Poliisi huolestui ilmiöstä: Nuoret ryöstävät toisiltaan merkkivaatteita väkivallalla uhaten – jopa kenkiä viety jaloista

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on tullut uusi rikosilmiö, jossa alaikäiset lapset ja nuoret ryöstävät muilta alaikäisiltä merkkivaatteita väkivallalla uhaten.

Poliisi kertoo olevansa huolissaan ilmiöstä, jota se pitää vakavana.

Tapauksia on viime aikoina tullut poliisin tietoon useita. Tapauksia on ollut muun muassa Vantaalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä, mutta myös muualla Itä-Uudenmaan poliisin alueella.

– Yhdessä näistä tapauksista nuoret olivat esimerkiksi uhanneet alaikäistä lasta kuula-aseella juna-asemalla, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Simo Kauppinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Saaliina on Kauppisen mukaan ollut esimerkiksi merkkivyö tai ulkotakki. Jopa merkkikenkiä on viety jaloista.

– Nyt ei puhuta enää mistään ihan kevyistä rikoksista. Jos varastaa joltakulta jotain ja uhkaa häntä väkivallalla, on rikosnimike ryöstö tai törkeä ryöstö, Kauppinen sanoo.

Alle 15-vuotias on korvausvelvollinen

Tiedotteen mukaan poliisi aloittaa tutkintatoimenpiteet välittömästi, koska kyse on vakavasta rikoksesta.

Tapausten tutkinta aloitetaan Kauppisen mukaan ryöstönä tai törkeänä ryöstönä riippumatta epäillyn iästä. 15 vuotta täyttänyt on rikosoikeudellisessa vastuussa.

– Jos epäilty ei ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa, hänet ohjataan moniammatillisen avun piiriin, Kauppinen jatkaa.

Alle 15-vuotiaskin on korvausvelvollinen, eli hän joutuu korvaamaan uhrille menetetyn omaisuuden arvon.Alaikäisestä rikoksentekijästä tehdään myös aina lastensuojeluilmoitus.

Uuden merkkituotteen alkuperästä on syytä kysyä

Poliisi kehottaa vanhempia tarkkailemaan, onko lapselle ilmestynyt uusia merkkivaatteita tai -asusteita tai onko häneltä yllättäen hävinnyt sellainen.

Poliisin mukaan "hälytyskellojen kannattaa soida", jos uuden merkkituotteen alkuperästä ei ole tietoa tai nuori kertoo saaneensa tuotteen kaveriltaan tai ostaneensa sen huomattavan halvalla.

Jos lapsi taas kertoo esimerkiksi kadottaneensa uuden asusteen, huoltaja voi kysyä missä ja miten.

Kauppinen kehottaa tiedotteessa myös ottamaan nuoren kanssa puheeksi, onko hän havainnut tällaista toimintaa tai kuullut puhuttavan sellaisesta esimerkiksi kaveripiirissään.

Jos epäilee oman tai jonkun muun lapsen joutuneen vastaavan rikoksen uhriksi tai muuten sekaantuneen asiaan, tiedotteessa suositellaan ottamaan yhteyttä poliisiin.

– Väliintulo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa usein katkaisee nuoren rikoskierteen, Kauppinen sanoo.

Alueen nuorten kanssa toimivan ennalta estävän ryhmän saa kiinni esimerkiksi sähköpostitse osoitteessa ennaltaestava.ita-uusimaa@poliisi.fi. Akuutissa tilanteessa tulee soittaa viipymättä hätäkeskukseen 112.

Koulun kautta voi ottaa yhteyttä myös nuorisotyöntekijöihin, joiden kautta asioiden selvittäminen lähtee etenemään, Kauppinen kertoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat