Ulkopuolisen silmin Pohjois-Korea on kiehtova, mutta hämmentävä paikka.
Maassa jo yli 30 kertaa käyneen ja vierailuistaan kirjan kirjoittaneen Markku Toimelan mukaan Pohjois-Korea on esimerkiksi maa, jossa hääpari haluaa ehdottomasti ikuistaa kuvansa koulun atk-luokassa tietokoneet taustallaan. Tai maa, jossa pesukoneita on tarjolla, mutta sopivaa pesuainetta on hankala löytää.
Ulkopuolelta tulevaa saattavat hämmentää jatkuva valvonta ja tarvittavat luvat. Vaikka käytäntö olikin tiedossa, Toimela kertoo ensivierailulla hämmästyneensä, kun matkapuhelin todellakin otettiin pois maahan saapuessa. Monet Pohjois-Koreaan liittyvät ennakkoluulot ovat kuitenkin vierailuilla saaneet kyytiä.
– Odotin esimerkiksi passintarkastuksessa jotain sellaista sotilasjunttaa, mutta siellä toivotettiinkin ystävällisesti hymyillen tervetulleeksi.
Vaikutuksen Toimelaan ovat tehneet myös Pohjois-Korean järjestelmällisyys ja turvallisuus. Mutta myös maan ongelmat ovat tulleet avustustöissä tutuksi. Esimerkiksi maan peltopinta-ala ei riitä ruokkimaan kaikkia.
– Viljelymetodeja pitäisi kehittää voimakkaasti.
2:07
Ahkeria saunojia kuin suomalaiset – mutta entäs ne kalsarit?
Elämä Pohjois-Koreassa näyttää suomalaisesta ehkä oudolta, mutta pohjoiskorealaiset vaikuttavat tutuilta.
– He ovat ihan samanlaisia kuin me. He ovat melankolisia, karaokessa lauletaan samanlaisia mollivoittoisia lauluja kuin Suomessa.
Toimelan mukaan pohjoiskorealaiset muistuttavat suomalaisia myös siinä, että kun he lupaavat jotain niin se myös tehdään. Maassa lisäksi saunotaan Suomen tapaan ahkerasti.
– Osittain tämä johtuu siitä, että kerrostaloissa ei välttämättä tule kaikille vettä, jolloin he käyvät yleisissä saunoissa.
Kävijät pesevät siellä samalla sukat sekä kalsarit ja jättävät ne kiukaan vierelle kuivumaan.
1:20
Suomi ei helposti osu maailmankartalle
Kun Toimela on esitellyt Pohjois-Koreassa kuvia Suomesta, hänelle on hämmästelty, onko suomalaisilla omat polkupyörät ja autot. Myös kulkulupien ja valvonnan puuttuminen ihmetyttää. Tietämättömyys kuitenkin rajoittaa tavallisen kansalaisen uteliaisuutta.
– He eivät tiedä (ulkopuolisesta elämästä) oikein mitään. Eli mitä voit kysyä esimerkiksi ulkoavaruudesta, jos et tiedä siitä mitään? Jos näytän kartalla Suomea, on ihan sama laittaisinko sen Australiaan tai Skandinaviaan.
Mitä lähemmäksi maan pääkaupunkia tullaan, sitä enemmän länsimaista jo tiedetään. Toimelan mukaan myös kouluissa on meneillään jonkinlainen englanninkielen buumi. Kielitaito on silti usein rajoittunut.
– Joissakin kouluissa he osaavat kysyä, how are you?
– Mutta eivät osaa vastata, kun kysyn takaisin. Toisissa taas osataan ihan keskustella. Kyllä heillä kielitaito kasvaa.
2:39
"Pääkaupunkia rakennetaan kuin Dubaita"
Pohjois-Korean kehitystä kahdeksan vuoden ajan seuranneen Toimelan mukaan maa on muuttumassa markkinatalouden myötä.
– Pääkaupunkia rakennetaan kuin Dubaita, hän kuvailee.
Kommunismin kaatumiseen Toimela ei usko, vaan näkee maan kehittyvän Kiinan kaltaisesti. Markkinoiden avautumisen suurin hidaste on kauppasaarto.
– Mutta markkinatalous tulee ja muuttaa maata vääjäämättä.
– Suuri johtaja on sanonut kahdessa uudenvuodenpuheessa, että markkinataloutta pitää lisätä. Joten kyllä näin käy.
1:58
2:29