Hallitus päätti torstaina asettaa riippumattoman tutkintaryhmän selvittämään Turussa elokuussa tapahtunutta puukotusiskua. Ryhmän on määrä tutkia, miten vastaavanlaisia tapahtumia voitaisiin tulevaisuudessa estää tai niiden seurauksia lieventää.
Vastaavat tutkimukset on aiemmin tehty 8-vuotiaan tytön surmasta, Myyrmannin pommista sekä Jokelan ja Kauhajoen kouluampumisista.
Tutkintaryhmä voidaan asettaa, kun kyseessä on poikkeuksellisen vakava tapahtuma. Tutkittavaksi voidaan ottaa erittäin vakava kuolemaan johtanut tai yhteiskunnan perustoimintoja uhannut tai vakavasti vaurioittanut tapahtuma, joka ei ole onnettomuus.
Tutkintaryhmää johtaa johtava tutkija Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta, ja sen jäseninä on eri viranomaisten edustajia ja tutkijoita. Valonen kertoo, että selvityksessä on tarkoitus hyödyntää tietoa myös vastaavanlaisista tapauksista ulkomailla.
– Jos jossakin maissa on tutkittu näitä ja saatu hyviä johtopäätöksiä, niin ne tuodaan kyllä esille, hän sanoi STT:lle.
Laaja selvitys
Turun puukotusiskussa 18. elokuuta kuoli kaksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä. Iskun pääepäilty määrättiin mielentilatutkimukseen viime viikon torstaina. Poliisi kertoi viimeksi syyskuun lopussa etsivänsä edelleen yhtä henkilöä iskuun liittyen.
Poliisi tutkii tekoja kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja kahdeksana terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä.
Tutkintaryhmä ei selvitä tapahtuman oikeudellista puolta vaan sitä, miten pelastustoimi, ensihoito, psykososiaalinen tuki, poliisi ja maahanmuuttoviranomaiset toimivat ja miten tiedonkulku organisaatioiden välillä pelasi.
Ryhmän selvitys on määrä saada valmiiksi ja luovuttaa hallitukselle ensi kesään mennessä. Siitä tulee julkinen, ja se sisältää selostuksen tapahtumien kulusta sekä turvallisuussuosituksia viranomaisille ja muille toimijoille.