Pohjois-Korea teki tällä viikolla poikkeuksellisen teon – näin tutkija arvioi niemimaan tilannetta

12:16img
Mikä rooli Kiinalla on Pohjois-Korean lisääntyneissä ohjuskokeissa? Katso koko haastattelu artikkelin videolta.
Julkaistu 05.11.2022 13:32

Salla Laurila

Pohjois-Korea ampui tällä viikolla ohjuksia koreoiden välisen jakolinjan eteläpuolelle. Koreantutkija pitää tekoa poikkeuksellisena.

Pohjois-Korea jatkaa ohjusten ampumista. Etelä-Korean asevoimien mukaan Pohjois-Korea on ampunut tänään neljä lyhyen kantaman ballistista ohjusta mereen.

Pohjois-Korea on tehnyt vilkkaasti viime aikoina ohjuskokeita. Muun muassa Yhdysvallat, Britannia ja Norja ovat vaatineet YK:n turvallisuusneuvoston tapaamista asian vuoksi.

Yhdysvallat syytti Kiinaa ja Venäjää Pohjois-Korean suojelemisesta YK:n turvallisuusneuvostossa. Neuvosto oli eilen koolla käsittelemässä Pohjois-Korean viimeaikaisia ohjuskokeita.

– Ette voi hylätä turvallisuusneuvoston velvoitteitanne siksi, että Pohjois-Korea myy teille aseita sotaan Ukrainassa, tai koska ajattelette, että ajattelette puskuroivanne alueellisesti Yhdysvaltoja, Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield totesi, viitaten Venäjään ja Kiinaan.

Yksi ohjus ylitti ennennäkemättömän rajan

Koreantutkija Antti Leppäsen mukaan Pohjois-Korean toimissa nähtiin tällä viikolla jotain poikkeuksellista. Yksi ohjus lennätettiin ennennäkemättömän rajan ylitse.

– Tilanne on selvästi hyvin kireä verrattuna jopa aikaisempiin ohjuskokeisiin, sillä yksi ohjus lennätettiin Japaninmerellä koreoiden välisen jakolinjan eteläpuolelle. Tätä ei ole tapahtunut koreoiden jaon aikana vielä koskaan.

– Etelä-Korea vastasi tähän ampumalla ilmasta maahan ohjuksia lännen, eli Keltaisenmeren puolella. Tämä on poikkeuksellista, olkoonkin, että varsinaisia sotilaallisia yhteenottoja ei ole ollut. Molemminpuolisessa uhittelussa se on vakavanpuoleista, Leppänen pohtii.

Ohjuskokeilla Pohjois-Korea pyrkii osoittamaan olevansa kykenevä puolustamaan maataan sotilaallisesti. Juurisyy uhittelulle on, ettei Pohjois-Korea hyväksy Yhdysvaltojen läsnäoloa Korean niemimaalla.

Mikä rooli Kiinalla on Pohjois-Korean lisääntyneiden ohjuskokeiden kanssa? Katso koko haastattelu artikkelin videolta.

Tuoreimmat aiheesta

Pohjois-Korea