Suositussa ES File Explorer -tiedostojenhallintasovelluksessa on havaittu vakavia haavoittuvuuksia, joiden ansiosta hakkereiden on mahdollista päästä laitteen tiedostoihin käsiksi, uutisoi TechCrunch.
Es File Explorer on Android-sovelluksille suunnattu tiedostojenhallintasovellus, jonka avulla käyttäjät voivat helposti selata puhelimen tai tabletin erilaisia tiedostoja. Sovellus on erittäin suosittu – sen oman ilmoituksen mukaan sitä on ladattu yli 500 miljoonaa kertaa.
Es File Explorer ei kuitenkaan ole niin turvallinen kuin moni on ehkä luullut. Teknologiasivusto TechCrucnh kertoo, että sovelluksen taustalla pyörii piilotettu verkkopalvelin, joka asettaa laitteet erilaisille hyökkäyksille, kuten tietojen varastamiselle, alttiiksi.
Haavoittuvuuden havainnut ranskalainen tietoturvatutkija Baptiste Robert kertoo, että sovelluksen ladanneiden Android-laitteista ja niiden muistikorteilta on todella helppo varastaa esimerkiksi kuvat, videot sekä sovellusnimet.
Hyökkääjän oltava samassa verkossa
Käytännössä ongelma johtuu verkkopalvelimen huonosta suojauksesta. Palvelimen avoimeksi jääneiden porttien ansiosta hakkeri voi varastaa periaatteessa minkä tahansa tiedoston Android-laitteesta ja siirtää ne toiselle serverille, jolle hänellä on pääsy.
Vaikka Es File Exploreria ei käyttäisikään, laite on silti avoin hakkereille, sillä verkkopalvelin pyörii koko ajan taustalla.
Tietojen varastaminen onnistuu yhden helpon koodinpätkän avulla. Hyökkääjän täytyy kuitenkin olla samassa verkossa uhrin kanssa, mikä TechCrunchin mukaan tekee haavoittuvuuden hyödyntämismahdollisuuksista niukkoja.
Jos käyttää kuitenkin usein esimerkiksi avoimia WiFi-verkkoja, esimerkiksi kahviloissa, lentokentällä tai kirjastossa, riskit kasvavat.
Haavoittuvuus ei sattumaa? Kehittäjät eivät kommentoi
Robert kertoo Twitterissä uskovansa, ettei haavoittuvuus ole erehdys.
– Olen vakuuttunut, että tämä "ominaisuus" on suunniteltu. Kuvitelkaa skenaario: Olen kiinalainen, minulla on Es File Explorer asennettuna puhelimeeni. Olen metrossa ja olen yhdistänyt julkiseen WiFiin. "Viranomaiset" voivat käyttää tätä "ominaisuutta" minua vastaan.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Es File Explorer -sovelluksen valmistajat eivät ole kommentoineet mitenkään havaittua haavoittuvuutta.
Useat aiheesta uutisoivat mediat kehottavat poistamaan Es File Explorer -sovelluksen ja vaihtamaan sen turvallisempaan tietojenhallintapalveluun.
LUE MYÖS: Näin tunnistat, onko hakkeri kaapannut puhelimesi – 6 selkeää merkkiä
Lähteet: TechCrunch, Android Authority, Tivi, Twitter