S-pankki kertoi eilen, että ulkopuolisilla on ollut pääsy sen asiakkaiden verkkopankkitileihin yli kolmen kuukauden ajan. Poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan maksuvälinepetoksia on 53, minkä lisäksi poliisi tutkii noin 150:tä tietomurtoa.
Kokonaisuuteen liittyen on vangittu kaksi henkilöä, joista toinen on Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden julkisten diaaritietojen mukaan 16-vuotias poika. Toisen vangitun henkilöllisyys ei ole tiedossa, eikä poliisi kerro epäillyn ikää. Vangittuja epäillään törkeistä maksuvälinepetoksista, törkeästä rahanpesusta ja tietomurrosta. Vangittujen lisäksi epäiltyjä on ollut useampiakin.
Kyse on tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Klaus Geigerin mukaan henkilöistä, jotka ovat tunteneet toisensa ja hyödyntäneet S-pankin asiakkaiden tileiltä tekemiään tilisiirtoja leveään elämään.
– He ovat tunteneet kyllä toisensa. Mahdollisesti lähipiiriäkin on tavalla tai toisella mukana.
Kaiken kaikkiaan asiakkaiden tileiltä on tämänhetkisen tiedon mukaan viety 940 000 euroa.
Ostoksia, matkoja, rahapelejä
– Anastettuja varoja on kierrätetty ja rikoshyötyä on hyvin paljon mennyt ylelliseen elämään, ostoksiin ja matkoihin.
Saalisvaroja on käytetty myös rahapeleihin. Poliisi katsoo, että myös mahdollisesti näistä kertyneet voitot on katsottava rikoshyödyksi.
Epäillyillä ei ole merkittävää aiempaa rikoshistoriaa. He ovat löytäneet nettipankin haavoittuvuuden sattumalta.
– Kuka tahansa, kenellä on S-pankin tunnukset ja sovellus, olisi kyennyt käyttämään hyväkseen tätä haavoittuvuutta. Siinä on täytynyt käydä vähän huonoa onnea, että epäillyt ovat käyttäneet tätä tilaisuutta hyväkseen.
Vahinkoja selvitetään
Poliisi ei kerro tarkemmin rikoksen tekotavasta, mutta kaikkiin rikoksen uhreihin ollaan yhteydessä. Heitä on ympäri Suomea. Ensimmäinen rikos on poliisin mukaan tehty 5. toukokuuta.
Poliisin mukaan tiedossa oleva rikoshyöty koostuu summista, jotka ovat siirretty S-pankin tileiltä. S-pankki on luvannut korvata varat uhreille mitä pikimmin. Maksuvälinepetosten uhreja on yhteensä 53. Tietomurron uhreja on noin 150.
– Lisäksi tässä on vielä mahdollisuus, että asianomistajien verkkopankkitunnuksilla on tehty lainahakemuksia ja pikavippihakemuksia, Geiger kertoo.
Kyse on ollut pankin tekemästä suuresta virheestä. Epäilläänkö pankin taholta asiassa ketään rikoksesta?
– Tämä on asia, joka täytyy Finanssivalvonnan kansa miettiä. Finanssivalvonta on ollut yhteydessä S-pankkiin ja heidän lakimiehiinsä. Poliisi harkitsee sitten finanssivalvonnan saaman selvityksen perusteella, onko asiassa pankin taholta syytä epäillä rikosta, Geiger kertoo.