Poikkeuksellista jääkiekkomailaa kehittävä suomalaistehdas ajautui maksuvaikeuksiin – perustaja suunnitteli Wayne Gretzkyn ikoniseksi nousseen työkalun

GettyImages-473885372
Wayne Gretzky käytti Titan-mailaa Edmonton Oilersissa 1980-luvulla. 1984 Bruce Bennett Studios
Julkaistu 08.06.2020 08:05
Toimittajan kuva

Juhana Nyman

juhana.nyman@mtv.fi

Heinolassa jääkiekkomailoja valmistava PAMA Hockey on ajautunut maksuvaikeuksiin. Vuonna 2016 perustetun tehtaan maila saatetaan kuitenkin nähdä NHL:ssä jo ensi kaudella.

PAMA Hockeyn omistava Ultimate Hockey Corps -yhtiö on alkuvuoden aikana saanut lukuisia velkomustuomioita ja päätynyt protestilistalle. 

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Jääskeläinen kertoo maksuvaikeuksien johtuvan kahdesta tekijästä.

– Ensin ei tullut talvea. Sitten tuli tämä virus. Siitä johtuen kysyntä on ollut varsin huomattavasti vähäisempää kuin uskoimme kauteen lähdettäessä.

Jääskeläisen mukaan yhtiö oli mitoittanut kustannuksensa normaalin talven kysynnän mukaan. Kun koronavirus keskeytti kaikki jääkiekkoliigat, kysyntä loppui kuin seinään.

Yhtiö on lomauttanut kaikki seitsemän työntekijäänsä. Kulut on ajettu minimiin, kun vuokranantajakin on tullut vastaan vuokrakuluissa. Jääskeläinen vakuuttaa, ettei yhtiön toiminta ole vaarassa. Muutama iso kauppa on odottamassa.

– Tässä tilanteessa pärjäämme kyllä. Tilanteen tästä parannuttua ja markkinoitten virottua pääsemme maksamaan vanhoja velkoja pois. 

"Täydellinen jääkiekkomaila"

Pama Hockeyn jääkiekkomailatehdas aloitti toimintansa vuonna 2016 Padasjoella. Tehtaan perustaneet Antti-Jussi Tiitola ja Mikko Raulahti olivat työskennelleet jääkiekkomailojen parissa jo aiemmilla vuosikymmenillä ja halusivat hyödyntää tuolloin kehitettyä teknologiaa mailanvalmistuksessa.

Tiitola tunnetaan suomalaisessa mailabisneksessä Titan-merkin kehittäjänä. 1980-luvulla mainetta niittäneen merkin keulakuvana oli maailman kaikkien aikojen paras pelaaja Wayne Gretzky. Gretzky saavutti suurimmat urotekonsa juuri punavalkoisilla Titanin mailoilla, joita myytiin maailmanlaajuisesti 15–20 miljoonaa kappaletta.

– He päättivät aloittaa uudelleen ja perustivat yhtiön, jonka tarkoitus oli tehdä täydellinen jääkiekkomaila, Jääskeläinen kertoo.

Ajatuksena oli, että täydellinen maila olisi kestävä ja silti kevyt, mutta myös hyvä pelata. Haastavan yhtälön ratkaisemisessa on mennyt vuosia.

Täydellisyyttä on tavoiteltu erityisellä valmistustavalla, josta Jääskeläinen puhuu varoen. Salaisuuksia ei haluta paljastaa.

Yksinkertaistettuna Paman käyttämällä tekniikalla mailan varsi valmistetaan yhtäjaksoisesta kuitulangasta niin, ettei varteen tule ainoatakaan saumaa. Tekniikan ansiosta mailan kiertojäykkyys paranee, se säilyttää vakautensa ja mailasta tulee kestävämpi.

– Maila niin sanotusti kudotaan. Yhtäjaksoinen kuitulanka alkaa mailan toisesta päästä ja päättyy toiseen päähän, Jääskeläinen selittää. 

– Mitä kutomisen jälkeen tapahtuu, sitä en kerro.

Alkuun kuitenkin juuri mailan kestävyys aiheutti ongelmia. Ensimmäisten kahden ja puolen vuoden ajan tekniikassa oli virhe, jonka takia mailaan jäi vajaan puolen millin aukko. Tiettyyn kohtaan tullut isku sai mailan katkeamaan helpommin. Pari vuotta sitten ongelma saatiin korjattua, eikä sitä Jääskeläisen mukaan ole enää viimeisissä versioissa ollut.

– Vaatimustaso on niin kova, että vaatii useita harjoituskierroksia, että maila saadaan kestämään ja sen ominaisuudet saadaan kohdilleen. Se on hirvittävän hankala tuote saada kestämään, saada se pelattavaksi ja saada sen paino pysymään oikealla tasolla.

Kestävyydestä on tarkoitus rakentaa Paman valtti. Jääskeläinen arvioi, että paljon pelaava NHL-pelaaja kuluttaa kauden aikana noin 80 mailaa. Pama tavoittelee määrän pudottamista 15–20 mailaan.

GettyImages-473176390

Wayne Gretzky pelasi Antti-Jussi Tiitolan suunnittelemalla Titan-mailalla 11 vuotta.

Täysin kierrätettävä maila

Viitisen vuotta on vierähtänyt siitä, kun Pama Hockey toiminta käynnistyi Padasjoella. Sittemmin tehdas on muuttanut Heinolaan. Rahaa on palanut. 

Ultimate Hockey Corps on tehnyt tuntuvaa tappiota jokaisena toimintavuotenaan. Jääskeläisen mukaan tuotekehittelyyn on kulunut rahaa miljoonia euroja. Myynti on ollut maltillista.

Kuluvalle kaudelle yhtiö oli pääsemässä tilauksissa 4500–5000 mailaan. Jääskeläisen mukaan parempaakin oli luvassa. Koronaviruksen vuoksi suuret kaupat peruuntuivat. Silti usko tuotteeseen ja tuotantoteknologian erinomaisuuteen on säilynyt vahvana. 

– Viime kesästä lähtien saimme hyvin positiivista palautetta isoilta jääkiekkomarkkinoilta. Se antaa sen uskon siihen, että on haluttu viedä eteenpäin ja sijoittaa rahaa.

Jääskeläinen vertaa tilannetta Titanin maailmanvalloitukseen. Hänen mukaansa merkillä meni neljä vuotta ennen kuin tuote alkoi saavuttaa suosiota. 

– Mailan tekemisessä olemme hyvin pieni tekijä. Teemme mailat pohjoismaisilla kustannuksilla ja omalla teknologialla. Ennen kuin markkina on tarpeeksi suuri, se on varsin kallista. 

Tuote alkaisi nyt olla valmis. Yhtiön viimeisin valtti on peliväline, jota Jääskeläinen kutsuu neljännen sukupolven mailaksi. Täysin kierrätettävästä materiaalista valmistettu maila on valmis markkinoille, kunhan korona hellittää otettaan.

– Jos maila rikkoutuu, se voidaan käyttää uudelleen. Raaka-aineet voidaan käyttää uudelleen. Olemme tehneet pitkin vuotta kehitystyötä, joka on maksanut satojatuhansia. Nyt odottelemme sitä, että kausi joskus potentiaalisesti käynnistyy.

Jääskeläisen mukaan Pama Hockey on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin tuotteena, mutta myös markkinoilla. Kun kysyntä käynnistyy, käynnistyvät myös koneet.

– Siihen menee joitain viikkoja, että raaka-aineet ovat olemassa. Tämä virus sattui meidän kannaltamme niin helvetin huonoon aikaan. 

NHL tähtäimessä

Suomessa Paman tuotteista ei ainakaan vielä ole innostuttu, ja Jääskeläisen mukaan yli 90 prosenttia mailoista menee vientiin.

Valmistajan suurimmat markkinat ovat Pohjois-Amerikassa ja Keski-Euroopassa, etenkin Sveitsissä. Pama on muun muassa tehnyt välinesopimuksen ensi kesänä Yhdysvalloissa aloittavan 3 Ice -ammattilaissarjan kanssa. Sveitsissä yhtiöllä on sopimus paikallisen rullakiekkoliiton kanssa.

Yhtiö valmistaa jääkiekkomailojen lisäksi ringette- ja salibandymailoja. Ainoana yhtiönä Kiinan ja Meksikon ulkopuolella, sanoo Jääskeläinen. Tulevaisuudessa tuotannon käynnistäminen maissa, joissa menekkiä on, saattaa tulla ajankohtaiseksi.

Jääskeläisen mukaan valmistusteknologia on helposti monistettavissa ja vietävissä lähemmäs kuluttajia.

– Sillä konstilla vältettäisiin ylimääräinen rahti ja ylimääräiset kuljetuskustannukset. Suomalainen liigapelaaja käyttää viitisenkymmentä mailaa vuodessa. Kaikki lennätetään Kiinasta. Jokainen ymmärtää, että ympäristöarvoja ajatellen se ei ole kauhean kestävä tie.

Mistä Pamalle sitten löytyisi oman Wayne Gretzky, jonka markkina-arvolla Pama lähtisi samanlaiseen liitoon kuin Titan aikanaan?

Jääskeläisen mukaan sellainen, yli seitsemän miljoonan dollarin vuosipalkalla pelaava tähti, on jo mahdollisesti haarukassa. 

– On muutamia todella kovan luokan pelaajia, jotka ovat "lockdownin" aikana meidän tuotteita testanneet ja hyväksi havainneet. Nyt odottelemme, mitä seuraavaksi on tapahtumassa.

NHL-sarja on jo antanut mailalle hyväksyntänsä, eli Pamalla saa pelata liigassa. Nähdäänkö Paman mailoja mahdollisesti NHL:ssä jo ensi kaudella?

– Olisin suunnattoman hämmästynyt ja pettynyt mikäli näin ei kävisi.

Tuoreimmat aiheesta

Jääkiekko