Joulumielellä tehty sosiaalisen median päivitys vei poliisimiehen toimet eduskunnan oikeusasiamiehen käsittelyyn. Eräs henkilö oli nimittäin huomannut kuvista, että joulupukki onkin hänen isänsä.
Oikeusasiamiehelle oli kanneltu asiassa, jossa Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Dennis Pasterstein oli julkaissut sosiaalisessa mediassa kahdeksan kuvaa kameratolppaan eri autoin ajaneesta joulupukista.
Julkaisu oli tehty viime vuoden tapaninpäivänä. Pasterstein on poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja.
Julkaisussa pukkien kasvot ja rekisterikilvet oli peitetty. Otoksista kävi ilmi kuitenkin paikkakuntia ja kellonaikoja, vaikka tiedot olikin sekoitettu tunnistamisen estämiseksi.
– Joulupukki todistettavasti ahkeroinut aattona usealla moottorireellä ympäri Suomen, jotta lapset saivat lahjansa. Lähetämme Korvatunturille näistä yhden rakentavan palautteen, jossa muistutamme #liikenneturvallisuus#työturvallisuus Ei sakoille – kyllä liikenneturvallisuudelle, Pasterstein oli kirjoittanut kuvan yhteyteen.
Tämä kuvakollaasi johti joulupukin identiteetin paljastumiseen.
Tunnisti isänsä joulupukiksi
Kamerat ovat tallentaneet pukin liikkeitä seitsemällä eri paikkakunnalla, kahdeksalla eri autolla. Vastaavia kuvakoosteita on julkaistu myös aiemmin.
Kantelija oli kertomansa mukaan tunnistanut kuvista näiden tietojen perusteella erään joulupukin omaksi isäkseen, jonka oli hänen kertomansa mukaan tunnistanut myös eräs isän tuttava.
Kantelijan mukaan hänen isänsä sai tiedon käynnissä olevasta esitutkinnasta poliisin julkaisun kautta.
Kantelija myös epäili, että hänen isänsä oli saanut sakon osin sen vuoksi, että kantelija oli ottanut asiassa ylikomisarioon yhteyttä.
Lue myös: Poliisilta nöyrä pyyntö aattona kaahailleelle joulupukille: "Voisitteko harkita palaavanne käyttämään lentävää pororekeä"
Poliisi ilmoitti korjaavansa toimintaansa
Helsingin poliisilaitos vastasi oikeusasiamiehelle, että se korjaa toimintaansa jatkossa.
Se katsoi jälkikäteen, ettei tapahtumapaikan ja -ajan yksilöiminen ollut tarpeellista.
– Helsingin poliisilaitos tulee jatkossa pyrkimään julkaisuissaan välttämään sitä riskiä, että epäillyt henkilöt olisivat millään muotoa tunnistettavissa ja myös sitä, että henkilö saisi tiedon itseään koskevasta rikosasiasta tiedotusvälineiden kautta.
Lue myös: Poliisin kiusalliset kamerakuvat: Joulupukit kaahailivat ylinopeuksia ympäri Suomen – "Lähetämme Korvatunturille rakentavan palautteen"
Oikeusasiamies piti ongelmallisena
Oikeusasiamies katsoi ongelmalliseksi, että joulupukki oli kuvien perusteella tunnistettu.
Hän kuitenkin totesi, että ylikomisario oli pyrkinyt useammalla tavalla estämään pukkien tunnistamisen, ja julkaisun tavoite oli hyväksyttävä.
Poliisi myös pahoitteli tapahtunutta sähköpostilla asianosaisille.
– Pidän muutoinkin riittävänä, että saatan edellä esitetyt näkökohdat vastaisen varalle ylikomisarion tietoon, oikeusasiamies kirjoitti.
– Lopuksi totean, että käytettävissä olevan selvityksen perusteella ei ole aihetta epäillä, että yhteydenottonne ylikomisarioon olisi jollain tavalla vaikuttanut isänne asian käsittelyyn. On normaalikäytäntö, että kirjallinen huomautus ja rikesakkomääräys lähetään ajoneuvon omistajalle tai haltijalle kuljettajaa selvittämättä.
Pasterstein noteerasi itse oikeusasiamiehen päätöksen sosiaalisessa mediassa.
– Poliisin pitää olla tarkkana myös somessa. Ei tullut huomautusta, mutta ohjausta jonka mukaan mennään jatkossa, hän tviittasi.
Hänen mukaansa tänä jouluaattona joulupukki kuvautti itsensä 12 kertaa eri puolilla Suomea, ja joulumuorikin päätyi kuviin kahdesti.