Pohjois-Korea lähettää pioneereja Venäjän tueksi Ukrainaan – USA: Joutuvat teuraaksi

Putin poistui Pohjois-Koreasta, hämmentävä video julki 0:40
Katso myös: Putin poistui Pohjois-Koreasta, hämmentävä video julki

Pohjois-Korea sanoo lähettävänsä pioneereja Ukrainaan Venäjän tueksi Donetskin alueelle kuukauden kuluessa, kertoo muun muassa englanninkielinen ukrainalaislehti Kyiv Post.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un allekirjoittivat aiemmin tässä kuussa strategisen kumppanuussopimuksen, jolla syvennetään sotilaallista yhteistyötä. 

Sopimus solmittiin Putinin Pohjois-Korean vierailun yhteydessä.

Pohjois-Korean väitetään toimittaneen myös muun muassa ballistisia ohjuksia Putinin joukkojen tueksi sen jälkeen, kun johtajat tapasivat Venäjällä syyskuussa.

Joukot lähetetään teuraiksi

Pohjois-Korean taistelujoukkojen aktiivinen osallistuminen Ukrainan sotaan herättää pelkoja konfliktin laajenemisesta.

Yhdysvaltojen mukaan Putin käyttää Pohjois-Korean joukkoja "tykinruokana", kertoo myös esimerkiksi Politico.

Pentagonin tiedottaja Pat Ryder sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että Pohjois-Korean joukot lähetetään käytännössä teurastettaviksi.

Hän myös kyseenalaisti komennuksen järkevyyden.

– Luulen, että jos olisin Pohjois-Korean sotilasjohdossa, kyseenalaistaisin valinnan lähettää joukkojani tykinruoaksi laittomaan sotaan Ukrainaa vastaan. Olemme nähneet, millaisia tappioita Venäjän joukot [ovat saaneet], hän totesi.

Hänen mukaansa Yhdysvallat seuraa tarkkaan maiden välien lähentymistä.

Pohjois-Korea toimii siltana Venäjän ja Kiinan välillä

Venäjän entinen kansanedustaja ja Putinin harvinaisena arvostelijana tunnettu Ilja Ponomarev toteaa brittilehti Daily Expressin haastattelussa, että Pohjois-Koreasta on tullut tärkeä silta Kremlin ja Kiinan välillä.

Kiina voi hänen mukaansa siirtää sotatarvikkeita Moskovaan Pjongjangin kautta joutumatta läntisten pakotteiden kohteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat