Pohjois-Korea sanoo testanneensa vedenalaista ydinasejärjestelmää – väitti aseensa voivan laukaista "radioaktiivisen tsunamin"

Pohjois-Korean valtionmedian julkaisemia kuvia vedenalaisesta ydinasejärjestelmästä huhtikuussa 2023.
Pohjois-Korean valtionmedian julkaisemia kuvia vedenalaisesta ydinasejärjestelmästä huhtikuussa 2023.
Julkaistu 19.01.2024 05:33(Päivitetty 19.01.2024 09:37)

MTV UUTISET – STT

Analyytikot ovat kyseenalaistaneet Pohjois-Korean väitteet vedenalaisista ydinaseistaan.

Pohjois-Korea sanoo testanneensa vedenalaista ydinasejärjestelmää. Maan mukaan asekokeilu oli vastaus Etelä-Korean, Yhdysvaltain ja Japanin yhteisiin sotaharjoituksiin, joihin osallistui myös yhdysvaltalainen ydinkäyttöinen lentotukialus.

Pohjois-Korean puolustusministeriön mukaan kolmikon sotaharjoitukset olivat uhanneet vakavasti Pohjois-Korean turvallisuutta. 

Tästä syystä Pohjois-Korea oli testannut kehitteillä olevaa Haeil-5-23-järjestelmää, kerrotaan ministeriön lausunnossa, jonka Pohjois-Korean valtiollinen KCNA-uutistoimisto julkaisi.

Pohjois-Korea kertoi jo viime vuoden alkupuolella, että maa oli tehnyt useita vedenalaisia asekokeiluja Haeil-järjestelmän eri versiolla, jonka väitettiin olevan eräänlainen vedenalainen ydinasedrooni. Pohjois-Korea väitti aseensa voivan laukaista "radioaktiivisen tsunamin".

Analyytikot ovat kyseenalaistaneet, onko maalla tällaista asetta laisinkaan.

Koreoiden tilanne vaikeutunut jälleen

Koreoiden vuosia jatkunut vaikea tilanne on kiristynyt viime kuukausien aikana. Kumpikin maista on irtaantunut jännitteitä vähentävistä sopimuksista, lisännyt rajavalvontaa ja tehnyt harjoituksia rajan tuntumassa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un uhosi viime viikolla, että Etelä-Korea on hänen maansa päävihollinen ja kuvaili Pohjois-Korean pitävän jopa millimetrin tuhannesosan suuruista alueloukkausta sotaprovokaationa. 

Lisäksi Pohjois-Korea lakkautti Koreoiden yhdistymiseen pyrkineitä virastoja.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa majaansa pitävän Korean kansallisen yhdistymisen instituutin vanhempi analyytikko Hong Min sanoi, että Pohjois-Korea osoittaa lausunnollaan vastaavansa samassa suhteessa Yhdysvaltain, Etelä-Korean ja Japanin sotaharjoituksiin.

Hongin mukaan Pohjois-Korea ei kuitenkaan vaikuttanut siltä, että se yrittäisi provosoida todellista aseellista konfliktia.

Lue myös: Pohjois-Koreasta Etelä-Koreaan loikanneiden määrä kolminkertaistui

Pohjois-Korean johdossa näkyvä muutos: Suloisesti hymyilevä tyttö voi olla tuleva diktaattori

Tuoreimmat aiheesta

Pohjois-Korea