Thaimaalaisiin marjanpoimijoihin Suomessa kohdistuneesta epäillystä laajasta hyväksikäytöstä on nostettu taas kymmeniä uusia syytteitä.
Syyttäjät kertovat nostaneensa Polarica Marjahankinta Oy:n entistä toimitusjohtajaa Jukka Kristoa vastaan syytteet 77 törkeästä ihmiskaupasta. Samat syytteet sai Kriston thaimaalainen liikekumppani. Molemmat kiistävät syyllisyytensä, Syyttäjälaitoksen tiedotteessa sanotaan.
Epäillyt rikokset koskevat thaimaalaisia marjanpoimijoita, jotka on rekrytoitu Thaimaasta työskentelemään Suomeen. Syyttäjien mukaan poimijat on saatettu luonnonmarjojen keräämistä sisältävään pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.
Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuonna 2022 eri puolilla Suomea.
Polarica kertoi omassa tiedotteessaan syksyllä 2022 Kriston vangitsemisesta. Kristo jätti tehtävänsä pian vangitsemisen jälkeen. Hän on sittemmin vapautunut tutkintavankeudesta.
Tammikuussa syyttäjät nostivat marja-alan yhtiö Kiantaman toimitusjohtajaa Vernu Vasuntaa vastaan syytteet 56 törkeästä ihmiskaupasta. Myös hänen kanssaan syytteessä on thaimaalainen, poimijoiden rekrytointia Thaimaasta hoitanut henkilö.
Kiantama tiedotti syytteiden noston aikaan Vasunnan kiistävän kaikki syytteet ja jatkavan tehtävissään normaalisti.
KRP: Laajaa riistoa
Poliisi kertoi Kiantamaa ja Polaricaa koskevan esitutkinnan valmistumisesta marraskuussa. Valmistuneesta esitutkinnasta poliisi kertoi, että thaimaalaisiin marjanpoimijoihin epäillään kohdistuneen laajaa riistoa ja hyväksikäyttöä Suomessa.
Tutkinnan siirtyessä syyteharkintaan viittä ihmistä epäiltiin törkeästä ihmiskaupasta. Esitutkinnassa poliisi kertoi tavoittaneensa noin 170 asianomistajaa eli epäiltyä uhria, jotka ovat olleet poimimassa luonnonmarjoja Suomessa.
– Esitutkinta laajentui tutkinnan edetessä, ja lopulta tästä tuli huomattavan suuri kokonaisuus. Mahdollisia asianomistajia on yli 2 000, ja he ovat pääosin Thaimaassa, sanoi tiedotteessa tutkinnanjohtaja Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP).
Kiantamaa ja Polaricaa yhdistää thaimaalainen liikekumppani, jonka yritystä kumpikin on käyttänyt saadakseen poimijoita Suomeen.
Yhteys ilmenee myös käräjäoikeuden tekemistä vakuustakavarikkopäätöksistä. Viime keväänä käräjäoikeus määräsi Kriston omaisuutta vakuustakavarikkoon yli miljoonan euron edestä ja Vasunnan yli 470 000 euron edestä.
Thaimaalaisepäiltyyn kohdistunut, noin 1,5 miljoonan euron vakuustakavarikko määrättiin yhteisvastuullisena Kriston ja Vasunnan kanssa.
Lue myös: Marjayhtiön toimitusjohtajalle syytteet 56 törkeästä ihmiskaupasta thaimaalaisten marjanpoimijoiden jutussa
Viittä ihmistä epäillään törkeästä ihmiskaupasta marja-alalla – mahdollisia uhreja jopa yli 2 000
Marjafirma kiistää thaimaalaisten ihmiskaupan – "Olen toiminut vilpittömällä mielellä"
Juttua korjattu 26.2.2025 kello 17.07: Yrityksen nimessä oleva n-kirjain poistettu. Oikea nimi on Marjahankinta, ei Marjanhankinta.