Poliisi lupailee helpotusta passien ajanvarausruuhkiin – tänä vuonna ruuhkahuippu, ensi vuonna erittäin hiljaista

1:45imgKatso videolta, mitkä ovat maailman arvostetuimmat passit.
Julkaistu 10.03.2024 06:14

MTV UUTISET – STT

Passia uusiva voi kokea lannistumisen tunteita, jos yrittää varata poliisin sivuilta itselleen aikaa tunnistautumiskäyntiin poliisiasemalle. Useilla suurten kaupunkien poliisiasemilla aikoja ei ole joko lainkaan saatavilla, tai seuraavat vapaat ajat ovat vasta touko-kesäkuulle.

Tampereella, Turussa ja Oulussa vapaita aikoja ei lauantaina ollut lainkaan. Espoossa ensimmäinen vapaa aika on kesäkuun alkupuolella ja Vantaalla juhannuksen jälkeen. Jyväskylässä, Kuopiossa ja Lahdessa aikoja on tarjolla huhtikuulle.

Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen myöntää, että tilanne ei ole toivottava. 

Vaikka poliisiasemalla voi käydä myös ilman ajanvarausta jonottamalla vuoronumeron kanssa, poliisi ei ole tarkoittanut sitä ensisijaiseksi asiointitavaksi passiasioissa.

– Ajanvarauksen ensisijaisuus on meidän strateginen tavoitteemme. Me haluamme, että se toimii nimenomaan niin, että pääosa meidän asiakkaistamme saisi sen ajanvarausajan, Piipponen kertoo.

Lue myös: Passille lähtöpassit?

Korjausliike aloitettu

Poliisiasemilla ei Piipposen mukaan ole yleisesti ottaen tällä hetkellä missään päin Suomea valtavia jonoja, jos päättää mennä jonottamaan. Jonottaminen voi kuitenkin olla hankalaa esimerkiksi monille päivätyöläisille, koska silloin ei voi etukäteen tietää, kuinka kauan asian hoitamisessa kestää.

– On erittäin ymmärrettävää, että jonottamaan lähteminen ei ole mieluinen vaihtoehto. Me pyrimme sitä nyt ihan tosissamme korjaamaan.

– Olemme ihan tällä viikolla ohjeistaneet poliisilaitoksia. Palvelun painopistettä siirretään selkeästi vuoronumeroasiakkaiden jonottamisesta ajanvaraukseen, että saataisiin lisää aikoja auki.

Piipponen toivoo että muutos alkaisi näkyä ruuhkissa pian.

Palvelua pyritään parantamaan myös lisäämällä viikonloppuaukioloja.

Lue myös juttu toukokuulta 2023: Pinja jonotti passitempaukseen yli kaksi tuntia – poliisi laittoi ovet säppiin: "Vähän harmittaa"

Vuosi 2019 näkyy yhä

Lupapalveluihin on Piipposen mukaan tullut pysyvästi syklisyyttä, eli tietyin ajoin toistuvia ruuhkahuippuja.

Tämänhetkisten ruuhkien taustalla on etenkin vuosi 2019, jolloin poliisi myönsi ennätysmäärän henkilökortteja. Tuolloin tuli voimaan laki, joka rajoitti ajokortin käyttämistä henkilöllisyyden todistamisessa. 

Tänä vuonna nuo henkilökortit on uusittava, ja koska biometriset tunnisteet ovat tulleet henkilökortteihin tässä välissä, joutuvat uusijat käymään henkilökohtaisesti poliisiasemalla.

Syklisyyttä lisäsivät koronapandemian matkustusrajoitukset, joiden aikana monen suomalaisen passi ehti vanheta. Tämä aiheutti parin viime vuoden aikana merkittäviä ruuhkia passien uusimiseen.

Piipposen mukaan jo nyt tiedetään, että ensi vuodesta tulee lupapalveluissa erittäin hiljainen. Silloin tulee kuluneeksi viisi vuotta vuodesta 2020, jolloin korona romahdutti passinhakijoiden määrät.

Aikoja vapautuu koko ajan

Painopisteen muuttamisen lisäksi poliisi aikoo terävöittää viestintäänsä ja parantaa ajanvarausjärjestelmänsä fyysistä näkymää. 

Tällä hetkellä moni asiakas saa Piipposen mukaan ajanvarausjärjestelmästä todellisuutta pahemman kuvan ja luulee, että vaikkapa ennen heinäkuuta ei olisi yhtään vapaata aikaa.

Kun passien uusimisissa oli vuonna 2022 oikeasti pahat ruuhkat, kokeiltiin poliisissa uutta toimintatapaa jossa etenkin isommat poliisiasemat avasivat yhden ajanvarauslinjaston hyvin pitkän ajan päähän.

– Silloin esimerkiksi sellaiset asiakkaat, joilla ei ole kovin kiire, voisivat napata sieltä itselleen ajan jonnekin muutaman kuukauden päähän. Valitettavasti asiakkaan näkökulmasta se näyttää siltä, että sitten on kaikki menetetty, vaikka laitokset avaavat käytännössä viikoittain uusia aikoja, Piipponen selittää.

Poliisi kehottaakin käymään tarkistamassa tilanteen uudelleen, jos vapaita aikoja ei heti näy.

Poliisissa selvitetään myös sitä, miten tarpeettomat ajanvaraukset saataisiin peruttua niin, että aikoja ei jää turhaan käyttämättä.

Piipponen haluaa korostaa, että passin ja henkilökortin kyllä saa, jos sen tarvitsee.

– Sen takia ei tarvitse huolestua, että jää vaikka kesälomareissu tekemättä.

Lue myös: Toteutuuko poliisin pitkäaikainen haave? Passien sormenjälkirekisteri saattaa avautua rikostutkintaan

"Emme ole innoissamme"

Passin uusiminen pelkästään netissä onnistuu silloin, jos passin biometrinen tunniste eli sormenjälki on korkeintaan kuusi vuotta vanha. Tämä tarkoittaa sitä, että passin mentyä voimasta on noin vuosi aikaa uusia se ilman, että joutuu käymään poliisiasemalla.

Lähtökohtaisesti poliisiasemalla pitää siis käydä joka toinen kerta passia uusiessa eli noin 10 vuoden välein. Tänä vuonna uusivista huomattavan suuri prosenttiosuus joutuu käymään poliisiasemalla.

Passiruuhkat ovat myös herättäneet jonkin verran keskustelua siitä, pitäisikö Suomessa palata viisi vuotta voimassa olevista passeista 10 vuoden passeihin. 

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kertoi hiljattain X:ssä tehneensä asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Se on asia, mistä me poliisissa emme ole innoissamme emmekä sitä suosittele, ihan asiakirjan turvallisuuteen liittyvistä syistä, Piipponen sanoo.

Hänen mukaansa syitä on monia. Suomalaisten passien valokuvat ovat tällä hetkellä erittäin hyvälaatuisia, koska ne ovat enintään viisi vuotta vanhoja, mikä tekee niistä hyvin toimivia automaattisessa kasvojentunnistuksessa rajanylityksen yhteydessä.

– Toinen syy liittyy passilla olevan sirun turvallisuuteen ja sen salauksen toimivuuteen ja tietoturvallisuuteen. Jos ajatellaan, että passi on 10 vuotta voimassa ja se passimalli on ehkä otettu jo joitain vuosia aikaisemmin käyttöön, siellä sirulla voi olla pahimmillaan 15–16 vuotta vanhaa teknologiaa, kun passi vanhenee.

Piipponen näkeekin asian niin, että Suomessa on käytännössä 10 vuoden passi, joka vain fyysisesti uusitaan viiden vuoden välein. Hän huomauttaa, että siirtyminen 10 vuoden passeihin ei juuri vähentäisi käyntiasiointia eikä helpottaisi ruuhkia, koska tälläkin hetkellä poliisiasemalla pitää useimmissa tapauksissa käydä 10 vuoden välein.

Lue myös: Sisäministeriö selvittää, tulisiko Rajavartiolaitoksen valtuuksia Schengen-alueen sisärajoilla muuttaa

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi