 9 kuukauden jakso, niin tällä tavoin voitaisiin 40 000 eri ihmistä työllistää enemmän vuosittain, sanoo neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen.

 Tiainen esittää, että pitkäaikaistyöttömyys poistetaan ensi hallituskauden aikana. Näin kukaan ei jää "sohvalle" pitkäksi aikaa. 

– Tällä nimenomaan tähdätään siihen, että katkaistaan se työttömyys jonkun määräajan jälkeen ja määräajaksi, ettei siitä työttömyydestä tule ikuista, jatkaa Tiainen.

Hinta yhteiskunnalle 6000 euroa per työllistetty

Pitkäaikaistyöttömyyden poisto ei olisi edes kallis rasti. Tässä tilastotieteilijä Tiaisen laskelma. Palkkatukityöllistetty saa palkkaa 10 euroa tunnissa. Vuosikustannus työnantajamaksuineen kaikkineen on noin 26 000 euroa vuodessa. Työllistyessään henkilö menettää työttömyysturvan, joka on noin 12 000 euroa. Tämän lisäksi valtio saa lisäeuroja verojen lisäyksenä ja sosiaaliturvamaksuina. Yhteiskunnalle kustannukseksi jää noin 6000 euroa vuodessa per työllistetty. Samalla henkilön kuukaudessa käteenjäävä euromäärä kaksinkertaistuu noin tuhanteen euroon verrattuna edeltävään aikaan työttömänä. 

Jos työllistäjä on valtio tai kunta, 26 000 potin maksaa kokonaan julkinen sektori, jos työllistäjä on yksityinen, valtio avittaa kymmenellä tuhannella vuodessa per uusi palkkatukityöllistetty. Laskelma on tehty sillä oletuksella, että palkkatukityöllistetty

Tiaisen esitys on huima ottaen huomioon nykyisen työllisyystilanteen. Hän pitää mallia kuitenkin realistisena ja jopa välttämättömänä.

– Jos emme saa kitkettyä pitkäaikaistyöttömyyttä, työttömyys ylipäänsä ei koskaan pääse laskemaan alle 6 - 7 prosentin. Jos pitkäaikaistyöttömyys poistetaan, meillä on mahdollisuudet saavuttaa Sveitsin tasoisia työttömyyslukuja, jotka siis pyörivät 2 - 3 prosentissa.

No minkä takia tätä työttömyyttä ei ole sitten haluttu katkaista?

– Kehysbudjetoinnin takia [työllistämismääräraha]summaa ei saada kasvatettua siten kuin pitäisi. Tiedetään, että tähän tarkoitukseen tulee kanavoida rahaa, mutta kun on annettu kahle, raamit, kehykset, joita ei saa ylittää, niin ollaan umpikujassa.

Tiaisen malliin kuuluu, että sanssi-palkkatukikortti laajennettaisiin pitkäaikaistyöttömille ja että setelillä voisi hakea työpaikkaa joko itse tai työnvälityksen ohjauksella. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa