Vakoilusovellukset saastuttaneet jo yli 11 miljoonaa laitetta – ethän ole ladannut mitään näistä sovelluksista tai lisäosista?

4:53img
Julkaistu 30.07.2018 16:07

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Tietoturvatutkijat ovat havainneet, että useat sovellukset ja selainten liitännäiset seuraavat ja tallentavat käyttäjien toimintaa. Näitä liitännäisiä ja sovelluksia on ladattu jo yli 11 miljoonaa kertaa iOS-, Android-, Chrome- ja Firefox-käyttäjien toimesta.

VIDEO: Ethän tietämättäsi paljasta suosittujen sovellusten kautta sijaintitietojasi? 

Ohjelmistoyhtiö AdGuard kertoi viime viikolla, että miljoonat Android- ja iOS-käyttäjät sekä Google Chromen ja Mozilla Firefoxin lisäosia ladanneet käyttäjät ovat saattaneet joutua urkinnan kohteeksi.

Aiheesta uutisoiva ArsTechnica kertoo, että muun muassa ponnahdusikkunoita ja mainoksia estävät sovellukset vakoilevat käyttäjien nettiselailua. Näitä sovelluksia ja lisäosia on ladattu jo yhteensä 11 miljoonaan laitteeseen.

Vakoilevat sovellukset ovat AdGuardin mukaan vasta rekisteröidyn Big Star Labs -yrityksen omistamia. Anonyymin datan keräämisen sijaan kävi ilmi, että yhtiön sovellukset keräävät jokaisen vieraillun sivun osoitteen ja yhdistävät sen käyttäjän uniikkiin tunnisteeseen.

Tunniste luodaan ilmeisesti vakoiluohjelman asennuksen yhteydessä.

Eihän laitteessasi ole näitä sovelluksia?

Epäilyttäviä, tietoja kerääviä sovelluksia ovat AdGuardin mukaan Android-laitteissa BlockSite, Speed BOOSTER, Battery Saver, AppLock | Privacy Protector ja Clean Droid.

IOS-laitteissa on yksi sovellus, AdBlock Prime, selaimissa taas BlockSite, Poper Blocker ja CrxMouse.

Osa sovelluksista on ollut saatavilla virallisista sovelluskaupoista, mutta nyt ne on jo ArsTechnican mukaan poistettu.

shutterstock_150290267Shutterstock

Big Star Labs on myös esimerkiksi lisännyt käyttöehtonsa nettiin kuvatiedostona, jolloin käyttäjät eivät helposti löydä sanahauilla tietoja aiheesta. Google Play -kaupassa yhtiö käyttää myös eri nimiä, jolloin sen sovelluksia on vaikea seurata.

AdGuard neuvoo aina tutustumaan sovellusten yksityisyysaseuksiin ja kehittäjiin ennen niiden asennusta, jotta vastaavan seurannan ja muut ongelmat voi välttää jatkossa.

Myös F-Securen tietoturva-asiantuntija on aiemmin varoittanut MTV Digissä epäilyttävien sovellusten mahdollisista vaaroista. Lue lisää täältä, millaisia riskejä sovelluksiin liittyy ja miten epäilyttävät sovellukset voi tunnistaa.

LUE MYÖS: Näin tunnistat, onko hakkeri kaapannut puhelimesi – 6 selkeää merkkiä

Lähteet: AdGuard, ArsTechnica

Tuoreimmat aiheesta

iOS