Pohjois-Korea laukaisi tiistaina mereen ammuksen, joka vaikuttaisi olleen lyhyen matkan ohjus. Etelä-Korean asevoimien mukaan ammus laukaistiin mantereelta itärannikon vesille.
Japanin puolustusministeriön edustaja puolestaan kertoi uutistoimisto AFP:lle, että ammus näyttäisi olleen ballistinen ohjus.
Alle tunti laukaisun jälkeen Pohjois-Korean YK-lähettiläs Kim Song sanoi, että ydinasein varustautuneella maalla on oikeus "kehittää, testata, valmistaa ja pitää hallussaan" asejärjestelmiä, jotka vastaavat Etelä-Korean ja sen liittolaisen Yhdysvaltain vastaavia järjestelmiä.
Lähettiläs painotti New Yorkissa YK:n yleiskokoukselle, ettei kukaan voi kiistää maan oikeutta itsepuolustukseen.
Pohjois-Korea on laukaissut jo useita ohjuksia tässä kuussa. Etelä-Korea puolestaan testasi ensimmäistä kertaa onnistuneesti sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta. Maa on testinsä myötä yksi harvoista valtioista, joilla on kyseistä kehittynyttä teknologiaa.
Etelä vaatii Korean sodan päättymisen virallistamista
Viime päivinä Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on toistanut jälleen vaatimuksensa YK:n yleiskokoukselle, että Korean sota julistettaisiin virallisesti päättyneeksi.
Pohjois-Korea hyökkäsi etelänaapuriinsa vuonna 1950 ja sotaisuudet päättyivät kolme vuotta myöhemmin aselepoon rauhansopimuksen sijaan. Teknisesti maiden keskinäinen konflikti siis jatkuu edelleen.
Soulissa sijaitsevan Pohjois-Korean tutkimuksen yliopiston professori Yang Moo-jin arvioi AFP:lle, että Pohjois-Korea näyttää tuoreella laukaisullaan mittaavan, kuinka tosissaan Etelä-Korea on halutessaan parantaa maiden välejä ja päättää sodan virallisesti.
Pohjoinen vihjaillut huippukokouksen mahdollisuudella
Laukaisu on viimeisin ristiriitainen viesti Pohjois-Korealta. Se tuli vain päiviä sen jälkeen, kun maan johtajan Kim Jong-unin vaikutusvaltainen sisko Kim Yo-jong vihjaili Koreoiden välisen huippukokouksen mahdollisuudesta.
Kim Yo-jong kuitenkin painotti puolueettomuutta ja keskinäistä kunnioitusta sekä vaati Etelä-Koreaa lopettamaan ”röyhkeiden kommenttien” esittämisen.
Hän tuomitsi Etelä-Korean ja Yhdysvaltain esittämän Pohjois-Korean aseellista kehitystä koskevan kritiikin. Kim Yo-jongin mukaan maiden kommentit ovat kaksinaismoralistisia, kun ne samaan aikaan kasvattavat omaa aseellista kapasiteettiaan.
Yhdysvallat haluaa riisua Pohjois-Korean ydinaseistaan.