Pitkään myynnissä olleesta turvaistuimesta löytyi vakavia puutteita – viranomaiselta painava muistutus

6:50img
Autoliitto opastaa videollaan turvaistuimen oikeaoppiseen käyttöön.
Julkaistu 01.11.2021 11:47

Ville Järveläinen

Turvaistuimen oikeaoppinen käyttö ei ole mitään ydinfysiikkaa, mutta lapsen turvallisuudesta välittävä aikuinen perehtyy sekä istuimen valintaan, asentamiseen että lapsen kiinnittämiseen.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että puutteellisesti asennetut turvaistuimet eivät toimi kolaritilanteessa suunnitellusti. Lisäksi pituus- ja painosuositusten huomiotta jättäminen voi olla kohtalokasta.

– Saattaa viedä aikaa noudattaa kaikkia ohjeita ja tarkistaa, että olet tehnyt kaiken oikein, mutta se on pieni hinta lapsesi turvallisuudesta, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tarkastaja Kaarle Röyttä toteaa tiedotteessa.

Turvaistuinta ostaessa on syytä huomioida tuotemerkinnät. Suomessa myytävässä turvaistuimessa on oltava hyväksyntämerkintä, joita ovat ECE R44 tai ECE R129. Traficom kehottaa varmistamaan myös sen, että mukana ovat selkeät suomenkieliset ohjeet varsinkin asentamisen ja käyttämisen osalta.

Lue myös: Milloin lapsi voi siirtyä kaukalosta turvaistuimeen? Näitä asioita kaikki eivät osaa ottaa huomioon istuinta ostaessa ja käyttäessä

Näin voit itse vaikuttaa turvallisuuteen

Istuimen turvallisuutta voi parantaa noudattamalla etenkin kiinnitysohjeita, mutta jo istuinta ostaessa voi tehdä joko oikeita tai vääriä ratkaisuja. Istuimen on ensinnäkin oltava sopivan kokoinen, mutta ei ainoastaan lapselle, vaan myös autoon, johon se aiotaan asentaa. 

Mikäli ohjeet eivät ole selkeitä, suosittelee Traficom ottamaan yhteyttä tuotteen valmistajaan, maahantuojaan tai myyjään ja varmistamaan, että turvaistuin on asennettu asianmukaisesti ja lapsen turvavyöt kiinnitetty turvallisesti.

– Aseta lapsi istumaan selkä menosuuntaan päin niin kauan kuin se on mahdollista, kunnes hänen painonsa tai pituutensa saavuttaa istuimen ohjeiden enimmäistason. Selkä menosuuntaan istuessaan pienemmät lapset ovat paremmassa turvassa, sillä turvaistuin heikentää törmäysenergiaa ja suojaa lapsen päätä, niskaa ja selkärankaa, Traficom opastaa.

Suomessa myydystä turvaistuimesta löytyi vakavia puutteita

Traficom valvoo turvaistuinten tuoteturvallisuutta. Osana valvontaa Traficom on osallistunut EU- ja ETA-maiden tuoteturvallisuusviranomaisten yhteiseen valvontakampanjaan, jossa selvitettiin turvaistuimien turvallisuutta Euroopassa.

Valvontakampanjan aikana testattiin useita turvaistuimia. Yhdestä Traficomin testaamasta turvaistuimesta löytyi vakavia turvallisuuspuutteita.

– Teettämiemme törmäystestien tulokset osoittivat, että turvaistuin ei täytä turvaistuimille asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Tästä syystä tuotteen myynti kiellettiin ja jo myydyt istuimet määrättiin takaisinvedettäväksi, kertoo Röyttä.

Testatun ja markkinoilta vedetyn turvaistuimen tiedot

  • Merkki: Sparco
  • Malli: Turvaistuin 0–18 kg 4142
  • Painoryhmä: 0+, I
  • Valmistuserän tunnusnumero: FI2019049324
  • Tyyppihyväksyntänumero: E4 04 4580 (E4 04 3851)

Turvaistuinta on myynyt ainakin Motonet aikavälillä 17.6.2019–15.1.2021.

Lue myös: Suositukset lapsen kuljettamisesta autossa muuttuivat – yhdestä harhaluulosta suomalaiset eivät tunnu pääsevän eroon

Lähde: Traficom

Tuoreimmat aiheesta

Autot