Naton pääsihteeri: Pohjois-Korean joukkoja on Kurskissa – "Merkittävä eskalaatio"

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Mark Rutte vahvistaa, että Pohjois-Korean sotilaita on lähetetty Kurskin alueelle Venäjälle lähelle Ukrainaa. Tiedotustilaisuudessa puhuneen Rutten mukaan kyseessä on merkittävä eskalaatio Venäjän laittomassa sodassa Ukrainaa vastaan.

Mark Rutten mukaan Nato vaatii Venäjää ja Pohjois-Koreaa välittömästi lopettamaan toimintansa. 

Nato pitää maiden lisääntyvää yhteistyötä uhkana sekä euroatlanttisen että indopasifisen alueen turvallisuudelle, mutta Rutte korosti sen kielivän Venäjän itsevaltaisen presidentin Vladimir Putinin heikkoudesta Ukrainassa.

– Pohjoiskorealaisten sotilaiden lähettäminen Kurskiin kertoo Putinin lisääntyneestä epätoivosta. 600 000 venäläissotilasta on kuollut tai haavoittunut sodassa, Rutte sanoi.

Rutte mainitsi Pohjois-Korean lähettäneen Venäjälle jo aiemmin miljoonia ammuksia ja ballistisia ohjuksia, joilla se tuki Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Vastaavasti Venäjä on Rutten mukaan tarjonnut Pohjois-Korealle teknologiaa kiertäen kansainvälisiä pakotteita.

Rutte ei toimittajille antamassaan lyhyessä kommentissa kertonut tarkempia tietoja siitä, kuinka paljon pohjoiskorealaisia joukkoja on Kurskiin lähetetty. Pääsihteeri ei ottanut kysymyksiä toimittajilta.

Ukrainan joukot hyökkäsivät aiemmin tänä vuonna rajan yli Kurskiin ja valtasivat Venäjän alueita osana puolustautumistaan Venäjän hyökkäyssodalta.

Nato kuuli Etelä-Koreaa

Sotilasliitto Naton neuvosto kuuli tänään Etelä-Korean edustajia aiheesta ennen Rutten lehdistötilaisuutta. 

Sekä Yhdysvallat että Etelä-Korea ovat omien tiedustelutietojensa pohjalta kertoneet, että Pohjois-Korea on lähettänyt Venäjälle jo 3 000 sotilastaan koulutukseen, kertoi muun muassa Washington Post. Nyt Nato vahvistaa ensi kertaa joukkojen läsnäolon rintaman lähellä.

Tapaamiseen oli lisäksi kutsuttu Naton indopasifisen alueen kumppanimaiden lähettiläitä Australiasta, Japanista ja Uudesta-Seelannista.

Pohjois-Korea alkuun kiisti joukkojensa läsnäolon Venäjällä, mutta muutti puheitaan myöhemmin epämääräisemmiksi. 

Perjantaina Pohjois-Korean Venäjän-suhteista vastaava varaulkoministeri Kim Jong-gyu kertoi maan valtionmedialle, että joukkojen lähettäminen olisi "kansainvälisen oikeuden mukaista". Venäjä ei ole kiistänyt pohjoiskorealaisten sotilaiden saapumista maahan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viime perjantaina maansa tiedustelutietojen pohjalta, että Venäjä olisi ollut lähettämässä pohjoiskorealaisia taisteluihin jo päättyneenä viikonloppuna.

Lue myös:

    Uusimmat