Pohjois-Amerikan nuori tähdistö Team North America lunasti hurjimmatkin lupaukset ja esitti kahden erän ajan nautittavaa jääkiekkoa World Cupissa.
Suomen leijonapaitainen miehistö sai kyseenalaisen kunnian olla ottavana osapuolena. Suomi selvisi 1-4-tappiolla, vaikka osapuilleen numerot 2-12 olisivat kuvanneet ottelutapahtumaa paremmin. Lukujen siedettävyyteen oli osuutensa niin onnella (tolppien kilinä, kaksi Suomen kannalta suotuisaa videotuomiota) kuin taktisilla vedoilla.
Kolmannessa erässä pohjoisamerikkalaisten valmentaja Todd McLellan teki virheen. Hän alkoi peluuttaa poikaporukkaa aikuismaisesti. Hän katsoi kahden erän ryöpytyksen (maalit 4-0, laukaukset 31-18) riittäväksi, ja joukkueen tehtävä oli varmistaa voitto. Toki se varmistui, mutta tuloksena oli myös Valtteri Filppulan tekemä maali ja hävitty erä. Opetus, jonka pariin McLellan vielä turnauksen aikana palaa.
Jos Team North America mielii World Cupissa menestystä tai peräti mestaruutta, sen on tultava joukkueen omin asein: äärinopealla pelaamisella, salamamaisilla suunnanvaihdoilla ja (yli)rohkealla hyökkäämisellä. Siveellisemmällä pelityylillä joukkue ei voi – eikä oikeastaan saakaan – haastaa esimerkiksi Kanadaa tai Ruotsia.
On syntynyt kummallinen tapa kutsua Team North Americaa alle 23-vuotiaiden joukkueeksi. Ikämääritteelle on vaikea löytää matemaattista kaavaa, onhan puolet joukkueesta 23 vuotta täyttäneitä. Oli miten oli, rajaa ei asetettu sattumalta juuri tähän ikään: maksimi-ikäisiin lukeutuvat muiden muassa ykkösvaraus Ryan Nugent-Hopkins, viime kauden NHL-sensaatiopuolustaja Shayne Gostisbehere ja Suomea vastaan voittomaalin taiteillut Johnny "Johnny Hockey" Gaudreau.
Koostejoukkueille (World Cupiin osallistuu myös Eurooppa-ryhmä, joka koostuu Suomen, Ruotsin, Venäjän ja Tshekin ulkopuolisista eurooppalaisista) on irvistelty, mutta ne toteuttavat NHL:n visiota oivallisesti. Yksi NHL:n tärkeimmistä perusviesteistä on, että jääkiekko on huipulla korkeatasoista ja tasaväkistä. Maailman paras jääkiekkoliiga ei kaipaa heittopusseja lippulaivaturnaukseensa.
Tshekki saa terästää jääkiekkotoimintaansa huimasti, jotta se voi unelmoida omasta maajoukkueesta vielä seuraavassa World Cupissa. Ovetshkin-aikakauden jälkeen vastaava peiliin katselu on edessä Venäjällä. MM-kisojen joukkuemäärä (16) ja olympialaisten katras (12) ovat sopivia tapahtumien luonteeseen nähden, mutta terävimmässä kärjessä jääkiekkoperhe on pian elitistisempi kuin koskaan.