Hallitus päättää torstaina, käynnistetäänkö Turun elokuisesta puukkoiskusta turvallisuustutkinta. Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että turvallisuustutkinta on poikkeuksellinen toimenpide, jota on mahdollisuus käyttää erittäin vakavissa tapauksissa, jotka eivät ole onnettomuuksia.
– Käytännössä aina nämä poikkeukselliset tapaukset ovat myös rikoksia, Nurmi sanoo STT:lle.
Turvallisuustutkinnassa selvitetään tapahtumien kulku, syyt ja seuraukset. Lisäksi tarkastellaan pelastustoimien ja viranomaisten toimintaa. Nurmi muistuttaa, että tapauksen oikeudellinen selvittäminen ei kuulu turvallisuustutkintaan, vaan rikosasia kulkee omaa rataansa.
– Turvallisuustutkinnan ydintä on se, että selvitetään, ovatko viranomaiset toimineet sellaisella tavalla kuin pitää ja onko heidän toiminnassaan tai taustalla olevissa säädöksissä jotain kehittämisen varaa, jotta vastaavat tapahtumat voitaisiin ehkäistä tai seurauksia lieventää.
Nurmi sanoo, että turvallisuustutkinta eroaa esimerkiksi suuronnettomuuksien tutkinnassa siinä, että päätöksen tutkinnan aloittamisesta tekee maan hallitus, joka myös nimittää tutkintaryhmän.
– Nimeämispäätöksen jälkeen tutkintaryhmän työ on itsenäistä ja riippumatonta, Nurmi kertoo.
Riippumattoman turvallisuustutkinnan mahdollisuus todettiin tarpeelliseksi esimerkiksi Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen. Vuonna 2011 tehdyn lakiuudistuksen jälkeen turvallisuustutkinta on tehty kerran, kahdeksanvuotiaana murhatun tytön tapauksessa.
Turvallisuustutkinnan käynnistäminen Turun tapauksesta on esillä valtioneuvoston yleisistunnossa. Asiasta uutisoi keskiviikkona ensimmäisenä Savon Sanomat.