Hiihtokoulun johtaja Aleksi Vesimäki loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa noin 10 vuotta sitten. "Hiiren askelin" liikkumaan uudestaan opetellut Vesimäki opettaa nyt uusia harrastajia lajin saloihin.
Rukalla sattui vuoden alussa vakava onnettomuus, jossa suksilla kovaa vauhtia laskenut laskettelija törmäsi paikalla seisoneeseen lumilautailijaan. Lumilautailija sai onnettomuudessa vakavia vammoja.
Onnettomuuksia ei satu ainoastaan aloitteleville laskijoille. Pienikin lipsahdus voi olla kohtalokas, jos vauhti on kova tai putoaa korkealta. Lapsesta asti laskenut sipoolainen Aleksi Vesimäki, 28, joka loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa noin 10 vuotta sitten.
– Kaaduin hyppyrialueella parkissa metallikaiteen päälle kyljelleni. Reili tökkäsi, ja siinä oltiin, Vesimäki muistelee.
Vesimäki oli harrastanut laskettelua ja temppuilua lapsesta asti. Myös kyseinen temppurata oli ennestään tuttu. Hän arvioi, että onnettomuus johtui väärästä asennosta.
– Minulla olivat todennäköisesti liian terävät kantit, mitkä ovat tökänneet, tai sitten olin tullut huonossa kulmassa putken päälle.
0:29
"Ajattelin, että hitto, menikö sekin"
Vesimäki oli onnettomuuden jälkeen koko ajan tajuissaan.
– Luulin ensin, että minulta menivät ilmat pihalle, ja yritin happea ottaa. Kun tilanne ei helpottunut, ajattelin, että varmaan kylkiluut ovat murtuneet. Pian sen jälkeen vasen käsi ja solisluukin alkoivat kipeytyä. Ajattelin, että hitto, menikö sekin, että kaikkiko tässä menee pakettiin, Vesimäki kertoo.
Hiihtokeskuksen ensiapuhenkilökunta ohjasi Vesimäen Porvoon sairaalan päivystykseen.
– Röntgenkuvissa ei havaittu luunmurtumia, mutta kipu alkoi olla niin kova, että minua ei enää päästetty kotiin.
Aamulla Vesimäki kiidätettiin ambulanssilla Meilahden sairaalaan Helsinkiin.
– Sanoivat, että siellä on paremmat masiinat, joilla minut saadaan kuvattua uudestaan.
Lue myös: Lumilautailija vammautui vakavasti lasketteluonnettomuudessa Rukalla – poliisi on aloittanut rikostutkinnan
Perna ja munuainen olivat vaurioituneet
Meilahdessa havaittiin, että Vesimäen perna ja munuainen olivat vaurioituneet onnettomuudessa.
– Ne olivat ottaneet osumaa ja repeytyneet, mikä taas oli aiheuttanut sisäistä verenvuotoa.
Vesimäki ei itse osannut pelätä pahempaa, mutta kertoo äitinsä olleen hänestä hyvin huolissaan.
– Äiti siinä enemmän säikähti, kun lääkäri sanoi, että voihan sitä yhdelläkin munuaisella ihminen pärjätä, Vesimäki sanoo nyt ja naurahtaa.
Hiiren askelin takaisin kuntoon
Vesimäki selvisi lopulta vähin vaurioin, vaikka ainekset vakavampaan loukkaantumiseen olivat olemassa.
Meilahdessa hän oli hoidossa nelisen päivää, minkä jälkeen hän sai lähteä kotiin toipumaan. Siellä kuntoutuminen alkoi hitaasti kävellen.
– Kaksi kuukautta kivut olivat niin kovat, että kaikki kävelemisestä lähtien tuntui tosi pahalta. Ihan semmoisilla hiiren askelilla mentiin eteenpäin.
Lopulta Vesimäki kuitenkin kuntoutui täysin, eikä onnettomuudesta jäänyt edes mäkikammoa.
– Se kausi oli taputeltu, mutta heti seuraavana kautena, kun mäki aukesi, olin ensimmäisenä päivänä siellä.
"Askel kerrallaan seuraaviin haasteisiin"
Nykyään Vesimäki toimii sipoolaisen Talman hiihtokoulun johtajana.
Hän kertoo, että mäkeen ovat lähteneet tänä vuonna sankoin joukoin paitsi normaalisti paljon laskettelevat myös ensikertalaiset ja sellaiset harrastajat, jotka ovat olleet rinteessä viimeksi kauan sitten.
Heille, kuten myös esimerkiksi loukkaantumisen jälkeen laskettelukammoa kokeville, Vesimäki suosittelee ensilaskuja opettajan opastuksessa.
– Opettaja tietää, mistä kannattaa lähteä liikkeelle. Hän myös osaa valita sopivat mäet ja olot ja antaa hyvät vinkit harrastukseen.
– Ja pikkuhiljaa, kun rohkeus ja taidot lisääntyvät, voidaan mennä askel kerrallaan seuraaviin haasteisiin.