Katja Laurosen alaikäinen poika joutui teräaseella tehdyn ryöstön kohteeksi keskellä katua Helsingin Malmilla. Saaliiksi alaikäisiltä vaikuttanut kaksikko sai merkkilaukun. Poliisi on huolissaan siitä, kuinka yhä useampi nuori kantaa mukanaan kättä pidempää.
Lauronen kertoo, että rikos tapahtui Malminkaarella maanantaina noin puoli kahdeksan aikaan illalla. Poika oli ollut viettämässä aikaa ystäviensa kanssa ulkona, kun mustaan ja siniseen takkiin pukeutuneet pojat olivat tulleet uhrin ja tämän kavereiden luokse pyytäen rahaa. Pojan arvion mukaan kasvonsa jonkinlaisella tuubihuivilla suojanneet pojat olivat noin 14-16-vuotiaita.
Pojat olivat kertoneet ettei heillä ole rahaa. Kun poika oli näyttänyt myös hallussaan olleen olkalaukun olevan tyhjä, kun pojat olivat ottaneet esille puukon ja sitä uhkaavasti esitellen ottaneet laukun, juosseet juna-asemalle ja hypänneet Vantaan suuntaan lähteneeseen junaan.
Tapauksesta tehtiin vielä samana päivänä rikosilmoitus, poikaa kuultiin tänään perheen kotona ja sunnuntaina vielä uudemman kerran. Lauronen on luottavainen, että pojat ovat tallentuneet aseman valvontakameroihin.
”Siitä on tullut arkipäivää”
Tapaus sai turvallisuuden tunteen järkkymään, vaikka vakavammilta seurauksilta vältyttiin.
– Poika tottakai säikähti ja pelästyi, että tällaista voi tapahtua keskellä katua, vaikka ei ollut edes iltamyöhä, Lauronen kertoo.
– Onneksi turvana olivat kaverit, jotka olivat yrittäneet vähän puolustaa.
Teräaseen tultua tilanteeseen pojat olivat viisaasti kuitenkin jättäneet menemättä väliin.
Vaikka erilaisista nuorten katuryöstöistä on ollut keskustelua julkisuudessa, on tilanne toinen, kun se osuu omalle kohdalle.
– Siitä tulee tosi todellista. Siitä on tullut arkipäivää, Lauronen kuvailee.
Hän pohtii myös, että rikoksia voi sattua missä tahansa. Juna-asemalla notkumisen kieltäminen ei poista riskiä joutua rikoksen uhriksi.
Kaikki nuoret eivät ilmoita rikoksista
Lauronen kiittelee poliisin ottaneen asian heti vakavasti, olleen läsnä nuoren kanssa ja puhuneen hänen kieltään. Poika sai myös kiitosta siitä, että ylipäänsä kertoi tapahtuneesta. Myös Lauronen on tietoinen siitä, että nuorison keskuuteen on syntynyt viime vuosina puhumattomuuden kulttuuria ja pelkoa ”vasikaksi” leimaantumisesta.
– Se on huolestuttava piirre. Ei haluta kieliä toisesta, koska pelätään, että se johtaa suurempiin ongelmiin ja kostoon.
Lauronen toivookin, että vanhemmat puhuisivat aktiivisesti lastensa kanssa, olisivat perillä näiden tekemisistä ja kannustaisivat ilmoittamaan tapahtuneista rikoksista. Vaikka nyt ryöstössä ei onneksi tapahtunut mitään fyysistä, seuraava uhri ei välttämättä ole yhtä onnekas.
– Joku kerta sitä puukkoa voidaan käyttää.
”Maailma on mennyt sairaalloiseksi”
Vaikka Laurosen ajatukset ovat paljolti oman pojan turvallisuudessa, hän kertoo olevan huolissaan myös nuorista, jotka rikoksia tekevät. Ryöstö on vakava rikos, ja nuoret pitäisi saada irti rikollisesta käytöksestä mahdollisimman pian.
– Heillä elämä edessään, toivon että se ei menisi jo aikaisin pilalle, hän pelkää.
Nuorten pitäisi nähdä, että tekoihin puututaan ja niistä jäädään kiinni, jotta myös toiminta loppuisi. Hän on myös huolissaan, ymmärtävätkö nuoret, miten vakavia ja traagisia seurauksia esimerkiksi puukon käytöllä voi olla.
– On vääristynyttä ajatusmaailmaa, että todella monella on puukkoja mukana arkena. Maailma on mennyt sairaalloiseksi, Lauronen pohtii.
Hän on huolissaan lasten kasvuympäristöstä. Sosiaalisen median maailma on kova, koronatilanne vaikeuttaa elämää ja perheissä on ongelmia. Hän toivoo aikuisten olevan tarkkana sekä pysyvän perillä lasten tekemisistä ja näiden keskinäisestä puuhastelusta. Eikä tämän pitäisi rajoittua vain omiin lapsiin.
– Koko kylä kasvattaa lasta, sellaista mentaliteettia tarvitaan. Jos näkee epäkohtia, niin siihen on puututtava, oli sitten oma lapsi tai ei, Lauronen peräänkuuluttaa.
Poliisi huolissaan puukoista nuorten taskussa
Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmän tutkinnanjohtaja Marko Forss kertoo, että poliisi tutkii Malmilla maanantaina tapahtunutta epäiltyä törkeää ryöstöä. Enempää tapauksesta se ei halua kertoa.
Yleisellä tasolla Forss kertoo, että ryöstörikosket ovat yksi heidän pääkohteistaan ja painopisteistään. Alaikäisten tekemien ryöstörikosten määrässä ei hänen mukaansa ole kuitenkaan tapahtunut kummempia muutoksia.
– Se on pysyvä ongelma, hän muotoilee.
Ryöstöissä tavanomaista on, että uhrilta viedään erilaisia vaatteita, kuten kenkiä tai takkeja, mutta myös kuulokkeiden kaltaista elektroniikkaa tai silkkaa käteistä. Oma ryöstötyyppinsä ovat huumausainekauppojen yhteydessä tehtävät ryöstöt.
Erityisen huolissaan poliisi on Forssin mukaan kehityksestä, jossa yhä useampi nuori kantaa mukanaan teräasetta. Pahimmillaan teräaseiden hallussapito johtaa niiden käyttöön ja vakaviinkin vammoihin. Näin pelätään käyvän erityisesti huumerikollisuuden tullessa mukaan yhtälöön. Forss viittaa Vallilan henkirikokseen, jossa alaikäinen poika sai pitkän vankeusrangaistuksen huumeisiin kytkeytyneestä puukotuksesta.
– Pelkona on, että tällaiset pahimmillaan henkirikokseen päättyvät tapaukset lisääntyvät, hän sanoo.