Pitkän linjan yleisurheilutuomari Pasi Oksasen mukaan Ruotsin Henrik Larsson koki 100 metrin finaalissa oikeusmurhan, koska Italian Chituru Ali olisi pitänyt sääntöjen mukaan hylätä. Oksanen lataa suorat sanat järjestäjien ja tuomarien toiminnasta.
Miesten 100 metrin finaalin lähtö oli suorastaan farssi. Pitkän linjan kansainavälinen yleisurheilutuomari ei ymmärrä alkuunkaan, miksi Italian Chituru Alia ei hylätty, vaikka hän selvästi otti vilppilähdön.
– Annettiin keltainen kortti vaikka oli selvä vilppilähtö. En ymmärrä yhtään millä perustein päätös tehtiin. Täysin käsittämätöntä, Oksanen täräyttää.
Chituru Ali oli kilpailun toinen maanmiehensä Lamont Marcel Jacobsin jälkeen. Ruotsin Henrik Larsson jäi neljänneksi, mutta olisi siis Alin hylkäyksen myötä ollut kolmas.
– Siinä Ruotsi koki oikeusmurhan. Joukkue on tehnyt siitä protestin, mutta se hylättiin. Ruotsalainen jäi neljänneksi, mutta on moraalinen mitalisti. Tuota varmaan puidaan vielä, Oksanen lataa.
LUE MYÖS: Ruotsalaiset raivoissaan EM-kisoissa: protesti hylättiin, toimitsijat sekoilivat – "Tämän täytyy olla vitsi"
Alin vilppi loppukilpailun ensimmäisellä lähtöyrityksellä oli selkeä. Oksanen on saanut nähtäväkseen lähtökäyrän, mikä osoittaa selvästi, että vilppiä on tapahtunut, ja juuri siksi hän ei ymmärrä tuomarien toimintaa laisinkaan.
– Siinä ei olisi tarvinnut mitään vilppilaitetta, sen vilpin näki ihan silmälläkin. Käyrä on sellainen, että se on täysin tasainen, ja voimakäyrä lähtee suoraan ylöspäin. Mikään jalkojen tärinä ei ole aiheuttanut reaktioaikaa, vaan hän on lähtenyt yksinkertaisesti liian aikaisin.
Onko mahdollista, että keltaista korttia on perusteltu esimerkiksi ulkoisella häiriöllä?
– Sitten pitäisi antaa vihreä. Jos on otain ulkoisia häiriöitä tai muuta, mikä vaikuttaa lähtöön, niin silloin pitäisi antaa vihreä kortti, Oksanen perustelee selkeästi.
EM-kisoissa juoksujen lähdöissä on sekoiltu läpi kisojen. Lauantaina yksi välierä ammuttiin takaisin, mutta osa juoksijoista ei kuullut varaslähtölaukausta, ja he juoksivat loppuun asti. Oksanen osoittaa syyttävällä sormella vielä Euroopan yleisurheiluliiton kumppania Atosta, joka vastaa kisojen tekniikasta.
– Atos on ollut Euroopan yleisurheiluliiton kumppani vuodesta 2017, mutta vieläkään ei olla sillä tasolla, millä pitäisi. Siellä olisi pitänyt olla kaiuttimia 60-80 metrin päässä lähdöstä. On ihan selvä asia, että juoksijat eivät kuule laukauksia katsojien huutomyrskyssä.
Läjäpäin epäselviä tapauksia
Finaali- ja välieräfarssit eivät suinkaan ole ainoita epäselviä tapauksia. Sen lisäksi keltaisia kortteja on jaettu kisoissa todella paljon. Se on Oksasen mielestä erityisen omituista.
– Hyvin hyvin erikoisia ovat ne keltaiset. En tiedä mihin ne perustuvat, koska eivät ne mihinkään sääntöön perustu. En tiedä mikä linjaus siellä on sitten vedetty. Hyvin hyvin erikoista, Oksanen ihmettelee.
Oksanen ottaa esimerkin jalkapallosta.
– Kun annetaan keltainen, se on käytösrangaistus, eli henkilö on tehnyt jotain väärää. Tämä menee yleisurheilussa samalla tavalla kuin jalkapallossa. Jos tulee tarpeeksi keltaisia, tulee jossain kohtaa punainen. Silloin ei osallistuta enää kisoihin, ei 200 metrille eikä viesteihin, Oksanen selittää.
– Jos urheilija ei ole käytöksellään tehnyt mitään väärää, niin sillon on kyseessä tekninen virhe. Siitä ei pitäisi rangaista käytösrangaistuksella.
Myös Santeri Kuusinimen tapaus herätti lauantaina kohua, kun hän pääsi ylimääräisenä juoksijana finaaliin. Tässä toimittiin Oksasen mukaan sääntöjen puitteissa.
– Prosessi menee niin, että jos joku tulee sinun eteesi, häiritsijä diskataan. Hyvin yleinen käytäntö on, että annetaan kärsijälle uusintajuoksu. Nyt välierästä finaaliin oli niin lyhyt aika ettei uusintajuoksua pystytty järjestämään. Kun oli ylimääräinen rata, laitettiin Kuusiniemi laitettiin, mikä oli helpoin ratkaisu.