Poliisi myöntää: Valvomme oikeita asioita, mutta väärään aikaan

Mitä tiiviimmät toimenpiteet rajatulla alueella poliisilla on, sitä paremmin pystytään vähentämään rikoksia ja parantamaan turvallisuutta. Kuitenkin samaan aikaan poliisi kohdentaa toimintansa oikeisiin asioihin, mutta väärään aikaan. Näin sanoo ylikomisario ja tuore kriminologian tohtori Jari Taponen, joka vieraili keskiviikkona Huomenta Suomessa.

Mitä se tarkoittaa, että poliisi valvoo oikeita asioita, mutta väärään aikaan?

Taponen nosti esimerkiksi kaupunkiympäristössä tapahtuvan rikollisuuden ja häiriköinnin. Kaupunkiympäristöksi hän kuvailee aluetta, jossa on muun muassa ostoskeskuksia ja julkista liikennettä. 

Näissä paikoissa myös poliisi on näkyvässä osassa.

– Oikealla kohdentelulla ja näkyvällä valvonnalla on vaikutusta.

Taponen avaa, että hän syventyi tuoreessa väitöskirjassaan erityisesti siihen, että Helsingissä poliisi kohdentaa toimintansa oikeisiin asioihin, mutta kuitenkin väärään aikaan.

– Tutkimuksessa todettiin kanssakirjoittajan kanssa, että poliisin läsnäololla ja rikoksilla ja häiriöillä ei ole yhteyttä toisiinsa.

Tämä tarkoittaa ylikomisarion mukaan sitä, että vaikka poliisi olisi paikalla, ei se poista rikollisuutta alueella.

– Poliisissa mitataan lähinnä sitä, kuinka paljon poliisi valvoo – mutta ei mitata sitä, missä ja mihin aikaan valvominen tapahtuu.

Ongelma koskee Taposen mukaan etenkin häiriökohteiden valvontaa. Esimerkkinä hän ottaa lämpimän kesäillan ranta-alueella.

– Silloin, kun poliisin pitäisi olla paikalla, poliisi ei ehdi olla paikalla, koska samaan aikaan on niin paljon muitakin hälytystehtäviä. Silloin häiriökohteet jäävät ilman valvontaa.

Taposen mukaan johtamisjärjestelmä ei tue kohdentamista ja toisaalta resursseja on niin vähän, ettei paikalla ehditä olemaan.

Ongelma on Taposen mukaan poliisin tulosohjausjärjestelmässä.

– Ajan saatossa poliisi on kehittänyt itselleen toiminnallisia tavoitteita. Itse toiminnasta on siis tullut tavoite ja sen jälkeen se mahdollistaa millaisen poliisitoiminnan tahansa.

Ylikomisarion mukaan järjestelmää tulisi kehittää siten, että poliisi lisäisi kriminologista vaikuttamistutkimusta. Puolestaan tulosohjausjärjestelmää tulisi kehittää niin, että poliisi kykenisi mittaamaan poliisitoiminnan vaikuttavuutta.

Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta, missä Taponen ottaa kantaa myös katujengien asemaan Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat