Poliisi epäilee nyt kuutta vartijaa kuolemantuottamuksesta: 35-vuotias nainen kuoli kiinniottotilanteessa Isossa Omenassa

Poliisi epäilee yhteensä kuutta vartijaa kuolemantuottamuksesta kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa tammikuussa tapahtuneeseen kuolemantapaukseen liittyen. 35-vuotias espoolaisnainen kuoli 7. tammikuuta vartijoiden kiinniottotilanteessa.

– Nämä kuusi vartijaa ovat olleet mukana kiinniottotilanteessa, tutkinnanjohtajaa sijaistava rikosylikomisario Lauri Hakkala Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo.

Tutkinnan aluksi jutussa epäiltiin neljää vartijaa, mutta esitutkinnan aikana heidän määränsä kasvoi kuuteen.

Naisen kuolinsyy on selvinnyt esitutkinnan aikana, mutta poliisi ei voi sitä kertoa, koska kuolemansyy on salassapidettävää tietoa.

– Vartijoita epäillään kuolemantuottamuksesta ja kuten rikosnimike kertoo, naisen kuolemaan ei liity tahallisuutta. Laki kuolemansyystä estää poliisia kertomasta naisen kuolemaan johtaneista syistä, mutta tiedämme, mikä hänen kuolemansa on aiheuttanut, Hakkala sanoo.

Syyttäjälle elokuussa

Poliisin esitutkinta on nyt lähtenyt asianosaisille loppulausunnoille ja vastauksia on pyydetty heinäkuun loppuun mennessä.

Syyttäjälle juttu etenee syyteharkintaan elokuun puolella.

Poliisi kertoi pian tapahtuneen jälkeen, että voimankäyttötilanne Isossa Omenassa kesti kymmenen minuuttia, jonka päätteeksi 35-vuotias espoolaisnainen kuoli. 

Silminnäkijöiden mukaan voimankäyttö oli liiallista

Isossa Omenassa tammikuisena lauantaina paikalla olleet silminnäkijät kuvailivat MTV:lle vartijoiden voimankäytön olleen heidän näkemyksensä mukaan liiallista tilanteessa, joka lopulta johti naisen kuolemaan. 

Voimankäyttötilanne sai alkunsa, kun espoolaisnaista oltiin poistamassa kauppakeskuksen tiloista.

Oikeustieteen tohtori ja poliisioikeuden dosentti Henri Rikander kommentoi jo talvella tapausta nähtyään silminnäkijöiden kuvaamia videoita Ison Omenan tilanteesta.

Poliisin voimankäyttöä vuosina 2014–15 tutkinut Rikander totesi näkemiensä videoiden perusteella, että vartijat pitivät kohdehenkilöä maassa hankalassa asennossa varsin pitkään.

– Tyypillisesti tämmöisessä tilanteessa raudoituksen jälkeen henkilö voidaan nostaa istumaan tai laittaa kyljelleen, jolloin hänen on helpompi hengittää ja häntä on mahdollista puhuttaa, Rikander sanoo.

Esitutkinnan etenemisestä loppulausunnoille uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue myös:

    Uusimmat