16-vuotiaan väkivaltainen pidätysvideo herätti kysymyksen: miten poliisi valvoo omia toimiaan? Ylikomisario vastaa

3:46img
Ylikomisario ei näe perusteluja voimankäyttöön teinipojan kiinniotossa: "En voi ylpeydellä videota katsella" – näin poliisi valvoo omiaan.
Julkaistu 30.03.2023 05:52
Toimittajan kuva
Ville Kettunen

ville.kettunen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

16-vuotias poika ampui ilotulitusraketin ilmaan ja lähti pakoon poliisia. Tilanne johti tapahtumiin, jollaisista olemme tottuneet kuulemaan lähinnä Yhdysvalloista. MTV Uutisten haastattelema Helsingin poliisin ylikomisario sanoo, ettei poliisin koville toimille näyttäisi olevan minkäänlaisia perusteita.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli tiistaina tapahtumia, jossa poliisin epäillään käyttäneen tarpeetonta voimaa teinipojan kiinniottotilanteessa.

Valvontatallenteella näkyy, miten partiojohtajana uudenvuodenaattona toiminut vanhempi konstaapeli sumutti poikaa OC-sumutteella kolmesti ja löi häntä nyrkillä vatsaan.

Helsingin poliisin valvonta- ja hälytyssektorin ylikomisario Jarmo Heinonen sanoo, että poliisin toiminnalle ei näyttäisi olevan mitään perustetta.

– En voi ylpeydellä videota katsella, Heinonen kertoo.

1:48img

MTV näytti järkyttävän videon oikeusoppineelle – poliisi lyö teinipoikaa ja käyttää kaasusumutetta. Katso videolta, miltä osin voimankäyttö oli hänen mielestään perusteetonta.

Heinonen kertoo, että kollegan tekemistä vakavista väärinkäytöksistä kuten pahoinpitelystä, varastamisesta ja rattijuopumuksesta, ilmoitetaan esimiehille matalalla kynnyksellä.

Tapauksia sattuu Heinosen mukaan kuitenkin harvoin.

Heinonen arvioi, että Helsingin poliisin tietoon tulee vuodessa noin 30 tapausta, jotka vaativat esimiehen väliintuloa.

Suurin osa sisäisistä ilmoituksista liittyy huonoon käytökseen kentällä tai ryhmän sisällä. Niihin ei siis välttämättä liity mitään rikosta.

Lue myös: Oikeusoppinut osoittaa 16-vuotiaan pidätysvideolta useita kohtia, joissa poliisin voimankäyttö menee yli

Valveutuneet esimiehet

Heinosen mukaan esimiehet ovat tänä päivänä valveutuneita sen suhteen, että oikein toimimista ei nähdä ongelmana vaikka se vaatisi kollegan ilmiantamisen.

– Jos joku oikein toimimisen johdosta meinaa joutua ryhmässä hankaluuksiin, se tarkoittaa meille sitä, että ongelma ei ole yksilössä vaan ongelma on ryhmässä.

Heinonen kertoo, että jos keskustelun kautta ryhmän käytöksessä ei havaita muutosta, ryhmä voidaan tarvittaessa purkaa. Tähän keinoon ei ole kuitenkaan toistaiseksi jouduttu turvautumaan.

– Kyllä siihenkin lääkkeet on.

Helsingin poliisilla on nykyään käytössä kanava, jossa väärinkäytöksistä voi kertoa myös nimettömästi.

Lue myös: Alakoukku raudoitettua teiniä vatsaan: Video tallensi poikkeuksellista poliisiväkivaltaa, jonka kollegatkin vahvistivat – "Tuli olo, että haluttiin kouluttaa poikaa"

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi