Kaksipäiväiseen istuntoon kokoontuu noin 90 pohjoismaista kansanedustajaa.
Pohjoismaiden neuvoston vuotuinen teemaistunto alkaa maanantaina Helsingissä. Kaksipäiväiseen istuntoon kokoontuu noin 90 pohjoismaista kansanedustajaa keskustelemaan pohjoismaisen turvallisuuden ja varautumisen kehittämisestä.
Neuvoston jäsenten on tarkoitus keskustella siitä, miten Pohjoismaat voivat yhdessä vahvemmin vastata lisääntyviin turvallisuushaasteisiin. Aiheina on myös puolustuksen, yhteiskunnan turvallisuuden ja varautumisen vahvistaminen hybridivaikuttamisen, disinformaation ja kriittisen infrastruktuurin haavoittuvuuden aikakaudella.
Teemaistunnon pääpuhujana toimii presidentti Alexander Stubb, joka pitää puheenvuoronsa tiistaina. Hän käy neuvoston jäsenten kanssa keskustelua vahvemmasta pohjoismaisesta yhteenkuuluvuudesta turvallisuuden ja varautumisen saralla.
Istuntoon on kutsuttu myös Baltian yleiskokouksen, Länsi-Pohjolan neuvoston, Itämeren parlamentaarikkokonferenssin sekä Benelux-parlamentin jäseniä.
Pohjoismainen yhteistyö "valtavassa myötätuulessa"
Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Matti Pesu ja kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä keskustelivat maanantaina pohjoismaisen yhteistyön merkityksestä Pohjoismaiden neuvoston istunnon myötä.
Pesu arvioi, että pohjoismainen turvallisuusyhteistyö on tällä hetkellä "valtavassa myötätuulessa".
– Asiat etenevät vauhdilla ja tilanne on historiallisen suotuisa. Tietenkin avoimia kysymyksiä on, esimerkiksi eteneekö yhteistyö vielä sillä vauhdilla, millä pitäisi.
– Esimerkiksi Suomi on sellaisia maita, jotka peräänkuuluttavat nyt hyvin nopeaa etenemistä, jos puhutaan esimerkiksi pohjoismaisten liikenneyhteyksien kehittämisestä, joille olisi myös sotilaallista käyttöä sekä huoltovarmuustoimista ja puolustusmenoista. Uskoisin, ettei Suomea haittaisi, jos Ruotsin ja Norjan kaltaiset maat etenisivät jopa vähän rivakammin.
Penttilän mukaan pohjoismaiseen yhteistyöhön kannattaa panostaa.
– Meillä on ensimmäistä kertaa pohjoismainen puolustusliitto – se on tietenkin Naton sisällä, mutta se tuli Naton myötä.
– Toinen asia on, että vaikka Pohjoismainen neuvosto näistä asioista keskustelee, niin se ei ole koskaan ollut minkäänlainen turvallisuuspoliittinen toimija ja sellaista siitä ei tule.
Penttilän mukaan on tärkeää, että mieliala Pohjoismaiden välisen yhteistyön suhteen pysyy myönteisenä.
– Ja se saa oman paikkansa myös parlamentaarikkojen keskustelussa. Uskon, että tässä tulee nostatus pohjoismaisen yhteistyön lisäämiselle.
11:36Katso koko Matti Pesun ja Risto E.J. Penttilän keskustelu Huomenta Suomessa.
Juttua päivitetty 31.3.2025 kello 9.50 Pesun ja Penttilän kommenteilla.