Pojalta murtui pulkkamäessä solisluu ja tytöltä niska – tällaisia vammoja aiheutuu törmäyksistä mäenlaskussa

Pulkkamäki
MTV
Julkaistu 16.02.2021 17:23
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Kunnon talvi Etelä-Suomessa on tarkoittanut kiirettä Uuden lastensairaalan päivystyksessä. Erityisesti pulkkamäessä saadut murtumat työllistävät.

Helsingin Uudessa lastensairaalassa on hoidettu pulkkamäessä loukkaantuneita alaikäisiä tavallista enemmän, sillä Etelä-Suomen valkeat hanget houkuttelevat nyt ihmisiä mäkeen.

Laskiaistiistaina monessa mäessä kävi kuhina, sillä kotona koronarajoitusten vuoksi kököttäneet lapset ovat ottaneet pulkat ja rattikelkat kainaloon.

– Heti kun tuli lumet, kaikki lapset ryntäsivät pulkkamäkeen. Ja hyvä näin, koska korona-lockdown on ollut aika raskasta lapsille. Kiva että lapsilla on tekemistä. Meillä on kuitenkin paljon potilaita: on murtumia ja päin puuta laskeneita, sanoo osastonylilääkäri Mikael Kuitunen

MTV Uutiset kertoi maanantaina laskiaissunnuntain onnettomuudesta, jossa seitsenvuotiaan lapsen päälle vyöryi useampi aikuinen. Pojan solisluu murtui.

Lue myös: Joukko aikuisia vyöryi täyttä vauhtia lapsen päälle pulkkamäessä, 7-vuotiaan solisluu murtui – näin isä kertaa karmivaa tilannetta turmapaikalla

Aiemmin tällä viikolla kerroimme, kuinka 16-vuotias nuori nainen mursi niskansa törmätessään pulkalla puuhun.

Lue myös: Vanessa, 16, törmäsi pulkkamäessä puuhun ja mursi niskansa – ambulanssin odottelu oli tuskaista: "Kipu oli todella kova, pelkäsin halvaantuvani"

Pulkkaonnettomuuksia on luonnollisestikin ollut pääkaupunkiseudulla huomattavasti enemmän nyt, kun lunta on kunnolla ja aurinkoinen sää hellii.

Eniten lastensairaalassa hoidetaan pulkkaonnettomuuksien jäljiltä erityyppisiä murtumia. 

– Murtumat syntyvät törmäämisestä ja riippuvat paljolti siitä, miten pulkalla lasketaan. Jalkaterä- ja alaraajavammoja on varmaankin eniten. Myös sormet voivat jäädä johonkin väliin ja vääntyä, kertoo ortopedi Topi Laaksonen

Kipsihoito voi viedä kaksikin kuukautta

Pienemmistä vammoista pääsee suoraan päivystyksestä kotiin. Huonomminkin voi käydä.

– Isot vammat ovat ehkä reisi- ja säärimurtumia, joiden takia tarvitsee olla yleensä hetki sairaalassa. Kipsihoidossa murtumat paranevat noin kahdessa kuukaudessa. Kipsin kanssa pääsee kyllä liikkumaan, mutta jokunen viikko pitää ottaa rauhallisemmin, sanoo Laaksonen. 

Pulkkamäessä tapahtuneet vakavat onnettomuudet ovat herättäneet keskustelun mäenlaskun pelisäännöistä. Osastonylilääkäri Mikael Kuitunen neuvoo, että pulkkamäessä on syytä ottaa rauhallisesti ja odottaa omaa vuoroaan. 

– Yksi kerrallaan ja katsotaan, että lapsilauma ei ole alla. Pienet lapset menevät pieneen mäkeen ja aikuiset valvovat.

Lastensairaalan murtumarekisteri kertoo, että vammoja on lapsille alkuvuonna tullut eniten pulkkamäestä ja sen jälkeen luistelusta ja laskettelusta.

– Myös lumikasassa peuhaaminen on aiheuttanut tapaturmia, kun pudotaan korkeasta kasasta maahan, paljastaa ortopedi Topi Laaksonen.

Katso lääkärien koko haastattelu videolta!

Tällä alla olavalla videolla puolestaan isä kertoo kamalasta tilanteesta, kun aikuisten joukko laski 7-vuotiaan päälle pulkkamäessä. Pojalta murtui päällelaskussa solisluu:

4:50img

Tuoreimmat aiheesta

Talvi