Ranskan keisari Napoleon Bonapartelle (1769–1821) väitetysti kuulunut hattu huutokaupataan maanantaina Ranskan Lyonissa, kertoo uutistoimisto AFP.
Hattu on tiettävästi poimittu Waterloon taistelukentältä, jossa Napoleon vangittiin hävittyään viimeisen taistelunsa vuonna 1815.
Napoleonin tavaramerkkinä oli pitää sotaunivormuun kuulunutta kaksikulmaista hattua päässään poikittain, jotta hänet tunnistettaisiin taistelukentältä.
Valtakautensa aikana Napoleon omisti tietojen mukaan jopa 120 vastaavaa hattua, joista vain kourallisen on varmennettu olevan edelleen olemassa. Päähineiden on oltava jäljitettävissä oikeaan ajankohtaan ja vastattava keisarin pään kokoa.
Onko hattu oikeasti Napoleonin?
Nyt kaupan olevan hatun matka omistajalta toiselle on kirjattu siitä alkaen, kun hollantilainen kapteeni nappasi sen taistelutantereelta itselleen voitonmerkkinä Waterloon taistelusta.
Päähineen alkuperään liittyy silti häivähdys epäilystä: kuuluiko se todella Napoleonille?
– Historiallisten muistoesineiden kanssa on aina mukana viehätyksen elementti, mutta samalla myös epäilyksen, kertoi huutokaupan järjestäjä Etienne De Baecque AFP:lle.
Huutokauppaajan mukaan hatussa on kuitenkin useita Napoleoniin viittaavia yksityiskohtia. Keisari muun muassa vaati aina hatun koristereunuksen poistamista ja halusi vahvistuksia tiettyihin kohtiin päähinettä. Täydellistä varmuutta ei silti ole.
Myyntihintaa hankala ennustaa
Muutama vuosi sitten Monacon hovi huutokauppasi Napoleonille kuuluneen samankaltaisen hatun huimalla 1,9 miljoonalla eurolla.
Halvalla päähine ei siis varmastikaan irtoa.
Nyt kaupattava päähine ei ole kuitenkaan yhtä hyvin säilynyt, ja siinä on jonkin verran kulumia. Sen odotetaan menevän kaupaksi "vain" 30 000–40 000 eurolla.
Toisaalta kiinnostus Napoleonin omistamiin esineisiin on usein nostanut myyntihintaa yli odotusten: Napoleonin kruunajaisissaan käyttämän kultaisen laakeriseppeleen yksi lehti huutokaupattiin yli 600 000 eurolla viime syksynä. Summa oli kuusinkertainen etukäteen arvioituun.
Napoleon oli Ranskan keisarina vuosina 1804–1814. Waterloon taistelun häviön jälkeen hänet karkotettiin Saint Helenan saarelle, jossa hän kuoli vuonna 1821.