Poliisi: Katupartioiden ehdottelussa usein kyseenalainen motiivi

Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Nina "Peppi" Pelkonen
Uudenmaan poliisin ylikonstaapeli Nina "Peppi" Pelkonen on kiertänyt puhumassa lukuisissa vastaanottokeskuksissa sekä niiden avaamiseen liittyvissä asukasilloissa. MTV MEDIA
Julkaistu 12.01.2016 22:35

MTV UUTISET

Poliisin suunnasta on kuulunut ristiriitaisia reaktioita katupartioihin – osa on kommentoinut partiointia myönteisesti, osa on pitänyt sitä uhkaavana. Asukastapaamisissa kiertäneeen poliisin mukaan partioinnin ehdotteluun on usein liittynyt aggressiota ja näyttämisen halua.

18:16img

Useissa vastaanottokeskuksissa sekä niihin liittyvissä keskustelutilaisuuksissa esiintynyt ylikonstaapeli Nina "Peppi" Pelkonen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa, että ajatus katupartioista nousee säännöllisesti esiin vastaanottokeskuksien avaamiseen liittyvissä keskustelutilaisuuksissa.

– Itse olen käynyt ympäri Länsi-Uusimaata monessa asukasillassa, joka johtuu siitä että alueelle on ollut tulossa vastaanottokeskus. Siellä aina joku on ottanut tämän katupartioinnin esille, Pelkonen kertoo.

– Minun henkilökohtainen kokemukseni niistä on ollut se, että ehdottaja on ollut pääsääntöisesti nuorehko aikuinen mies, joka on ollut verbaalisesti myös minua kohtaan suhteellisen aggressiivinen. Kun sitten olen kahden kesken kysellyt asiasta tarkemmin että mitä te sitten tekisitte, niin se vastaus on ollut että ”me näytettäis niille maahanmuuttajille”. Silloin, kun se suuntautuu tällaiseen verbaliikkaan, se on ehdottoman tuomittavaa, Pelkonen toteaa.

– Minusta olisi tärkeää että viranomaiset antaisivat ohjeistusta, millä tavalla sitä turvallisuutta voisi lisätä ja millä tavalla ei. Esimerkiksi Virossa on käytössä tällaisia naapurustovahteja jotka tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa. Jos resursseja ei ole, miksi ihmeessä se pitäisi kieltää, kysyy PS-nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Pelkonen muistuttaa, että on jo olemassa olevaa toimintaa, johon voi mennä mukaan. 

– On Aseman lapset, Etsivä nuorisotyö, Saapas-projekti ja niin edespäin, joihin voi osallistua. Ei välttämättä tarvitse perustaa jotain omaa porukkaa.

Pelkonen kuitenkin toteaa, että Tynkkysen ajatus kaduilla liikkuvista isistä ja äideistä ja naapurustovahdeista kuulostaa jo huomattavasti paremmalta.

– Korostan sitä, että jokaisella on vain ne omat jokamiehenoikeudet ja yksilön vastuu, tässä ei synny mitään kollektiivisena toimivaltaa kadulle, Pelkonen lisää. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa