Poliisi huolestunut nuorten väkivaltarikoksista – etenkin lastensuojelun asiakkaat näkyvät tilastoissa: "He joutuvat rikosten uhriksi ja tekevät rikoksia"

Poliisi on hyvin huolestunut nuorten tekemistä väkivaltarikoksista.

Helsingin poliisin rikostutkintayksikön johtaja Jonna Turunen kertoo MTV Uutisille, että törkeiden väkivaltarikosten määrä on kokonaisuudessaan lisääntynyt pääkaupungissa.

Henkirikoksissa ja niiden yrityksissä sekä törkeissä pahoinpitelyissä ja niiden yrityksissä määrä on kasvanut merkittävästi tänä vuonna.

Lisäksi nuorten tekemissä vakavissa rikoksissa on kasvua. Tänä vuonna Helsingissä on tapahtunut kaksi henkirikosta, joissa epäiltyinä on alaikäisiä.

‒ Tapaukset ovat kaikki yksittäisiä ja osa tekotavaltaan poikkeuksellisen raakoja. Poliisin näkökulmasta jokainen tapaus on liikaa eikä niitä pitäisi tapahtua lainkaan.

– Toistaiseksi julkisessa keskustelussa sivuun on jäänyt erityisesti rikoksen uhrin näkökulma ja se, että useimmiten uhrikin on ollut alaikäinen, Turunen kertoo.

Kolmea epäillään ikätoverin surmasta Helsingissä

Viimeisimmästä henkirikostapauksesta kerrottiin julkisuuteen tänään. 16-vuotiaan pojan epäillään tulleen murhatuksi viime perjantaina. Rikoksesta epäillään kolmea alaikäistä poikaa.

Myös tässä tapauksessa tutkinnanjohtaja Marko Forss kuvailee väkivallan olleen raakaa.

‒ Poliisin tämän hetken tiedon mukaan kaikki kolme epäiltyä poikaa ovat osallistuneet väkivaltaan tavalla tai toisella. Toistaiseksi poliisilla ei ole tiedossa teolle mitään motiivia, Forss kommentoi aiemmin tänään poliisin tiedotteessa. 

Lastensuojelu ei pysty puuttumaan tarpeeksi

Törkeän väkivaltarikollisuuden kasvulle ei ole yhtä selitystä. Turunen nostaa kuitenkin esille sen, että poliisin näkökulmasta lastensuojelulla pitäisi olla selvästi tehokkaampia keinoja käytössä ja laajemmalle joukolle.

– Helsingissä hatkalaiset eli lastensuojelun huostaanottamat nuoret, jotka menevät ja tulevat miten sattuu, ilman että kukaan heitä aktiivisesti etsisi, nousevat esille. He joutuvat rikosten uhriksi ja tekevät myös itse rikoksia. Vuosittain meillä on noin 800–900 tapausta, joissa lastensuojelun huostaanottamaa, kadonnutta lasta etsitään.

Lastensuojelu on poliisillekin kriittisen tärkeä yhteistyökumppani nuorten rikollisuuden ennalta estämisessä. Turusen mukaan nyt rikostutkinnan tietoon tulleet tapaukset osoittavat, ettei lastensuojelun toimilla pystytä suojelemaan lapsia riittävästi.

– Prosessit ovat jäykkiä ja erityisen huolenpidon jaksoihin on pitkät jonot. Tämä voi johtaa siihen, että vakaviakin rikoksia tapahtuu ennen kuin nuoren tilanteeseen ehditään puuttua. 


Lue myös:

    Uusimmat