Numeroiden murskaus ja tilastoiden tarkastelu kuuluvat olennaisesti urheilun eetokseen. Leijonien mahdollisuuksista World Cupissa lukujen pyörittely antaa erittäin synkän kuvan.
Jääkiekon kuningasturnaus World Cup pyörähtää vihdoin tänään käyntiin ja menestyksen mannaa nauttinut suomalainen kiekkoyleisö odottaa Leijonilta paljon.
Mutta kuinka realistista tai reilua Suomelta on odottaa edes jatkopaikkaa, kun joukkueiden voimasuhteita tarkastellaan brutaalisti pelkkien numeroiden perusteella?
World Cup on hyvin vahvasti NHL-miesten välinen mittelö, sillä vain kourallinen turnaukseen osallistuvista pelaajista kiekkoilee muualla kuin Pohjois-Amerikassa.
Vain Tshekki Leijonien takana
Kun lasketaan yhteen World Cupiin osallistuvien maiden NHL-pelaajien iskemä pistemäärä viime kaudelta, syntyy Leijonien mahdollisuuksista raadollinen kuva.
World Cup -joukkueessa mukana olevat Suomen NHL-miehet iskivät kaudella 2015–2016 yhteensä 553 tehopistettä.
Kovimmaksi nikkariksi äityi Jussi Jokinen 60 pisteellä. Florida Panthersin miestä seurasivat Alexander Barkov (59) ja Mikko Koivu (56). Huomionarvoista on puolustaja Rasmus Ristolaisen oivallinen teholukema 41.
NHL-pisteiden yhteismäärä on kaikista World Cupiin osallistuvista joukkueista toiseksi huonoin. Vain Tshekki jää Leijonien taakse 377 pisteellä.
Jatkopaikka tuskan takana
Suomen ero turnauksen tehokkaimpaan joukkueeseen Kanadaan on valtava: punapaitojen taiturit pommittivat viime kaudella huimat 1160 pistettä. Yhdysvallat ei jää pohjoista naapuriaan paljon pahemmaksi lukemalla 1007.
Leijonilla riittää ponnisteltavaa kivikovassa lohkossaan, jossa ovat seuralaisina Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaiden joukkue, Ruotsi ja Venäjä.
Nuoret tykit posottivat menemään 800 pistettä, Ruotsi 917 ja Venäjä 635.
Huomautetaan tässä välissä, että raaka NHL-pisteiden yhteenlasku ei tee oikeutta erityisesti Venäjälle ja Tshekille, joilla on muita joukkueita enemmän pelaajia muissa sarjoissa: kummallakin neljä KHL:ssä ja lisäksi Tshekin Roman Cervenka pelaa Sveitsin pääsarjassa Fribourg-Gotteronissa.
Vertailuasetelma ei ole täysin reilu myöskään Suomen näkökulmasta. Kaksi joukkueen ykköskentän pelaajaa, Sebastian Aho ja Patrik Laine, pelasivat viime kaudella vielä kotoista liigaa. Sami Lepistö puolusti Salavat Julajev Ufassa KHL:ssä.
Yhtä kaikki, NHL on maailman ylivoimaisesti kovin kiekkoliiga, jossa pelaavat muutamia poikkeuksia lukuunottamatta maailman parhaat jääkiekkoilijat. Kylmä matematiikka antaa väkevän kuvan World Cupin voimasuhteista.
Kiekkoraamatulta tuomionpäivä
Leijonille ei povaa menestystä myöskään kiekkoraamattu The Hockey News, joka murskasi lukuja analyysiohjelman avulla. Ohjelma laski peräti 10 000 simulaatiota turnauksesta, jotka perustuivat eri joukkueiden vahvuuksien vertailuun.
Analyysista kertoi ensimmäisenä Suomessa Yle.
Paperilla Leijonien mahdollisuus voittaa World Cup on lähes olematon: The Hockey Newsin antaa Leijonien mestaruudelle vaivaisen kahden prosentin todennäköisyyden.
Ennakkosuosikki on vähemmän yllättäen Kanada, jonka voiton todennäköisyys on 38. Kakkosena porskuttaa Ruotsi (19) ja kolmantena USA (12.)
Analyysiohjelmalta ei armoa
Leijonia raadellaan analyysissa joka suunnasta: puolustus arveluttaa ja Lauri Korpikoskea kutsutaan jopa mahdollisesti heikoimmaksi turnaukseen osallistuvaksi pelaajaksi, joka on kiekkoillut NHL:ssä.
Hyökkääjät Alexander Barkov ja Jussi Jokinen keräävät kehuja, mutta he eivät ole yhtä hyviä kuin usean vastustajan vaarallisimmat sepot.
Esimerkistä käy vaikkapa NHL:n viime kauden tehokkain pelaaja Patrick Kane, joka nakutti 106 pistettä. Se on lähes yhtä paljon kuin Suomen duolla Barkovilla ja Jokisella yhteensä (119).
"Ruma kokoonpano"
Leijonien onni on se, että jääkiekko-otteluita ei ratkaista numeroniilojen laskimilla. Myös The Hockey News korostaa, että Suomi pelaa joukkueena ja on aina valmis yllätyksiin.
Loppukaneetti on kuitenkin tyly: "Heidän kokoonpanonsa näyttää hirveältä ja olisi melko järkyttävää, jos he pääsevät jatkoon lohkovaiheesta."