Poliisi epäilee 135 Elokapina-protestoijaa niskoittelusta

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan Elokapinaan liittyvistä epäillyistä niskoitteluista.

Poliisi epäilee niskoittelusta 135 henkilöä, koska he eivät noudattaneet poliisin antamaa poistumiskäskyä 11.6. järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä.

Helsingin poliisi kertoo saaneensa valmiiksi esitutkinnat 11. kesäkuuta tapahtuneisiin epäiltyihin niskoitteluihin liittyen. Rikosepäilyt liittyvät tilanteeseen, jossa poliisi antoi Elokapinan mielenosoittajille poistumiskäskyn Kaisaniemenkadun ja Unioninkadun risteyksessä. Tapahtumiin liittyen 135 henkilöä epäillään niskoittelusta poliisia vastaan.

Eri puolilta Helsingin keskustaa liikkeelle lähteneet mielenosoitukset alkoivat rauhanomaisesti. Poliisi oli ohjeistanut Elokapinaa päättämään mielenosoituksen Kaisaniemen liikenneympyrän sijaan Kaisaniemen puistoon. Tätä ohjeistusta osa mielenosoittajista ei kuitenkaan noudattanut, vaan he istuivat alas liikenneympyrän luo Kaisaniemenkadulla estäen Hakaniemen suuntaan kulkevaa liikennettä.

Esitutkinnat siirtyvät Etelä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan.

Poliisi arvioi omatkin toimensa

Mielenosoitus järjestettiin Kaisaniemenkadun ja Unioninkadun risteyksessä 11. kesäkuuta, ja siitä julkaistiin suoraa lähetystä sekä Elokapinan Facebookiin että YouTube-kanavalle.

Mielenosoituksen aikana yksi poliiseista tönäisi vihreäpukeista mielenosoittajaa Elokapinan järjestämässä tienvaltauksessa. Toiminnan johdosta mielenosoittaja kaatui maahan.

Videolla tönäisty mielenosoittaja kertoi Ylelle säikähtäneensä tilannetta ja yllättyneensä poliisin voimankäytöstä.

Video on herättänyt keskustelua poliisin toiminnan fyysisyydestä ja siitä, oliko videolla nähty toiminta oikeudenmukaista.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että se on ottanut asian tarkasteluun, ja arvioi videolla nähdyn toimenpiteen oikeasuhtaisuutta. 

Arvioinnin jälkeen päätöksen mahdollisen esitutkinnan avaamisesta tekee syyttäjä.

Elokapina on osa yli 70 maassa toimivaa Extinction Rebellion -liikettä. Se kannattaa nopeita ilmastotoimia ja suoran demokratian lisäämistä päätöksenteossa. Suomen Elokapina ei ota vastaan ohjeita tai määräyksiä muualta, vaan kansainvälisestä yhteistyöstä päätetään aina tapauskohtaisesti.

Suomen Elokapina-liike perustettiin marraskuussa 2018. Parissa vuodessa Elokapina on kasvanut parinkymmenen aktivistin joukosta liikkeeksi, joka tempauksissaan häiritsee luksusristeilijöitä ja pitää ilmastonälkälakkoja. 

Lue myös:

    Uusimmat