Zelenskyi: Pohjois-Korean joukkoja saattaa liittyä taisteluihin Ukrainassa jo tällä viikolla

Volodymyr Zelenskyi kertoo viestipalvelu X:ssä, että Venäjä saattaa lähettää Pohjois-Korean joukkoja Ukrainaan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä saattaa lähettää Pohjois-Korean joukkoja taistelemaan Ukrainaan jo niinkin pian kuin tämän viikon sunnuntaina. Zelenskyi kertoo asiasta viestipalvelu X:ssä.

Zelenskyi kertoo tiedustelutietoihin viitaten, että Venäjä voi tuoda ensimmäiset Pohjois-Korean joukot rintamalle tämän viikon sunnuntain ja ensi viikon maanantain aikana.

Zelenskyin mukaan kansainvälisen yhteisön ei tulisi suhtautua asiaan välinpitämättömästi, vaan Venäjään ja Pohjois-Koreaan tulisi kohdistaa huomattavaa painetta.

– Maailma voi selkeästi nähdä Venäjän todellisen tavoitteen, sodan jatkamisen. Tämän takia periaatteelinen ja vahva vastaus maailman johtajilta on välttämätöntä, Zelenskyi kirjoittaa.

Putin ei kiistänyt joukkojen oloa Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei kiistänyt Pohjois-Korean joukkojen olevan Venäjällä, kun toimittajat kysyivät häneltä asiasta. Aiheesta ovat uutisoineet ainakin yhdysvaltalainen Washington Post (WP) sekä ukrainalainen Kyiv Independent -uutissivusto.

Washington Postin mukaan Putin puhui asiasta eilen Kazanissa Venäjällä ulkomaisille toimittajille, jotka pyysivät häneltä kommenttia Etelä-Korean tiedustelupalvelun jakamiin satelliittikuviin, joiden mukaan Pohjois-Korean joukot olisivat matkustaneet Venäjälle. Myös Yhdysvallat ovat syyttäneet Pohjois-Korean siirtäneen joukkojaan lähetettäväksi rintamalle Venäjän avuksi Ukrainassa.

– Kuvat ovat vakava asia. Jos kuvia on, ne heijastavat jotain, hän sanoi.

Aiemmin Putinin kerrottiin Venäjällä järjestetyssä BRICS-huippukokouksessa sanoneen, että Venäjän tekemiset ovat sen "oma asia". Putin viittasi myös Venäjän puolustussopimukseen Pohjois-Korean kanssa, minkä Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi torstaina yksimielisesti.

– Me emme koskaan ole epäilleet sitä, ettei Pohjois-Korean johto ottaisi sopimusta vakavasti, Putin sanoi.

Sopimuksen yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen.

WP: 3 000 koulutettu Venäjällä

Washington Postin mukaan Yhdysvallat sanoo sillä olevan todisteita siitä, että Venäjä on kouluttanut ainakin 3  000 pohjoiskorealaista sotilasta Venäjällä.

Ukrainan sotilastiedustelu taas arvioi torstaina, että Venäjälle olisi jo saapunut ainakin 12  000 pohjoiskorealaista sotilasta.

Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Pohjois-Korean joukkoja olisi myös jo saapunut Ukrainan ja Venäjän välisten taisteluiden rintamavyöhykkeelle. Ukrainalaistiedustelun mukaan pohjoiskorealaisia olisi havaittu ainakin Venäjälle kuuluvalla Kurskin alueella, jonne ukrainalaisjoukot hyökkäsivät elokuussa.

Länsimaiden mukaan Pohjois-Korea on jo aikaisemmin lähettänyt aseita ja ampumatarvikkeita Venäjälle käytettäväksi Ukrainan sodassa.

Pohjois-Korea itse on kiistänyt lähettäneensä sotilaita Venäjälle.

YK:n pääsihteeri tapasi Putinin

BRICS-kokouksen yhteydessä myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapasi Putinin ensimmäistä kertaa sitten huhtikuun 2022.

Guterresin tiedottajan mukaan hän sanoi hyökkäyksen Ukrainaan rikkovan YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta. Tapaamista ennen Guterres piti kokouksessa puheen, jossa hän vaati oikeudenmukaista rauhaa Ukrainaan.

Guterres korosti myös sitoutumistaan ​​merenkulun vapauden vakiinnuttamiseen Mustallamerellä. Hänen mukaansa tämä on elintärkeää sekä Ukrainalle että Venäjälle, mutta myös maailmanlaajuisen ruoka- ja energiavarmuuden kannalta.

– Hän tukee täysin neuvotteluiden jatkamista tällä saralla, lausunnossa sanottiin ja kiiteltiin Turkin sovittelutoimia Mustallamerellä.

Erityisesti Ukraina on arvostellut Guterresin päätöstä tavata Putin hyökkäyssodasta huolimatta. Korkea-arvoinen lähde Ukrainan hallinnossa kertoo uutistoimisto AFP:lle, että Zelenskyi olisi tämän takia kieltäytynyt Guterresin vierailusta Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat