110 metrin aitojen suursuosikki Devon Allen diskattiin pika-aitojen MM-finaalissa marginaalisen vilppilähdön takia. Tapaus herätti huomiota, sillä Allenin varaslähtö oli niukin mahdollinen. Asiantuntijan mukaan vilppilähdön rajaksi säädetty 0,1 sekuntia tulisi arvioida uudestaan.
Yleisurheilu on raakaa peliä. Ihmissilmä ei Allenin varaslähtöä erottanut edes hidastetusta videosta, ja lopulta diskausmarginaali oli pienin mahdollinen, yksi vaivainen tuhannesosa.
Yleisurheilun lähtötapahtumassa vilppilähdön rajaksi on asetettu 0,1 sekuntia, eli sekunnin kymmenys. Pitkään on jo keskusteltu siitä, onko se liian korkea.
LUE MYÖS: Supertähden MM-juoksu päättyi skandaaliin, asiantuntija tyrmää säännön: "Tulee tämmöisiä oikeusmurhia"
Huippu-urheiluinstituutti KIHU:n urheilubiomekaniikan asiantuntijan Tapani Keräsen mielestä vilppilähdön raja pitäisi arvioida uudestaan.
– Oma mielipide on se, että kyllä se vähän alempi voisi olla, Keränen sanoo suoraan.
Keräsellä on argumentilleen pätevät perusteet.
Vuonna 2009 Paavo Komi, Masaki Ishikawa ja Jukka Salmi julkaisivat Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen, jossa he tarkastelivat 0,1 sekunnin vilppilähtörajaa ja sen toimivuutta käytännössä. Tutkijakolmikko pääsi tutkimuksissaan johtopäätökseen, että varaslähdön raja tulisi laskea 0,08 tai 0,085 sekuntiin.
Keräsen mukaan ihmisissä on eroja, ja huippu-urheilijat erottuvat yleensä poikkeuksellisilla kyvyillään muista.
– Urheilijoiden joukossa on ihmisiä, joiden reaktiokyky on muita parempi, mikä sitten on heille kilpailuetu pika- ja aitajuoksujen lähdössä.
Raja tarkasteluun
Vilppilähdön rajaksi on määritelty aikanaan 0,1 sekuntia. Keränen näkee, että Devon Allenin tapauksessa meneteltiin täysin oikein. Asetettu raja alittui 0,001 sekunilla.
– Säännön mukaan se on silloin hylätty, Keränen sanoo yksiselitteisesti.
LUE MYÖS: MM-kullan voittanut Grant Holloway: "Ei vilppilähtöä"
Ihmissilmä ei liikettä havaitse, ja ilman äärimmilleen viritettyjä mittalaitteita Allen olisi kenties nyt maailmanmestari.
– Sen takiahan ne mittalaitteet on kehitetty, kun ne ovat tarkempia ja luotettavampia kuin ihmissilmä, Keränen muistuttaa.
– Muistelen, että silloin kun vilppilähdön paljastuslaitteita ruvettiin kehittelemään, tehtiin muutamia tutkimuksia, ja niiden perusteella tehtiin synteesi, että sekunnin kymmenys on raja, Keränen sanoo.
Raja on kuitenkin säädetty mahdollisesti väärään kohtaan.
– Kritiikkiä on tullut sitä kohtaan ja voi olla että rajaa tarkastellaan jossain kohtaa uudestaan